Ο τοπικός σύλλογος εκπαιδευτικών “Γ.Σεφέρης” για τα σχολεία του Ηρακλείου Αττικής

 -Την προηγούμενη Πέμπτη (2/11)  στο 5ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου, έπειτα από πρόσκρουση πτηνού σε παράθυρο του γυμναστηρίου, υπήρξε πτώση κομματιών γυαλιού, την ώρα που μαθητές έκαναν πρόβα για σχολική γιορτή . Από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός μαθητή ή εκπαιδευτικού. Για την κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων ο Σύλλογος μας Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ είχε εκφράσει τις ανησυχίες του από τότε που ο συγκεκριμένος χώρος (το γυμναστήριο ) είχε μετατραπεί σε χώρο «σχολείου»  για καθημερινό μάθημα μετά τον σεισμό του 2019.

      Η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας ορθώς απαγόρευσε την είσοδο των μαθητών μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών. Μετά από μια εβδομάδα δεν υπήρξε απολύτως καμία ενέργεια από πλευράς των υπηρεσιών του δήμου για αντικατάσταση των παραθύρων. Εκτός από αυτό το τόσο σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο σχολείο παραδόθηκε για χρήση (μετά την τριετή επισκευή), χωρίς  να έχει τις υποδομές για εργαστήριο πληροφορικής.

       – Στο 4ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου (παρά τους κινδύνους) οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου, που επισκευάστηκε και τελικά  γκρεμίζεται  για να ξαναχτιστεί δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην καθημερινή λειτουργία της σχολικής μονάδας. Εργάτες στο εργοτάξιο ακριβώς δίπλα στις σχολικές τάξεις, εργάτες στην αυλή των προκάτ, αυλή με χαλίκι που ολοένα τραυματίζονται οι μαθητές,  σχολική μονάδα χωρίς ίντερνετ (παρά τις «κορώνες» περί ψηφιοποίησης του υπουργού παιδείας)!!!!

     Η πραγματικότητα καθιστά για άλλη μια φορά τη δημοτική αρχή  Ηρακλείου ασυνεπή στις προεκλογικές της εξαγγελίες και υποσχέσεις.  Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά!  Η εικόνα των σχολικών υποδομών  επιβεβαιώνει ότι η διοίκηση του Δήμου είναι  πιστή στην πολιτική που εξυπηρετεί με όλους τους τρόπους τα κέρδη των λίγων δηλαδή  των εργολάβων . Mε τις τεχνικές υπηρεσίες δραματικά υποστελεχωμένες και τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αφήνει σε τρίτη και τέταρτη μοίρα τα σχολεία της πόλης, τις ανάγκες των πολλών και αδιαφορεί για τη σχολική στέγη.

        Δε θα σταματήσουμε να δημοσιοποιούμε τέτοιες καταστάσεις που οδηγούν σταθερά στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.   Με οργή και αγανάκτηση παρακολουθήσαμε πως με ένα πρόστιμο 10.000 ευρώ τιμωρήθηκε ο μηχανικός για τον θάνατο του μαθητή στις Σέρρες ( από την έκρηξη καυστήρα) τον περασμένο Γενάρη και ούτε ένας  υπεύθυνος σε υπηρεσίες , υπουργεία, δήμους, στοχεύοντας ακόμα περισσότερο στη συσκότιση της κρατικής ευθύνης.

     Τα ζητήματα της Σχολικής Στέγης αλλά και όλων των διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας απασχολεί όλους, γονείς, εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς και μαθητές γιατί έχουν να κάνουν τόσο με την ασφάλεια εκπαιδευτικών – μαθητών όσο και με την ποιότητα της εκπαίδευσης  που λαμβάνουν τα παιδιά μας. Η δε κατάργηση των σχολικών επιτροπών θα χειροτερέψει την κατάσταση, καταδικάζοντας τα σχολεία σε αιματηρές περικοπές, αδυναμία πληρωμής ακόμη και των λογαριασμών τους.

      Όλα τα παραπάνω εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου και μετακύλισης του κόστους στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

      Αυτή η εικόνα πρέπει και μπορεί να αλλάξει. Μπορούν να μπουν άλλες προτεραιότητες και ιεραρχήσεις, που θα έχουν ως αφετηρία τα συμφέροντα και τις ανάγκες των μαθητών μας, καθώς και όλων των εργαζομένων στα σχολεία. Η Δημοτική αρχή Ηρακλείου να αναλάβει τις ευθύνες της.

   Απαιτείται ένα μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα για τη σχολική στέγη με αποκλειστική ευθύνη του κράτους: Για ανέγερση νέων σχολείων, για να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες επισκευές-ανακαινίσεις στο κτηριακό δυναμικό της πόλης, για να προχωρήσει με επείγοντα τρόπο ο προσεισμικός έλεγχος και οι μελέτες πυροπροστασίας των σχολικών μονάδων.

 Δε θέλουμε να ζούμε από τύχη!

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να παλέψουμε για ασφαλείς και ολοκληρωμένες υποδομές στα σχολικά κτήρια για την εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης .

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU