Πάνος Σκουρλέτης – «Ωρολογιακή βόμβα» συνιστά το στεγαστικό ζήτημα για το Κέντρο Υγείας Νέας Ιωνίας

«Ωρολογιακή βόμβα» συνιστά το στεγαστικό ζήτημα για το Κέντρο Υγείας Νέας Ιωνίας, το οποίο επισκέφτηκε σήμερα ο βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», Χρήστο Κανλή, το στέλεχος της παράταξης, Χριστόδουλο Χοτζόγλου και τον συνδικαλιστή υγειονομικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Χάρη Παπαγεωργίου.

Το σοβαρότατο ζήτημα της στέγασης του Κέντρου Υγείας, για το οποίο ο Πάνος Σκουρλέτης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή στις 21 Οκτωβρίου 2022 προς τους συναρμόδιους υπουργούς, με την υπογραφή συνολικά 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας, κ. Χαραλαμπίδη. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της  επίσκεψης στους χώρους του Κέντρου Υγείας, αναδείχτηκαν κι άλλα ζητήματα από το ιατρικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό. Ένα από αυτά είναι ότι λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, αλλά και ότι στο τέλος του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις επικουρικών γιατρών του Κέντρου και δεν έχει υπάρξει ακόμη ανανέωση ή κάποια παράτασή τους. Επίσης, βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και διοικητικοί υπάλληλοι απασχολούνται με προγράμματα του ΟΑΕΔ, ενώ οι ανάγκες είναι μόνιμες και σοβαρές. Πρόκειται για θέματα που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αναδείξει συχνά, ζητώντας την μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών, αλλά και την μόνιμη πρόσληψη προσωπικού που, ενώ καλύπτει πάγιες ανάγκες, απασχολείται με συμβάσεις είτε μέσω του ΟΑΕΔ, είτε υπό άλλο καθεστώς. Παράλληλα επιμένει για την κάλυψη των αναγκών σε γιατρούς, σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας, ως στοιχείο εξασφάλισης της ομαλής λειτουργίας τους στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της στέγασης του Κέντρου Υγείας, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε ότι είναι μείζον ζήτημα και επιβάλλεται να συντονιστούν ο δήμος, η περιφέρεια, η 1η  ΥΠΕ και το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να επιλυθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα  και να μη δημιουργηθεί πρόβλημα για την περίθαλψη των πολιτών.

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης για το θέμα, αναφέρονται τα γεγονότα της λήξης της μίσθωσης του κτηρίου, του ορισμού προθεσμίας παράδοσης και του άγονου διαγωνισμού για την εξεύρεση νέας στέγης, λόγω μη κατάθεσης προσφορών. Από τις 7 Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει διαδικασία με διαπραγμάτευση κατόπιν υποβολής προσφορών. Το ζήτημα που έθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ είναι στοιχειώδες: εάν δεν εξασφαλιστεί η στέγαση του Κέντρου Υγείας «οι πολίτες – δημότες της Ν. Ιωνίας και του Ηρακλείου θα στερηθούν πολύτιμων για την υγεία τους υπηρεσιών και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα επικίνδυνη αφού έρχεται ο χειμώνας, τα περιστατικά COVID -19  και γρίπης Η1Ν1 θα αυξηθούν (ήδη έχει υπάρξει ελαφρά αύξηση στα περιστατικά νοσηλείας) ενώ η ακρίβεια με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και το αβάσταχτο ενεργειακό κόστος έχει διαλύσει κυριολεκτικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς». Ταυτόχρονα, τέθηκε και το ζήτημα της μη συρρίκνωσης του Κέντρου Υγείας με τη μεταστέγαση σε κτήριο που δεν μπορεί να χωρέσει όλες τις υπηρεσίες του.

 

UPDATE 1/11/22

Χρήστος Κανλής: “Είναι απαραίτητο να συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για την έγκαιρη μεταστέγαση με πλήρη σύνθεση”

Επισκέφθηκα με τον Πάνο Σκουρλέτη το Κέντρο Υγείας Νέας Ιωνίας για να ενημερωθούμε για το στεγαστικό ζήτημα που προκύπτει από τη λήξη της μίσθωσης του.

Το κέντρο Υγείας μέχρι το καλοκαίρι του 2023 θα πρέπει να έχει φύγει από το κτήριο που φιλοξενείται σήμερα δημιουργώντας τεράστιο κενό στην πρωτοβάθμια υγεία της Νέας Ιωνίας και του Ηρακλείου.

Το στεγαστικό ζήτημα του Κέντρου Υγείας αποτελεί πραγματική «ωρολογιακή βόμβα» και είναι απαραίτητο να συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για την έγκαιρη μεταστέγαση με πλήρη σύνθεση.

Ο κ. Χαραλαμπίδης, διευθυντής της μονάδας μας μετέφερε την αγωνία του και τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι. Επίσης στο τέλος του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις επικουρικών γιατρών του Κέντρου και δεν έχει υπάρξει ακόμη ανανέωση ή κάποια παράτασή τους.

Επιπλέον, βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και διοικητικοί υπάλληλοι απασχολούνται με προγράμματα του ΟΑΕΔ, ενώ οι ανάγκες είναι μόνιμες και σοβαρές.

Με τον Πάνο Σκουρλέτη τονίσαμε την ανάγκη να συντονισμού των φορέων της αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων υπουργείων ώστε να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης του Κέντρου Υγείας.

Για το πολύ σημαντικό θέμα της λήξης της μίσθωσης του κτηρίου έχει κατατεθεί στη Βουλή σχετική ερώτηση όπως επίσης και επανειλημμένες ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας όπου η δημοτική αρχή απαντά πως δεν είναι δική της αρμοδιότητα και δεν ασχολείται γεγονός που μας επιβεβαίωσε και ο διευθυντής του Κέντρου.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU