Τα πενήντα χρόνια καλλιτεχνικής του πορείας παρουσιάζει ο εικαστικός Ανέστης Πρωταίος, με την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής «Πενήντα χρόνια δρόμος», που θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητος) με χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα Αμαρυσία.
Ο Ανέστης Πρωταίος εκθέτει τα διαχρονικά καλύτερα έργα του, τους πίνακες που αποτέλεσαν σταθμό στη μακρά του εικαστική διαδρομή, από τις 8 έως τις 15 Δεκεμβρίου στην κεντρική αίθουσα του συγκεκριμένου χώρου.
Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο για όλες και όλους, καθημερινά από τις 10.00 έως τις 14.00 και από τις 18.00 έως τις 22.00.
Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ.
Ο τίτλος και ο τόπος της έκθεσης συνδέονται άρρηκτα, καθώς ο Πρωταίος είναι καλλιτέχνης βαθιά ριζωμένος στο Ηράκλειο Αττικής, αρνούμενος να το εγκαταλείψει ως τόπο δημιουργίας.
Τα τελευταία σαράντα χρόνια, το εργαστήριό του στην οδό Φιλυρών λειτουργεί ως κέντρο δημιουργίας και συνάντησης, φέρνοντας κοντά καλλιτέχνες, φίλους, ακόμα και προσωπικότητες από διάφορους χώρους.
Στους τοίχους του εργαστηρίου αποτυπώνεται η διαδρομή του μέσα από φωτογραφίες φίλων και γνωριμιών, ενώ έχουν φιλοξενηθεί και έργα μεγάλων μουσείων.
Ιδιαίτερη θέση στην έκθεση κατέχει η αναφορά στον πρόσφατα αποβιώσαντα φίλο του, Γιώργο Γρηγοριάδη, πρώην δήμαρχο Ηρακλείου και συλλέκτη έργων τέχνης, στον οποίο ο Πρωταίος αφιερώνει ένα νέο έργο.
Παράλληλα, παρουσιάζονται έργα άλλων καλλιτεχνών που συνδέονται με τον Πρωταίο, καθιστώντας την έκθεση, αν και ατομική, μια υπόδειξη της “κοινοτικής” φύσης του καλλιτεχνικού του δρόμου.
Ο Πρωταίος αναδεικνύεται ως ένας καλλιτέχνης που αγαπά τον άνθρωπο. Η ζωγραφική του, από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζεται από συνεχή αναζήτηση, περνώντας από την παραστατικότητα σε λιτότερες φόρμες και πειραματισμούς με μικτές τεχνικές, αναδεικνύοντας μεταμορφώσεις και διατηρώντας τη συνέχεια της δημιουργικής του πορείας.
Στην έκθεση, ο Πρωταίος παρουσιάζει όχι μόνο την προσωπική του δουλειά, αλλά και έργα άλλων καλλιτεχνών που θεωρεί σταθμούς της δικής του διαδρομής, υπογραμμίζοντας ότι η πορεία του δεν ήταν μοναχική, αλλά διαμορφώθηκε από τη σχέση του με άλλους.
Αυτή η προσέγγιση, που δίνει έμφαση στο «Εμείς» έναντι του «Εγώ», θεωρείται σημαντική. Η αναδρομική έκθεση αναδεικνύει την αισθητική διαδρομή του Πρωταίου και τη συνεισφορά του στην πολιτιστική ζωή του Ηρακλείου, εδραιώνοντάς τον ως σημείο αναφοράς.
Τα νεότερα έργα του χαρακτηρίζονται από μια λιτή οπτική, καλώντας τον θεατή να αναγνωρίσει τα θέματα. Η έκθεση αποτελεί φόρο τιμής σε έναν δημιουργό που ταύτισε τη ζωή του με το έργο του, το κοινό του και τον τόπο του.
Δείτε το βίντεο που επιμελήθηκε ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός του Ηρακλείου Αττικής «Επικοινωνία 94»







