Στη Μακρόνησο η Ρένα Δούρου για το μνημείο των Ποντίων προσφύγων

Δεν επιτρέπουμε στη λήθη να σβήσει την τραγική ιστορία

 Την Μακρόνησο επισκέφθηκε σήμερα η Ρένα Δούρου με τους πρώην Αντιπεριφερειάρχες Νήσων και Ανατολικής Αττικής, Παναγιώτη Χατζηπέρο και Πέτρο Φιλίππου (νυν Δήμαρχο Σαρωνικού), την Περιφερειακή Σύμβουλο Νατάσα Κατρανίδου καθώς και τον Πρόδρομο Θεοδουλίδη, μέλος της Νομαρχιακής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να πάρουν μέρος στη διαδικασία μεταφοράς και τοποθέτησης του Μνημείου (αναμνηστικής στήλης) για τους Πόντιους, Ασσύριους, κ.α. πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στο νησί, την περίοδο 1922 – 1923. Τότε που η Μακρόνησος λειτούργησε ως απάνθρωπο “κέντρο υποδοχής”, ως λοιμοκαθαρτήριο, όπου βρήκαν φρικτό θάνατο υπό τραγικές συνθήκες, τουλάχιστον έξι χιλιάδες πρόσφυγες. Την περίοδο εκείνη ήταν πολύτιμη η προσφορά των εθελοντικών διεθνών οργανώσεων αλληλεγγύης των ΗΠΑ (των χιλίων περίπου Αμερικανίδων εθελοντριών γιατρών), του Ερυθρού Σταυρού Ελλάδος, Σουηδίας, Μεγάλης Βρετανίας και της Διεθνούς ΧΕΝ.

Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου, Δωρόθεος Β’. Παραβρέθηκαν : ο Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης και Αθηνά Σωτηριάδου, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου “Αργοναύται – Κομνηνοί”, Θεόφιλος Καστανίδης και Ηλίας Αργυρόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασσυρίων Ελλάδας, Κυριάκος Μπατσάρας,  ο Έπαρχος Κέας – Κύθνου, Γιάννης Ευαγγέλου, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, η Δήμαρχος Κέας, Ειρήνη Βελισσαροπούλου.

Στη διάρκεια της θητείας της στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής η Δύναμη Ζωής, έκανε δεκτή την πρόταση των Ποντιακών Συλλόγων (“Αργοναύται-Κομνηνοί”, “Ο Μιθριδάτης” Λαυρίου, “Μανουήλ Κομνηνός” Πετρούπολης, “Φάρος” Αγίας Βαρβάρας) καθώς και του Συλλόγου Ασσυρίων Ελλάδος, σχετικά με την ανέγερση Μνημείου τιμής και μνήμης για τους νεκρούς πρόσφυγες στα λοιμοκαθαρτήρια της Μακρονήσου. Η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής στήριξε έτσι εμπράκτως, παρότι η Μακρόνησος δεν ανήκει στα διοικητικά όρια της Αττικής, αυτό το αίτημα, διευκολύνοντας τις διαδικασίες (σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις από τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες) για να προχωρήσει η μεταφορά και η τοποθέτηση του Μνημείου στη μνήμη των Ποντίων, Ασσυρίων και άλλων προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους στο αφιλόξενο αυτό λοιμοκαθαρτήριο.

“Στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής θελήσαμε να συμβάλλουμε στην ανάδειξη αυτής της τραγικής σελίδας που έχει χαρακτηριστεί ως αχαρτογράφητο κεφάλαιο της ιστοριογραφίας των Ποντίων προσφύγων μετά από την Μικρασιατική καταστροφή. Η Μακρόνησος σήμανε τραγικό τέλος για χιλιάδες πρόσφυγες την περίοδο 1922 – 23. Δεν ξεχνάμε. Δεν επιτρέπουμε στη λήθη να σβήσει την τραγική ιστορία. Και αυτό το μνημείο συμβάλλει ακριβώς στη συλλογική μνήμη και γνώση”, παρατήρησε η Ρένα Δούρου.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU