Δήμος Αθηναίων: «Άρωμα» σκανδάλου στο παρά πέντε, με τη σφραγίδα της οικογένειας Μητσοτάκη

Καραμπινάτη προσπάθεια συγκάλυψης, των όσων έγιναν στην εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» από τη διοίκηση Μπακογιάννη, «φωνάζει» η χοντροκομμένη επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει σχετική τροπολογία σκάνδαλο.

 

Συγκεκριμένα τροπολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα(!) στις 19 Δεκεμβρίου αφαιρεί τον Δήμο Αθηναίων από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, έγινε πρόεδρος της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» αμέσως αφότου εκλέχτηκε, με αλλαγή στο νόμο, από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας!

 

Τι σημαίνει «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ»; Όπως διαβάζουμε στο ίδιο το site του δήμου Αθηναίων σκοπός της εταιρείας είναι “ο συντονισμός του σχεδιασμού, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ιδίως στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, με έμφαση στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών”.

 

Με δύο λόγια; Τεχνικά έργα. Και η διαμάχη αν αφορά και τα έργα του «μεγάλου περίπατου» της Πανεπιστημίου, αυτής της τρομερής αποτυχίας, μικρή σημασία έχει.

 

Τι κάνει λοιπόν η παρούσα κυβέρνηση Μητσοτάκη λίγες μέρες πριν αλλάξει χέρια ο δήμος Αθηναίων και αποχωρήσει ο ανιψιός του πρωθυπουργού από τη θέση του Δημάρχου Αθηναίων;

 

Αφαιρεί ολοκληρωτικά από το δήμο Αθηναίων και από τον νέο Δήμαρχο Χάρη Δούκα, κάθε δυνατότητα διαχειριστικού ελέγχου της συγκεκριμένης εταιρείας, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε παραχωρήσει στο δήμο Αθηναίων όλον το έλεγχο, με το που είχε εκλεγεί ο Κώστα Μπακογιάννης το 2019!

 

Προφανώς πρόκειται για τον ορισμό της οικογενειακής «τακτοποίησης» εκκρεμοτήτων. Πέρα από τη δικαιολογημένη οργή του Δημάρχου Χάρη Δούκα, ίσως τον πλέον χαρακτηριστικό τόνο τον δίνει η ατάκα του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της «Ανοικτής Πόλης» Κώστα Ζαχαριάδη: «Ας το καταλάβουν, ο Δήμος Αθηναίων δεν είναι πια στο κυριακάτικο μενού της οικογένειας».

 

Δήλωση Χάρη Δούκα

«Η σκανδαλώδης τροπολογία δεν πρέπει να περάσει. Η εταιρία του Δήμου Αθηναίων “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”, που έτρεξε τον “μεγάλο περίπατο” της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα …έργα, αλλάζει χέρια “νύχτα”.

Περνάει εξ ολοκλήρου στην Κυβέρνηση.

 

Μέχρι τώρα, ο Δήμος της Αθήνας ορίζει ως Πρόεδρο της τον εκάστοτε Δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του Δήμου είναι 7 από τα 11 μέλη στο ΔΣ (3 εκ των οποίων από την παράταξη του), ενώ ο Δήμαρχος υποδεικνύει και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

 

Με τη χθεσινή νυχτερινή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση πετάει έξω από το ΔΣ τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ, όσο και τα μέλη του ΔΣ που προέρχονται από τον Δήμο.

 

Σημειώνεται ότι στην αρχική μορφή του ο ν. 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Όπως και ο λόγος που καταργείται τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή.

Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας, που δεν πρέπει να περάσει.

 

Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να  εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης .

 

Είναι προφανές επίσης πως με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της.

 

Καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει τώρα πίσω τη σκανδαλώδη αυτή τροπολογία».

 

Δήλωση Κώστα Ζαχαριάδη

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ η κυβέρνηση πετάει έξω από το ΔΣ της «Ανάπλασης ΑΕ» τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ, καθώς και τα 3/5 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.  Ο έλεγχος της εταιρείας περνά εξολοκλήρου στην κυβέρνηση, αφού τόσο ο διορισμός του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου, όσο και των μελών του ΔΣ γίνεται μέσω ΚΥΑ των εποπτευόντων Υπουργών.

 

Η εταιρία του Δήμου Αθηναίων που είχε στην ευθύνη της έργα όπως τον «μεγάλο περίπατο» της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και άλλα έργα -πιθανά σκάνδαλα- αλλάζει χέρια λίγες μέρες πριν αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Στην αρχική μορφή του ο νόμος 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Αυταπόδεικτα, για τον ίδιο λόγο καταργούν αυτόν τον νόμο τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή.

 

Πρόκειται για μια απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, καθεστωτική αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμόρφωσε η ετυμηγορία των πολιτών στις 15 Οκτωβρίου 2023 στον Δήμο Αθηναίων.

 

Είναι προφανές πως αυτό που επιχειρείται με την απόφαση αυτή είναι να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα Δημοτική Αρχή και  παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο προτίθενται να διενεργήσουν στην εταιρεία αυτή και τα πεπραγμένα της.

 

Ο κ. Μπακογιάννης οφείλει να πάρει τώρα θέση και ο κ.Μητσοτάκης οφείλει να αποσύρει τώρα την τροπολογία.

 

Ας το καταλάβουν, ο Δήμος Αθηναίων δεν είναι πια στο κυριακάτικο μενού της οικογένειας.

 

Δήλωση Κώστα Μπακογιάννη

Επειδή ορισμένοι αφήνουν κάποια άθλια και χυδαία υπονοούμενα. Ο κ. Δούκας, μετά από τόσες ενημερώσεις που του έχουμε κάνει, θα όφειλε πλέον να γνωρίζει πως η Ανάπλαση Α.Ε. δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της Πανεπιστημίου. Για λόγους αρχής, καλωσορίζω τον όποιο διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Είναι ευπρόσδεκτος.

 

Όπου θέλει, όπως τον θέλει, όποτε τον θέλει. Σε λίγες μέρες, άλλωστε, ο κ. Δούκας θα παραλάβει έναν δήμο πιο εύρωστο και πιο τακτοποιημένο από ποτέ. Κρίμα, γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε διαφωνήσει πολιτισμένα, χωρίς να θίγονται συνειδήσεις και χωρίς να μεσολαβούν φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα περιμένω μια συγγνώμη κι ας αργήσει.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU