Δημήτρης Σούφλας – Ηράκλειο Αττικής: Τοπική Αυτοδιοίκηση – Δήμοι – Προβλήματα και Λύσεις

Oι Δήμοι στη χώρα μας στερούνται ουσιώδους οικονομικής αυτονομίας, τόσο ως προς το σκέλος των εσόδων τους όσο και ως προς αυτό των δαπανών τους. Μελέτες αναδεικνύουν ότι η οικονομική αυτονομία τους είναι από τις μικρότερες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ. Αποτελεί πολιτική απόφαση η στέρηση οικονομικής αυτονομίας των δήμων ή οφείλεται στην αδυναμία τους λειτουργήσουν αποτελεσματικά;

Οι κυβερνήσεις δείχνουν να προτιμούν την οικονομική εξάρτηση των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να βελτιώσουν τις λειτουργίες τους και να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί. Στην πόλη μας, το Ηράκλειο Αττικής, καταφέραμε να εξυγιάνουμε τα οικονομικά μας και είμαστε ανάμεσα στους πρώτους 8 δήμους της χώρας που συμμετείχαν στο Πιλοτικό Πρόγραμμα Εσωτερικών Ελέγχων που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Ταυτόχρονα, στις λίγες αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί στους Δήμους συγκριτικά με την κεντρική κυβέρνηση, παρατηρείται μεγάλη γραφειοκρατία και ασαφείς ή μη καταγεγραμμένες διαδικασίες. Μπορούν οι διοικήσεις των δήμων της χώρας μας να αναλάβουν περισσότερες αρμοδιότητες;

Έχουν τη δυνατότητα απλούστευσης των διαδικασιών ή είναι δέσμιοι νόμων που περιορίζουν την ευελιξία αλλαγών όπου απαιτείται; Στο Δήμο μας έγιναν σημαντικές προσπάθειες αλλαγής του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών του και τέθηκαν στην υπηρεσία των δημοτών μας πλήθος ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Η επιλογή μας στο πρόσωπο που θα είναι ο Δήμαρχος της πόλης μας είναι καθοριστική, καθώς ως μονοπρόσωπο όργανο επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λήψη αποφάσεων που έχουν να κάνουν με τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν και την κατανομή των διαθέσιμων πόρων, ανθρώπινων και υλικών, που πρέπει να γίνει.

Εξαιρετικής σημασίας σε κάθε δημοτική αρχή είναι και η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα πρόσωπα που το απαρτίζουν. Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του δημάρχου ή άλλου οργάνου του δήμου. Επιπλέον, το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει τις θέσεις του σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και γνωμοδοτεί όποτε δημόσιες αρχές ή αρμόδια όργανα ζητούν τη γνώμη του.

Οι νέες διοικήσεις που θα προκύψουν θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις και να επιλύσουν προβλήματα χρόνων. Θέλουμε οι διοικήσεις των Δήμων μας να είναι απλοί διαχειριστές ή αυτές που θα καινοτομήσουν και με την εμπειρία και τις γνώσεις των μελών τους θα βελτιώσουν τις πόλεις μας και την καθημερινότητα μας;

Στις 8 Οκτωβρίου διενεργούνται οι εκλογές για την ανάδειξη των διοικήσεων στις 13 Περιφέρειες και στους 332 Δήμους. Ψηφίζουμε για την ανάδειξη Περιφερειαρχών και Δημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων.

Ως πολίτες έχουμε μια σοβαρή υποχρέωση. Υποχρεούμαστε να μελετήσουμε τις προτάσεις των συνδυασμών που καλούμαστε να ψηφίσουμε, να μελετήσουμε τα βιογραφικά και να εκτιμήσουμε επί τις ουσίας τις δυνατότητες των ανθρώπων που ζητούν την ψήφο μας και να επιλέξουμε με κριτήρια αξιοκρατικά.

Οραματίζομαι έναν Δήμο με αυξημένη οικονομική αυτοτέλεια από το κεντρικό κράτος, με αυξημένες αρμοδιότητες σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, με τη δυνατότητα απλούστευσης όσων διαδικασιών ταλαιπωρούν του δημότες μας, με ψηφιακές υπηρεσίες για κάθε συναλλαγή με τους δημότες, με διαφάνεια και αυξημένη λογοδοσία. Τα προηγούμενα χρόνια αντιμετωπίστηκαν σημαντικές προκλήσεις, εξυγιάνθηκαν τα οικονομικά μας, αξιοποιήσαμε χρηματοδοτικά εργαλεία και θέσαμε σε εφαρμογή ένα πολυετές σχέδιο που θα αλλάξει την πόλη μας.

Στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου διεκδικώ την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των συμπολιτών μου με τον συνδυασμό της παράταξης Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη με επικεφαλής τον Νίκο Μπάμπαλο, ο οποίος συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάθε δήμαρχος. Διαθέτει την εμπειρία, έχει τις γνώσεις, το όραμα και την ακεραιότητα χαρακτήρα για να ηγηθεί της προσπάθειας μας να κάνουμε την πόλη μας μία σύγχρονη πόλη, μία πόλη που αξίζει να ζεις.

Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι οι ηρακλειώτες θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του δημάρχου μας ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όσα μεγάλα και μικρά έχουμε σχεδιάσει μαζί.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες! Η ψήφος μας είναι η δύναμη μας και πρέπει να την αξιοποιήσουμε σωστά!

 

Δημήτρης Σούφλας 

Ο Δημήτρης Σούφλας είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Ηράκλειο Αττικής με τον Νίκο Μπάμπαλο και τον Συνδυασμό “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”.

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU