Οδηγός για την κάλπη – Που ψηφίζουμε, πόσους “σταυρώνουμε”, πως και πόσοι εκλέγονται

Πίνακας Περιεχομένων

Καταρχάς να ξεκινήσουμε από τα βασικά: Το 2019 ίσχυε η απλή αναλογική, τώρα επανήλθε η ενισχυμένη.

Αυτό σημαίνει τα εξής:

Πρώτον, μπορεί να εκλεγεί Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης κάποιος υποψήφιος από τον 1ο γύρο των εκλογών, εάν ο συνδυασμός του λάβει 43%  +1 ψήφο. Αυτό δεν ίσχυε το 2019, αφού θα έπρεπε να λάβει 50% είτε στον 1ο, είτε στον 2ο γύρο.

Δεύτερον, όποιος υποψήφιος εκλεγεί Δήμαρχος θα εκλέξει, στην περίπτωση και της Νέας Ιωνίας και του Ηρακλείου Αττικής, 21 δημοτικούς συμβούλους, σε ένα σύνολο 35, θα έχει δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τρίτον όποιος υποψήφιος εκλεγεί Περιφερειάρχης θα εκλέξει, στην περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής, 51 περιφερειακούς συμβούλους, σε ένα σύνολο 85, θα έχει δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η 1η Κυριακή των εκλογών είναι η 8η Οκτωβρίου, σήμερα δηλαδή και αν χρειαστεί 2η αυτή θα είναι η 15η Οκτωβρίου.

Επίσης επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών, όπως ακριβώς ίσχυσε μεταξύ 2014 και 2019. Επομένως, οι νέοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.

 

Νέα Ιωνία και Ηράκλειο Αττικής

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών έτους 2021, η Νέα Ιωνία με 64.611 κάτοικους θα έχει ένα Δημοτικό Συμβούλιο με 35 μέλη.

Το Ηράκλειο Αττικής με 50.494 κατοίκους θα έχει και αυτό Δημοτικό Συμβούλιο με 35 μέλη, αφού για 494 κατοίκους πέρασε στην «κατηγορία» των Δήμων 50-100 χιλιάδες, που έχουν Δημοτικά Συμβούλια με 35 μέλη. Αν ήταν κάτω από 50.000 θα είχε Δημοτικό Συμβούλιο με 29 μέλη.

Όπως είπαμε, οι δημοτικές αρχές θα εκλέξουν από 21 δημοτικούς συμβούλους, ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα εκλέξουν όλες μαζί 14 δημοτικούς συμβούλους.

Περιφέρεια Αττικής

Στις περιφερειακές εκλογές, τόσο η Νέα Ιωνία, όσο και το Ηράκλειο Αττικής, ανήκουν στον Βόρειο Τομέα, δηλαδή οι δημότες των 2 περιοχών ψηφίζουν υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους που είναι σ΄ αυτόν τομέα.

Ο Βόρειος Τομέας περιλαμβάνει και τις περιοχές Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Βριλήσσια, Κηφισιά, Λυκόβρυση – Πεύκη, Μεταμόρφωση, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλη, Φιλοθέη – Ψυχικό, Χαλάνδρι.

Ο Βόρειος Τομέας θα εκλέξει 13 περιφερειακούς συμβούλους συνολικά. Η κατανομή των εδρών γίνεται ανάλογα με τα ποσοστά σε κάθε τομέα, οπότε δεν είναι γνωστό από τώρα πόσους θα βγάλει στον Βόρειο Τομέα η περιφερειακή αρχή και πόσους η αντιπολίτευση.

 

Σταυροί

Το βασικό ερώτημα, απαντάται πολύ εύκολα: Τόσο στις δημοτικές εκλογές, όσο και στις περιφερειακές εκλογές οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν από… κανέναν έως 4 σταυρούς προτίμησης.

Εάν βάλουμε παραπάνω σταυρούς, ναι μεν δεν ακυρώνεται το ψηφοδέλτιο και προσαρτάται υπέρ του συνδυασμού, ωστόσο ακυρώνονται όλοι οι σταυροί και θεωρείται «ασταύρωτο».

Βάζουμε μόνο σταυρό και όχι οτιδήποτε άλλο, π.χ. τικ, νι, παύλα κ.τ.λ.

 

Που ψηφίζουμε

Όπως και στις βουλευτικές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο, ένας τρόπος για να μάθετε το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα είναι ο ηλεκτρονικός. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να μπείτε στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών στην διεύθυνση https://mpp.ypes.gov.gr/#/

Έπειτα, πρέπει να συμπληρώσετε τα ακόλουθα πέντε προσωπικά στοιχεία:

Επώνυμο (Ολογράφως)

Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)

Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

Έτος γέννησης (4 ψηφία)

Όμως, όσοι δεν εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορούν εναλλακτικά να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα στα τηλέφωνα 213 1361 500 και 213 1313 800.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU