Η «Ανατολή» Νέας Ιωνίας για τον φετινό Μαραθώνιο

Πανέτοιμοι και πάλι για τη «Μάχη του Μαραθώνα, τη μάχη των μαχών»…

Μία αναφορά – αφιέρωμα στο Μαραθώνιο Δρόμο, το πολυπληθέστερο αθλητικό αγώνισμα.

Ο Μαραθώνιος Αθήνας, ή με τα τόσα άλλα ονόματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς για το Διεθνή Μαραθώνιο, θα διεξαχθεί την Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου, στην Κλασική, Αρχέγονη, Αυθεντική διαδρομή.

Ο Σύλλογός μας έχει συλλέξει μερικά στοιχεία, τα οποία θα βοηθήσουν τους χιλιάδες φιλάθλους να μπουν στο πνεύμα του Μαραθωνίου, να αισθανθούν την καρδιά τους να κτυπά λιγάκι «άτακτα», όπως κτυπά αυτές τις μέρες όλων των Μαραθωνοδρόμων, που έχουν αποφασίσει να βρεθούν στην αφετηρία το πρωί της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου 2023 και να αγωνιστούν τον «αγώνα τον τίμιο».

Πηγές του παρόντος αφιερώματος αποτέλεσαν: οι ιστοσελίδες του ΣΕΓΑΣ, του περιοδικού iRun, του Running News, το βιβλίο του κ. Ηρακλή Αθανασόπουλου «Μαραθώνιος & Μαραθώνας», το πρόσφατο βιβλίο του κ. Μπάμπη Ζαννιά «42.195 μ. σε 40 χρόνια»,  καθώς και το αρχείο του Συλλόγου μας.

Φέτος θα έχουμε δύο μεγάλες επετείους: 1) Τα ΣΑΡΑΝΤΑ χρόνια από την πρώτη διοργάνωση του Οκτωβρίου του 1983, από τον επίσημο ΣΕΓΑΣ και 2) τα ΕΞΗΝΤΑ χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Δυο πολύ σημαντικές επέτειοι με συμβολισμούς, ειδικά αυτήν την εποχή, που τα βλέμματα όλων (σχεδόν) είναι στραμμένα στα μέτωπα των ανά τον κόσμο πολέμων.

Από τον ΣΕΓΑΣ έχουν ανακοινωθεί πολλά στοιχεία της φετινής διοργάνωσης. Έχουν γίνει πολλά αφιερώματα και δημοσιεύσεις. Οι αριθμοί εντυπωσιάζουν, οι συμμετοχές από όλον τον κόσμο φέρνουν συγκίνηση, αν όχι ρίγος, γιατί πρέπει να αναλογιστούμε ότι ο Μαραθώνιος ο δικός μας, τώρα βρίσκει τη θέση που του αρμόζει. Σημειώσατε ότι στον Πρώτο Μαραθώνιο (8 Οκτωβρίου 1983), τερμάτισαν 196 δρομείς και στο φετινό Μαραθώνιο οι δηλώσεις έχουν ξεπεράσει τις 20.000. Σ’ αυτόν τον αριθμό (των 20.000), πρέπει να προσθέσουμε και τις συμμετοχές στους παράλληλους αγώνες: των 10.000 μ. (που θα διεξαχθεί το Σάββατο το απόγευμα), των 5.000 μ., του αγώνα δρόμου SPECIAL OLYMPICS HELLAS και 1.200 μ. (για μικρά παιδιά), που θα διεξαχθούν την Κυριακή το πρωί και των αγώνων δρόμου που θα διεξαχθούν σε όλο το μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής από τους Δήμους που εφάπτονται της διαδρομής του Μαραθωνίου. Συνολικά υπολογίζονται σε 65.000 όλες οι συμμετοχές. Στον πρώτο Μαραθώνιο του 1983 νικητής στους άνδρες ήταν ο Φάνης Τσιμιγκάτος (της Παναχαϊκής Πατρών) με χρόνο 2: 28.18 και νικήτρια στις γυναίκες η Μεταξία Μπερτζελέα (του ΠΑΟ) με χρόνο 3:35.52

Ο Μαραθώνιος Δρόμος ξεκίνησε το 1983 με την επωνυμία: 1ΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ» και στη συνέχεια είχαμε διαφορετικές επωνυμίες: ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΘΗΝΩΝ «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ», ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΟΝΙΚΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ και τώρα έχει την επωνυμία ΑΥΘΕΝΤΙΚΌΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ. Τελεί υπό την αιγίδα της AIMS, της IAAF και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας (από το 2006).

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης με τη ζωή του και τη δολοφονία του έχει αποτελέσει διεθνές σύμβολο αγωνιστή της ΕΙΡΗΝΗΣ. Πραγματοποίησε μόνος του (στις 21 Απριλίου 1963) την Πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, την οποία δεν περάτωσε γιατί προπηλακίστηκε από τους παρακρατικούς φασίστες της εποχής εκείνης, που τον ανάγκασαν να διακόψει. Είναι γνωστή η δολοφονική απόπειρα στη Θεσσαλονίκη (22 Μαΐου) και ο θανάσιμος τραυματισμός του, που κατέληξε στο θάνατό του (27 Μαΐου 1963). Ο Ειρηνιστής, γιατρός και Βαλκανιονίκης Γρηγόρης Λαμπράκης, μας άφησε αιώνια παρακαταθήκη τα λόγια του:

 

«Είναι τόσο όμορφο να ζεις για την ειρήνη, είναι τόσο μεγάλο να πεθαίνεις για την ειρήνη»

 

Στο 4,4 χιλμ. επί της διαδρομής στην είσοδο προς τον Τύμβο

Στο 28ο χιλμ. στην Παλλήνη

   Ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ο μοναδικός σε όλο τον κόσμο, για την εύλογη αιτία ότι εδώ, στην πατρίδα μας, είναι ο Μαραθώνας, εδώ έγινε η Μάχη του Μαραθώνα. Γι’ αυτό έχει την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και διεθνή φήμη. Συγκινεί τους ανά τον κόσμο Μαραθωνοδρόμους, γιατί οι δρομείς καλούνται, με υπερβατικό τρόπο, να ξεπεράσουν, σε αρκετά σημεία, τα όρια της σωματικής και ψυχικής τους αντοχής. Έχουμε τη μεγάλη χαρά και ικανοποίηση εφέτος ο δικός μας Μαραθώνιος να κάνει νέο ρεκόρ συμμετοχών από 140 χώρες του πλανήτη. Οι Μαραθωνοδρόμοι του κόσμου έχουν την επιθυμία και το διακαή πόθο, έστω μία φορά στη ζωή τους, να έλθουν και να τρέξουν εδώ, στην Κλασική, στην Αρχέγονη, στην Αυθεντική διαδρομή. Προσέρχονται προσκυνητές και γράφουν το όνομά τους στην ιστορία του Μαραθωνίου. Όπως στο βιβλίο της ιστορίας γράφουν το όνομά τους οι χιλιάδες εθελοντές, οι κριτές και οι δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι, που θα «παραταχθούν» σε όλο το μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής και στον τερματισμό, μέσα στο μοναδικό Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας, είναι γνωστό ότι είναι ο πιο δύσκολος, γιατί έχει μεγάλες υψομετρικές διακυμάνσεις. Για το λόγο αυτό οι επιδόσεις στο δικό μας Μαραθώνιο δεν είναι σαν τις επιδόσεις άλλων διαδρομών (πχ. Βερολίνου, Λονδίνου κλπ.)

Στην αυθεντική διαδρομή πραγματοποιήθηκαν οι 1οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896, η Μεσολυμπιάδα του 1906 και οι 26οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2004 για το αγώνισμα του Μαραθωνίου. Επίσης, τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 1969 και του 1982, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1997 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1995.

Αναφέρουμε ορισμένα ακόμη στοιχεία που δείχνουν τις μεταβολές στη διοργάνωση:

1)Μέχρι και το 2006 χρησιμοποιείτο η Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου για το τελευταίο τμήμα του αγώνα, πριν την είσοδο στο Καλλιμάρμαρο, ενώ από το 2007 οι δρομείς διατρέχουν στο τελευταίο τμήμα την οδό Ηρώδου Αττικού. Μερικές χρονιές, πριν τη χρήση της Ηρώδου Αττικού, οι δρομείς πήγαιναν αρκετά μέτρα πιο κάτω, επί της Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου (κοντά στο γυμναστήριο του Εθνικού Γ.Σ.), έκαναν επί τόπου αναστροφή (δύσκολη στροφή και επικίνδυνη) και μετά εισήρχοντο στο Στάδιο για να τερματίσουν. 2) Εκτός της γνωστής διαδρομής Μαραθώνας – Παναθηναϊκό Στάδιο, είχαν διεξαχθεί Μαραθώνιοι του Πανελλήνιου πρωταθλήματος: Στάδιο – Πικέρμι – Στάδιο (10 φορές), Μαραθώνας – Πικέρμι – Μαραθώνας (μία φορά), Στάδιο – Βούλα – Στάδιο (δύο φορές). Επίσης σε άλλες πόλεις της Ελλάδας: Θεσσαλονίκη, Δράμα, Πάτρα, Θήβα, Λαμία, Ιωάννινα, Ρόδο, Σέρρες, Αγρίνιο, Βόλο, Καστοριά.. 3) Ο τερματισμός μέσα στο Στάδιο γινόταν στη δεξιά πλευρά, όπως εισήρχοντο οι δρομείς. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 οι αθλητές έκαναν μιάμιση στροφή μέσα στο Στάδιο πριν να τερματίσουν στη δεξιά πλευρά. Τώρα τερματίζουν στην αριστερή πλευρά. 4) Τα τελευταία χρόνια (περισσότερο από 15) η χρονομέτρηση γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ τα παλαιότερα χρόνια γινόταν με τα χρονόμετρα χειρός. Σήμερα οι κριτές του ΣΕΓΑΣ παίζουν το ρόλο επικύρωσης των στοιχείων της διοργάνωσης (πχ. ρεκόρ, παραβάσεις, καταγραφής αποτελεσμάτων, στατιστικά στοιχεία κλπ.). 5) η εκκίνηση του αγώνα γίνεται αρκετά μέτρα μπροστά από την παλαιά γραμμή εκκίνησης (προπύλαια αφετηρίας), λόγω του μεγάλου όγκου των συμμετοχών και γίνεται «κατά κύματα».

 

Τα προπύλαια ήταν το σημείο εκκίνησης του Μαραθωνίου.

 

Οι δρομείς κατατάσσονται σε μεγάλες ομάδες, ανάλογα με την επίδοση που έχουν δηλώσει, και ξεκινούν με διαφορά ορισμένων λεπτών η κάθε μία από την προηγούμενη εκκίνηση. Η πρώτη εκκίνηση από την τελευταία απέχει μέχρι και 25 λεπτά. ΕΔΩ πρέπει να σημειωθεί ότι η εκκίνηση του Πρώτου Μαραθωνίου των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 δόθηκε από την Πλατεία του (τότε χωριού) Μαραθώνα, όπως αναφέρει η μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται, ακριβώς, στο σημείο εκκίνησης του 1896 και περιέγραφε τακτικά ο παλαιός πρωταθλητής του Μαραθωνίου Χρήστος Βαρτζάκης (1911 – 2009)

 

6) 400 και πλέον πούλμαν 50 θέσεων θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των δρομέων από το κέντρο της Αθήνας προς τη αφετηρία του αγώνα, τα οποία αν τοποθετηθούν σε ευθεία γραμμή, σχηματίζουν ένα μήκος 10 χλμ..

7) Περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι κάθε ηλικίας από 27 χώρες – οι ενεργοί εθελοντές της διοργάνωσης – έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνδράμουν με τη συμμετοχή τους στην άψογη τέλεση του φετινού επετειακού αγώνα και των παράλληλων δράσεων για τα 40χρονα του θεσμού. Οι εθελοντές είναι «η ψυχή και η καρδιά της διοργάνωσης», αλλά και το μεγάλο κεφάλαιο. Ο αυθορμητισμός, το χαμόγελο, το κέφι για προσφορά είναι αυτά τα στοιχεία που διαθέτουν οι εθελοντές σε όλα τα σημεία της εκδήλωσης και ειδικά την ημέρα του αγώνα από τις 5.30 πμ. μέχρι 6.00 μμ.

8) Τουλάχιστον: 500 άτομα από την διεύθυνση Τροχαίας Αττικής και τις αστυνομικές δυνάμεις  θα συμβάλλουν στην ασφαλή διοργάνωση, 9) 150 άτομα προσωπικό του ΕΚΑΒ 270 άτομα από διασωστικές ομάδες. Όλα τα νοσοκομεία θα είναι έτοιμα να δεχθούν έκτακτα περιστατικά, 10) 100 και πλέον κριτές του ΣΕΓΑΣ 11) Ο ΣΕΓΑΣ και αυτή τη χρονιά συνεχίζει το Επίσημο Κοινωνικό του Πρόγραμμα, την επιτυχημένη του πορεία, με ευρύτερο σκοπό να «αγκαλιάσει» την κοινωνία και να λειτουργήσει ως ένα δυνατό όχημα αλληλεγγύης! σε συνεργασία με αναγνωρισμένες ΜΚΟ. 12) Θα ισχύσει η παντελής διακοπή της κυκλοφορίας παντός τροχοφόρου. Τα παλαιά χρόνια οι Μαραθωνοδρόμοι έτρεχαν ανάμεσα στα τροχοφόρα (κάνοντας «σλάλομ»), εισπνέοντας άφθονο καυσαέριο και αντιμετωπίζοντας τα δυσμενή σχόλια των οδηγών.

Στον Μαραθώνιο εντάσσονται εφέτος: 1) το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Ανδρών – Γυναικών (96ο για τους άνδρες και 41ο για τις γυναίκες), 2) το 9ο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Ενόπλων Δυνάμεων, 3) το Βαλκανικό Πρωτάθλημα του Μαραθωνίου (τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν: στους άνδρες: ο Κώστας Σταμούλης (ΓΑΣ Αγρινίου) και  ο Χαράλαμπος Πιτσώλης (ΓΑΣ Ιλισσός) (περσινός νικητής),, ενώ στις γυναίκες η περσινή νικήτρια Βασιλική Κωνσταντινοπούλου (ΑΠΚ Νεάπολης) και η δεύτερη στον ίδιο αγώνα, Κατερίνα Ασημακοπούλου (ΑΟ Μυκόνου), 4) το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Κωφών, 5) Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία στο πλαίσιο της καμπάνιας της «Ζωή με ΧΑΠ», θα συμμετέχει την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 στο Μαραθώνιο της Αθήνας, στη διαδρομή των 5 χιλιομέτρων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). 6) Η Π.Ε.Α.Ν.Δ. ( Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη), θα συμμετάσχει για 8η χρονιά στη διοργάνωση του Μαραθωνίου. 7) Ο νυκτερινός πανεπιστημιακός αγώνας στα 10.000 μ.

Ο δικός μας Μαραθώνιος έχει ιδιαιτερότητες που τονίζουν την ξεχωριστή μοναδικότητά του: 1) Γίνεται τελετή έναρξης κάθε χρόνο, την παραμονή του αγώνα, στο ιερό χώρο του Τύμβου του Μαραθώνα, όπου ανάβει η Φλόγα του Μαραθωνίου, η οποία μεταφέρεται στην αφετηρία και εκεί ανάβει ο βωμός της φλόγας. (Σημειώνεται ότι η φλόγα του Μαραθωνίου φυλάσσεται στο Μουσείο των Μαραθωνίων και μεταφέρεται με πολύ επίσημο τρόπο σε άλλους Μαραθωνίους του Εξωτερικού). 2) Πριν την εκκίνηση του Μαραθωνίου απαγγέλλεται η «ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΥ» στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, από τον πρώτο Έλληνα και πρώτη Ελληνίδα του Μαραθωνίου της προηγούμενης χρονιάς. Φέτος θα απαγγείλουν την ΥΠΟΣΧΕΣΗ ο Πιτσώλης Χαράλαμπος και Κωνσταντινοπούλου Βασιλική, οι περσινοί νικητές. Γίνεται αναμετάδοση της εικόνας σε όλον τον κόσμο. 3) Είναι μεγάλο αθλητικό και πολιτιστικό δρώμενο, το οποίο συμβάλλει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Παραθέτουμε ορισμένους ακόμη αριθμούς που προκύπτουν από τις μέχρι τώρα δηλώσεις και η Αθήνα θα αποτελέσει το κέντρο του παγκόσμιου δρομικού κινήματος αυτή τη δεύτερη εβδομάδα του Νοέμβρη (που θα ήταν μία «νεκρή» περίοδος): α) το σύνολο των επισκεπτών από το εξωτερικό θα αγγίζει τις 45.000. β) η πληρότητα των ξενοδοχείων θα ξεπεράσει το 97%. γ) 180 εκθέτες παρουσιάζονται στο κοινό από την Τετάρτη μέχρι το Σάββατο στη μεγαλύτερη αθλητική έκθεση της χώρας, που γίνεται στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβο Ντο. δ) Συνολικά τρεις τόνοι (περίπου) σε ρούχα και παπούτσια συγκεντρώνονται και ανακυκλώνονται στη διάρκεια του πενθημέρου στους ειδικούς κάδους τόσο στην έκθεση, όσο και στη διαδρομή. ε) Εξίσου σημαντική για το περιβάλλον είναι και η ανακύκλωση 500.000 πλαστικών μπουκαλιών, που χρησιμοποιούνται στη διάρκεια των αγώνων, ενώ κατά μήκος της διαδρομής του Μαραθωνίου θα υπάρχουν 400 κάδοι ανακύκλωσης. στ) Το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ανέλαβε την παραγωγή 70.000 τσαντών για όλους τους συμμετέχοντες, από αποκλειστικά ανακυκλωμένο υλικό με τεράστιο όφελος από τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος. ζ) Ο Βρετανός Πολ Σέλμπι έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με τη διαδρομή των 42.195 μέτρων. Όχι μόνο επειδή έχει τρέξει σε περισσότερους από 700 Μαραθωνίους σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά γιατί από το 2009 αποτελεί τον εμπνευστή και κατασκευαστή των αναμνηστικών μεταλλίων που απονέμονται στους δρομείς του Αυθεντικού Μαραθωνίου.

 

Το συλλεκτικό μετάλλιο του 40ού Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας

 

Και αυτή τη χρονιά ο Επετειακός Μαραθώνιος της Αθήνας, που διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ, έχει ως Μεγάλο Χορηγό τον ΟΠΑΠ.

 

Κλείνοντας παραθέτουμε λίγες αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες

 

Εδώ όλα ξεκινούν. Το «μακρύ ειρηνικό ποτάμι» κάθε χρόνο μεγαλώνει…

 

Χιλιάδες Μαραθωνοδρόμοι με το βλέμμα και το πνεύμα στραμμένο  να τερματίσουν στο Καλλιμάρμαρο

Σ’ αυτό το σημείο, στο τέλος της Ηρώδου Αττικού,  οι Μαραθωνοδρόμοι αντικρίζουν την «αγκαλιά» του Καλλιμάρμαρου. Συγκίνηση, αγαλλίαση, ευτυχία… και του χρόνου πάλι εδώ…

Ας θυμηθούμε το χρυσό Ολυμπιονίκη του 2004, τον Ιταλό Στέφανο Μπαλντίνι που πέτυχε την καταπληκτική επίδοση 2: 10.55, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της διαδρομής που παρέμενε ακατάρριπτο από το 1969. Χρυσή νικήτρια ήταν η Ιαπωνέζα Mizuki NOGUCHI , με χρόνο 2:26.20

Το 1969, ο Άγγλος Μαραθωνοδρόμος Μπιλ Άντκοκς είχε πετύχει 2:11.07. Αυτή η επίδοση έμενε απλησίαστη για 35 χρόνια, παρά τη συμμετοχή κάθε χρόνο σπουδαίων Μαραθωνοδρόμων. Κατερρίφθη από τον Ιταλό χρυσό Ολυμπιονίκη Μπαλντίνι. Να θυμηθούμε και την περιπέτεια του Βραζιλιάνου Βαντερλέι ντε Λίμα, που προηγείτο στον αγώνα, μέχρι που δέχθηκε «την επίθεση» ενός Σκωτσέζου. Δεύτερος τερμάτισε ο Αμερικανός Μεμπρατόμ Κεφλεζίνκι σε χρόνο 2:11.29 και τρίτος ο Βραζιλιάνος σε χρόνο 2:12.11.

Ανακοινώνουμε τα ονομ/να των γυναικών και ανδρών που θα συμμετάσχουν στο φετινό Μαραθώνιο. Είναι οι αθλητές και οι αθλήτριες της μεγάλης ομάδας που προπονούνται στο Στάδιό μας, διαμένουν στην περιοχή μας και έχουν συγκροτήσει τη μεγάλη οικογένεια των Μαραθωνοδρόμων. Κοινό ενδιαφέρον η συμμετοχή και ο τερματισμός στην Κλασική διαδρομή. Έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους η κοινωνικότητα, γιατί στις πολλές ώρες των προπονήσεων ανακάλυψαν ότι έχουν πολλά κοινά: οικογενειακά, εργασιακά, πολιτιστικά, αθλητικά  κλπ. Ενδιαφέροντα.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του ΣΕΓΑΣ  θα συμμετάσχει ο αθλητής μας Καρβουνιάρης Αθανάσιος. Οι υπόλοιποι είναι «ερασιτέχνες» Μαραθωνοδρόμοι με την πραγματική έννοια της λέξης «ερασιτέχνες».

Αντωνιάδη Μαρίνα, Αρχοντάκης Στυλιανός, Βασιλείου Ευάγγελος, Γεωργούλιας Αλέξης, Γούσιας Βασίλειος, Ζηκίδης Αριστείδης, Ζώτος Παναγιώτης, Καλτσά Χριστίνα, Καραμπάσης Μιχάλης, Λιόφαγος Δαμιανός, Μανιάς Γεώργιος, Μαρκάκης Ευάγγελος, Μούργκας Χρήστος, Μπάλσης Νικόλαος, Πρίντζιος Παναγιώτης, Τσαγκαράκης Κων/νος, Τσουτσουδάκη Αγγελική, Φουστέρης Βασίλειος, Χαχλάκη Μελίνα, Ψαρράς Βασίλης.

Μερικοί από την «οικογένεια» των Μαραθωνοδρόμων, έχουν κάθε χρόνο συμμετοχή και σε Μαραθώνιους του εξωτερικού, όπως ο Γιώργος Μανιάς, ο οποίος στις 5 Νοεμβρίου θα συμμετάσχει στο Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης και στις 12 Νοεμβρίου θα συμμετάσχει στο Μαραθώνιο της Αθήνας. Ο Μαραθωνοδρόμος Κόγκας Αθανάσιος   θα συμμετάσχει στο Μαραθώνιο της Βαλένθια στις 17 Δεκεμβρίου. Αρκετοί εξ αυτών συμμετέχουν σε αγώνες βουνού, αλλά και σε υπερμαραθώνιες αποστάσεις. Η «παρέα» έχει αναπτυχθεί και διανθίζει τη συμμετοχή της σε ποικίλες αποστάσεις και διαφορετικούς τόπους.

Ο Σύλλογός μας μετέχει και αυτή τη χρονιά με ένα μεγάλο αριθμό (πλέον των 35) εθελοντών, στο σταθμό τροφοδοσίας του 40ού χιλιομέτρου, μπροστά στο Μέγαρο Μουσικής. Έχουμε παράδοση που κρατάει περισσότερο από 23 χρόνια.

   Το Διοικητικό Συμβούλιο εύχεται σε όλους τους Μαραθωνοδρόμους να έχουν ένα καλό αγώνα, να τερματίσουν όλοι στο Καλλιμάρμαρο και να γράψουν τη δική τους σελίδα στη μεγάλη ιστορία του Μαραθωνίου της Αθήνας.

   Προσκαλεί όλους τους φιλάθλους να έχουν παρουσία σε κάποιο σημείο της διαδρομής, ή στον τερματισμό. Είναι σίγουρο ότι θα αισθανθούν σαν να τρέχουν και αυτοί μαζί με όλους τους Μαραθωνοδρόμους.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU