Νέα Ιωνία – ΒΙΝΤΕΟ – Φωτογραφίες: Η «Ανατολή» υποδέχθηκε από το Τόκιο την πρωταθλήτρια της, Κυριακή Φιλτισάκου

Μπορεί να έχουν περάσει ημέρες, στις οποίες δυστυχώς κυριάρχησε το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών στη χώρα μας, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να μην ενημερώσουμε για ένα ιδιαίτερα ευχάριστο γεγονός: Για την παρουσία της πρωταθλήτριας της «Ανατολής» Νέας Ιωνίας, αθλήτριας του βάδην, Κυριακής Φιλτισάκου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και την υποδοχή της όταν επέστρεψε στην Ελλάδα.

Η ενημέρωση έγινε από την «Ανατολή», με συνολική αναφορά στις Ελληνίδες αθλήτριες που συμμετείχαν στο βάδην Γυναικών. (Διαβάστε παρακάτω).

«Διψάω περισσότερο για διάκριση»

Δείτε στο βίντεο ΕΔΩ τον τερματισμό της.

Δείτε στα βίντεο τι είχε δηλώσει πριν τον αγώνα:

 

Διαβάστε ΕΔΩ τι δήλωσε η Ελληνίδα αθλήτρια μετά τον αγώνα.

Η «Ανατολή»

Αναφέρει λοιπόν η «Ανατολή» για το τι έγινε στο Τόκιο: «Την Παρασκευή 6 Αυγούστου, στο Σαπόρο της Ιαπωνίας, μέσα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, διεξήχθη το αγώνισμα των 20.000 μ. βάδην γυναικών. Μετείχαν 58 επίλεκτες αθλήτριες. Από Ελληνικής πλευράς μετείχαν οι αθλήτριες: Αντιγόνη Ντρισμπιώτη («ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας»), Παναγιώτα Τσινοπούλου («Βέλος Παλαιού Φαλήρου») και Κυριακή Φιλτισάκου (Α.Γ.Σ. «Ανατολή» Ν. Ιωνίας).

Η ώρα διεξαγωγής του αγωνίσματος και οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καθόλου καλές, αφού είχε υψηλή θερμοκρασία (άνω των 32ο C), και υγρασία άνω των 65ο. Όλες οι αθλήτριες, από τα πρώτα χιλιόμετρα του αγώνα, ελάμβαναν άφθονα υγρά και έβρεχαν με νερό το κεφάλι τους και όλο τους το σώμα.

Μεταφέρουμε λίγες πληροφορίες, όπως μας τις μετέδιδαν οι σχολιαστές δημοσιογράφοι, για να καταλάβουμε εν μέρει τις δυσκολίες του αγωνίσματος. Το βάδην είναι ένα πολύ δύσκολο τεχνικό αγώνισμα του στίβου, διότι εκτός της μεγάλης απόστασης των 20.000 μ., οι αθλήτριες ελέγχονταν διαρκώς για την τήρηση των κανόνων του βάδην, για να μην υποπέσουν σε σφάλματα και ακυρωθούν, ή να έχουν ποινές. Έτσι είδαμε πρωταθλήτριες να δέχονται ποινές και να μένουν εκτός αγώνα για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμη και ακύρωση αθλήτριας λίγο πριν τον τερματισμό της.

Στην κορυφή εναλλάσσονταν στις θέσεις μεγάλα ονόματα. Οι Κινέζες πρωταθλήτριες (τα φαβορί του αγώνα), είχαν τα ηνία για πολλά χιλιόμετρα. Η Ιταλίδα, Παλμισάνο Αντονέλα, χρυσή Ολυμπιονίκης, ήταν διαρκώς μέσα στις πρώτες θέσεις, ώσπου αποφάσισε να αναλάβει την πρωτοπορία, αποσπώμενη από τις υπόλοιπες, οι οποίες πάλευαν να κρατήσουν μία θέση και να ανεβούν στο βάθρο.

Οι αθλήτριες της Ελληνικής αποστολής είχαν να αναμετρηθούν με πρωταθλήτριες κόσμου και πρώην Ολυμπιονίκες, με υψηλές επιδόσεις. Ξεκίνησαν τον αγώνα τους προσπαθώντας να τηρήσουν μία τακτική, η οποία θα τους έφερνε το καλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι είδαμε την πρωταθλήτρια Ελλάδας Αντιγόνη Ντρισμπιώτη,  έμπειρη και δυναμική, να ανεβαίνει διαρκώς, να βελτιώνει τη θέση της – ειδικά στο δεύτερο ήμισυ του αγώνα- και τελικά να τερματίζει στην όγδοη Ολυμπιακή θέση, με χρόνο 1:31.24, (που είναι η καλύτερη φετινή επίδοσή της).

Η αθλήτριά μας Κυριακή Φιλτισάκου ευτύχησε, στα είκοσι ένα χρόνια της, να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ξεκίνησε πολύ επιφυλακτικά και συγκρατημένα. Είχε την τραυματική εμπειρία από τη συμμετοχή της πριν ένα (περίπου) μήνα, στο αγώνισμα 20.000 μ. βάδην, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23, το οποίο διεξήχθη στην πόλη Ταλίν της Εσθονίας, στο οποίο «αναγκάστηκε» να εγκαταλείψει στο 19ο χιλμ., λόγω αφυδάτωσης, ενώ βρισκόταν στη δεύτερη θέση. Αυτό πιστεύουμε ότι την έκανε να ξεκινήσει αργά και να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις για το μισό τουλάχιστον του αγώνα. Στη συνέχεια βελτίωνε διαρκώς τη θέση της και τερμάτισε στην 29η θέση με χρόνο 1:36.51.

Η αθλήτρια Παναγιώτα Τσινοπούλου, έμπειρη αθλήτρια, ξεκίνησε κι εκείνη συγκρατημένα, αλλά ενώ έδειξε για κάποια χιλιόμετρα να βελτιώνει τη θέση της, στη συνέχεια, μάλλον της βγήκε κόπωση (όπως μετέδιδε ο εκφωνητής) και οπισθοχωρούσε διαρκώς, ώσπου τερμάτισε στην τελευταία θέση, με χρόνο 1:47.19. Φυσικά είναι αξιέπαινη η αθλήτρια Τσινοπούλου, γιατί ενώ έβλεπε ότι μένει διαρκώς πίσω, δεν εγκατέλειψε τον αγώνα. Αυτό σημαίνει θάρρος και υψηλό σθένος. Αξία έχει η συμμετοχή και ο τερματισμός. Φυσικά οι διακεκριμένες θέσεις είναι ζηλευτές και επιθυμητές Σε κάθε αγώνα υπάρχουν οι πρωταγωνιστές και οι πρώτοι νικητές, αλλά υπάρχουν και οι δεύτεροι και οι τρίτοι και οι επόμενοι και οι τελευταίοι, οι οποίοι δημιουργούν τους πρωταγωνιστές και τους νικητές.  

Σημειώνεται ότι η Ντρισμπιώτη και η  Τσινοπούλου συμμετείχαν για 2η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν κατά σειρά: Πρώτη η Ιταλίδα Παλμισάνο Αντονέλα  με χρόνο 1:29:12, δεύτερη η Κολομβιανή Σάντρα Λορένα Αρένας με 1:29:37 και τρίτη η Κινέζα Χονγκ Λιου, νικήτρια το 2016 στο Ρίο, με 1:29:57.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, εκφράζοντας τα συναισθήματα των μελών και αθλητών του, αλλά και των φιλάθλων της Νέας Ιωνίας, συγχαίρει την Κυριακή Φιλτισάκου και της εύχεται, αφού ξεκουραστεί, να έχει υγεία και να ξεκινήσει πάλι την προετοιμασία της, με όραμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Εκεί θα έχει σαν εφόδιο την εμπειρία του Τόκιο, καθώς και καλύτερες συνθήκες προπονήσεων και λιγότερο άγχος.

Επίσης συγχαίρει τον προπονητή της Κυριακής Φιλτισάκου κ. Κεφαλλόπουλο (προπονητή και της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη) και τους γονείς της, οι οποίοι αξιώθηκαν να δουν το παιδί τους στο μακρινό Τόκιο, να αγωνίζεται για τα υψηλά ιδανικά του Ολυμπισμού».

Η υποδοχή

Στη συνέχεια η «Ανατολή» ενημερώνει για την υποδοχή της ελληνικής αποστολής. Όπως αναφέρει «Το μεσημέρι της Κυριακής 8 Αυγούστου, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Α.Γ.Σ. «Ανατολή» Ν. Ιωνίας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Ευάγγ. Βασιλείου, το Γενικό Αρχηγό Αναστ. Θεοδωρογιάννη (συνοδευόμενο από τη σύζυγό του Χριστίνα), το μέλος Κώστα Τσαγκαράκη και τις αθλήτριες Αναστασία και Κορίνα Θεοδωρογιάννη, υποδέχθηκε την Ελληνική αποστολή κατά την επιστροφή της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Με τα βλέμματα στραμμένα προς την έξοδο Β του αεροδρομίου, όλοι με αγωνία ανέμεναν να δουν και στη συνέχεια να αγκαλιάσουν τις αθλήτριες: Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Κυριακή Φιλτισάκου, Παναγιώτα Τσινοπούλου, τους προπονητές τους κ. Κεφαλλόπουλο και κ. Δεληγιάννη, καθώς και το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ κ. Δημάκο.

Στην αίθουσα υποδοχής παρευρίσκοντο: η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Σοφία Σακοράφα συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία του ΣΕΓΑΣ, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου ΒΕΛΟΣ Παλ. Φαλήρου κ. Μασούρας και η κ. Βάσω Παναγιωτοπούλου η οποία είχε φέρει τρία ασημένια στεφάνια ελιάς, για να τα προσφέρει στις τρεις αθλήτριες.

Πρώτη βγήκε η πρωταθλήτρια του Συλλόγου μας Κυριακή Φιλτισάκου, η οποία παρά την κόπωση από το πολύωρο αεροπορικό ταξίδι, φεγγοβολούσε από χαρά, γιατί επέστρεφε στην Αθήνα, με «το έπαθλο» της συμμετοχής και του τερματισμού στο επίπονο αγώνισμα των 20.000 μ. βάδην των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολούθησαν: η Ολυμπιονίκης Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και η Παναγιώτα Τσινοπούλου, περιχαρείς και φορτωμένες από τις αναμνήσεις της συμμετοχής τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Και οι τρεις αθλήτριες είχαν να εξιστορούν τις περιπέτειες της παραμονής τους στις απομονωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, μακριά από το Τόκιο, και στη συνέχεια τον αγώνα τους, ο οποίος είχε πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες και αρκετά απρόοπτα.

Και οι τρεις κατάφεραν όμως και νίκησαν τους προσωπικούς τους πειρασμούς και τερμάτισαν. Τη μεγαλύτερη επιτυχία (φυσικά) είχε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, η οποία, αφού διαχειρίστηκε ορθά τις δυνάμεις της τερμάτισε ΟΓΔΟΗ και έγραψε το όνομά της στις σελίδες των Ολυμπιονικών.

Η πρωταθλήτρια μας Κυριακή Φιλτισάκου μας διηγήθηκε σύντομα τις δύσκολες συνθήκες πριν την ημέρα του αγώνα, τα περίεργα φαγητά, τους συνεχείς ελέγχους και τα τεστ για τον COVID 19, την απομόνωση στα ατομικά δωμάτια και τις τακτικές μετακινήσεις για την προπόνησή τους. Η ημέρα του αγώνα είχε την αυξημένη αγωνία και το μεγάλο άγχος για την πρώτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Έδειξε όμως εγκράτεια, υπομονή, ορθή αναπλήρωση υγρών και τροφοδοσίας και με πολλές δυνάμεις, μετά το 8ο χλμ. δυνάμωνε το ρυθμό της και ξεπερνούσε τη μία μετά την άλλη τις αθλήτριες που προπορεύονταν. Κατόρθωσε να τερματίσει στην 29η θέση, τελείως ακμαία, όπως μας περιέγραψε, «σαν να είχε κάνει μία καθημερινή προπόνηση». Αυτό της έδωσε νέες δυνάμεις και αναπτέρωσε το ηθικό της. Τώρα βλέπει πλέον με αισιοδοξία τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας πρόσφερε στην πρωταθλήτριά μας Κυριακή μία ωραία ανθοδέσμη και σε όλους τους παραβρισκόμενους γλυκίσματα».

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU