Ο «Ταύρος του Μάντσεστερ» – Ν. Ιωνία, από το 1927 έως το 1950 με «όχημα» την Κλωστοϋφαντουργία «Μουταλάσκη»

Ο τίτλος του, καθαρά αθλητικός. Διαβάζοντάς τον, ο νους τρέχει σε κάποια από τις ομάδες του Μάντσεστερ, τη Γιουνάιτεντ ή τη Σίτι. Και μήπως «ταύρος» δεν είναι το παρατσούκλι (Die Bullen) της Λειψίας, της ομάδας που απέκλεισε τη σεζόν 2020-21 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τους 16 του Champions League;

Τίποτα όμως από αυτά δεν ισχύει… Το βιβλίο «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ» του Ιωνιώτη Κώστα Χαλέμου δεν είναι καν αθλητική έκδοση. Το θέμα του είναι η ιστορία της «Μουταλάσκη», της Κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Ιωνίας, που ιδρύθηκε το 1927 και, στη διάρκεια της 70χρονης περίπου λειτουργίας της, έθρεψε χιλιάδες ανθρώπους, πρόσφυγες του 1922 στα πρώτα χρόνια, εργάτες από όλη την Ελλάδα τα κατοπινά.

Η βρύση κάτω από του “Μουταλάσκη”, σήμερα

Ο ταύρος υπήρξε το έμβλημα της εταιρίας ενώ «Μάντσεστερ» ονομαζόταν η Νέα Ιωνία στα χρόνια μετά τον Πόλεμο επειδή εδώ χτυπούσε η καρδιά της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. Το πραγματικό Μάντσεστερ, η πόλη της βόρειας Αγγλίας, ήταν κατά τη βιομηχανική επανάσταση το πιο παραγωγικό κέντρο επεξεργασίας βαμβακιού στον κόσμο.

Ωστόσο ο «Ταύρος του Μάντσεστερ» (μέρος πρώτο), δεν είναι απλά ένα βιβλίο για τη διαδρομή ενός εργοστασίου ή έστω για την εξέλιξη της κλωστοϋφαντουργίας στη χώρα μας. Είναι η Ιστορία μισού και πλέον αιώνα της Νέας Ιωνίας και των ανθρώπων της.

Μέσα από τις 296 σελίδες του παρακολουθούμε τη γέννηση και την ενηλικίωση μιας από τις μεγαλύτερες κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις της χώρας και ταυτόχρονα τη δύσκολη ζωή, το μόχθο, τις χαρές, τις λύπες, τις αγωνίες και τους αγώνες των εργαζομένων σε μια ταραχώδη εποχή (1927-1950).

Βουτώντας σε αρχεία, εφημερίδες, βιβλία κι άλλες πηγές και σκαλίζοντας τη μνήμη των ανθρώπων, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Kώστας Χαλέμος «υφαίνει» τον καμβά της ιστορίας με την ίδια τέχνη που γενιές και γενιές εργαζομένων δούλευαν το περίφημο κάμποτ της «Μουταλάσκη».

Info:

Κώστας Χαλέμος, Ο Ταύρος του Μάντσεστερ, 296 σελίδες, Ιδιωτική Έκδοση, Αθήνα 2020.

Επικοινωνία με τον συγγραφέα: k_chalemos@hotmail.com

 

Μεταξύ άλλων, το βιβλίο διατίθεται στη Ν. Ιωνία από το βιβλιοπωλείο Φτούλη, στην Καλογρέζα από την Βιβλιαγορά και την Πυξίδα, στο Χαλάνδρι από τον Ευριπίδη, καθώς και στα μεγάλα βιβλιοπωλεία στην Αθήνα.

 

Δείτε το promo video του βιβλίο στο Youtube

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

3 σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU