Ηράκλειο: Ανακοίνωση της Ένωσης των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων για την παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το νέο ΔΣ της Ένωσης Γονέων πραγματοποίησε την Παρασκευή, 8/9/2023, παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με εκπροσώπους Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων, του συλλόγου Σεφέρη καθώς και με γονείς.

Η παρέμβαση έγινε μετά τις επανειλημμένες προηγούμενες παρεμβάσεις(1) της Ένωσης Γονέων για επίσημη ενημέρωση σχετικά με την πορεία των εργασιών που θα πραγματοποιούνταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η Ένωση από την πλευρά της, τόνισε τη δυσαρέσκειά της ως προς τη Δημοτική αρχή, η οποία, αντί να ενημερώσει, όπως είχε δεσμευθεί σχετικά με την πορεία των εργασιών στα σχολεία του Δήμου μας, προώθησε στο email της Ένωσης ένα newsletter για τις εργασίες που θα πραγματοποιούνταν.

Επίσης, εκ μέρους της Ένωσης τονίστηκε ότι τα σχολεία δεν αποτελούν προτεραιότητα του Δήμου μας, αφού οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν, ως επί το πλείστον, βάψιμο, πρωτοβάθμιο αντισεισμικό έλεγχο (οπτικό δηλαδή έλεγχο) που πραγματοποιήθηκε το 2022, εγκεκριμένες/ή σε αναμονή μελέτες πυρασφάλειας μέχρι και τα γιλέκα των σχολικών τροχονόμων!!!

Οι λόγοι που επικαλέστηκε η Δημοτική αρχή, προς μεγάλη μας έκπληξη, για την μη πραγματοποίηση/καθυστέρηση κάποιων εργασιών ήταν ο καύσωνας, η νεροποντή της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που δεν τους άφησαν να κάνουν εργασίες έως τις 30 Ιουνίου εν ώρα λειτουργίας των σχολείων.

Κατά τ΄ άλλα, στο δημοτικό συμβούλιο υπήρξε δέσμευση ότι οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν εκτός διδακτικού ωραρίου!!

ΕΥΛΟΓΑ είναι λοιπόν τα εξής ερωτήματα που προκύπτουν από ανακολουθίες της Δημοτικής αρχής:

  1. Γιατί μέχρι την Παρασκευή, 8/9/2023, δεν υπήρξε επίσημη γραπτή ενημέρωση από τη δημοτική αρχή, όπως είχε δεσμευθεί δύο φορές να κάνει;

2.Τελικά, είναι δύο τα σχολεία που χρειάζονται δευτεροβάθμιο έλεγχο όπως είχε ειπωθεί στην από 26/6/2023 συνάντηση της Ένωσης με τον Δήμαρχο ή τρία, τέσσερα σύμφωνα με την από 8/9/2023 παρέμβαση της Ένωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο;

  1. Τελικά, έγιναν περισσότερες προσλήψεις σχολικών καθαριστριών για το σχολικό έτος 2023-2024 ή λιγότερες; Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του 4ου γυμνασίου που φέτος θα έχει μία μόνο καθαρίστρια ενώ πέρυσι ήταν δύο σε ένα σχολείο 260 μαθητών.
  2. Τελικά το ζήτημα με τις τουαλέτες του 2ου δημοτικού επιλύθηκε χωρίς τη μελέτη που θα εκπονούνταν στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» όπως και με την επίλυση του ζητήματος της αυλής του 7ου νηπιαγωγείου όπου θα γινόταν μελέτη από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου μέσα στο καλοκαίρι κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ;

ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ η συντήρηση των σχολείων του Δήμου μας να μπαίνουν στο ζύγι του κόστους οφέλους, όπως φάνηκε χαρακτηριστικά στην περίπτωση των ειδικών σχολείων, όπου ο Δήμαρχος έθεσε το ζήτημα των λειτουργικών τους εξόδων, γιατί τα ειδικά σχολεία εξυπηρετούν μαθητές και από άλλους Δήμους…

Επίσης, μεγάλη είναι η ανησυχία μας για την ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών του 4ου Δημοτικού σχολείου – εργοταξίου και την εύρυθμη υλοποίηση του διδακτικού έργου.

Ως Ένωση Γονέων είχαμε καταθέσει στο αριθ. πρωτ. 11/17-7-2023 υπόμνημα στη Δημοτική αρχή πρόταση για διενέργεια δευτεροβάθμιου ελέγχου για όλα τα σχολικά κτίρια κάτι το οποίο πιστεύουμε πως είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο έτσι ώστε να αποτυπωθεί η πραγματικότητα και να γίνει το πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός μητρώου για τα σχολεία μας.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ότι δε θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα, με σοβάδες και παράθυρα να πέφτουν, σχολεία με υπεράριθμα τμήματα, σχολεία εργοτάξια, σχολεία με ελλείψεις στους τομείς των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, σχολεία χωρίς γήπεδα βόλεϊ και μπάσκετ, σχολεία με ελλιπή καθαρισμό και χωρίς φύλαξη.

Κατόπιν των ανωτέρω, ζητάμε εκ νέου επίσημη – γραπτή ενημέρωση για τις εργασίες που έγιναν και που προγραμματίζονται να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα με σαφή χρονοδιαγράμματα.

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

 

(1) προφορικές δεσμεύσεις από τον Δήμαρχο για άμεση ενημέρωση για το ανωτέρω ζήτημα τόσο στην από 26/6/2023 συνάντηση της Ένωσης με το Δήμαρχο και στο από 31/7/2023 Δημοτικό Συμβούλιο.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU