ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Αττικής: Πείστηκε από τον Άδωνι Γεωργιάδη για το Κτήμα Φιξ και όχι από τα… στελέχη του!

Μπροστά σε ένα εξαιρετικά οξύμωρο, εάν όχι πρωτόγνωρο, φαινόμενο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Αττικής, σχετικά με το Κτήμα Φιξ. Η Συντονιστική Επιτροπή της οργάνωσής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φαίνεται να έχει πειστεί από τις προθέσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και όχι από τις θέσεις των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ –διαχρονικά μάλιστα- στα δημοτικά πράγματα της πόλης!

Όπως είναι ήδη γνωστό, στη συνάντηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα ανάμεσα στον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και στην αντιπροσωπεία από το δήμο Ηρακλείου (δημοτική αρχή και αντιπολίτευση) προέκυψαν κάποια δεδομένα:

-Η μοναδική περίπτωση να αποκτήσει ο ίδιος ο δήμος Ηρακλείου το Κτήμα Φιξ και να το κατέχει, είναι να καταβάλει ο ίδιος το τίμημα. Ούτε το κράτος, ούτε η Περιφέρεια, ούτε κανένας άλλος δημόσιος φορέας δεν μπορούν να καταβάλλουν χρήματα στο δήμο Ηρακλείου για να αγοράσει αυτός το Κτήμα Φιξ.

-Δεν υπάρχει δυνατότητα αγοράς του Κτήματος Φιξ απευθείας από την Περιφέρεια Αττικής.

-Η τρίτη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι ήταν να διερευνηθούν οι περιπτώσεις να χρηματοδοτήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, είτε το υπουργείο Πολιτισμού, είτε την Περιφέρεια Αττικής, ώστε μετά αυτοί οι φορείς να αγοράσουν το Κτήμα Φιξ και στη συνέχεια να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία με το δήμο Ηρακλείου, ώστε τελικά αυτός να έχει τη χρήση του, αλλά όπως προκύπτει σαφώς, όχι τη κατοχή και ιδιοκτησία του. Επίσης είναι άγνωστος ο χρόνος ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών, εάν επιλεγεί αυτή η -ενδεχόμενη- προοπτική.

Επ’ αυτού χθες, 2 Σεπτεμβρίου, ο Άδωνις Γεωργιάδης απέστειλε επιστολή στο δήμο Ηρακλείου στην οποία σημειώνει ότι «έχει τη βούληση να δώσει τα χρήματα στο Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να προχωρήσει αυτό στην εξαγορά του Κτήματος Φιξ», αλλά αποφεύγει να βάλει έναν χρονικό ορίζοντα.

Βραχυκύκλωμα… ΣΥΡΙΖΑ

Και κάπου εδώ ξεκινούν μάλλον οι… γκροτέσκο καταστάσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Αττικής. Συγκεκριμένα χθες, η Συντονιστική Επιτροπή της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Αττικής εξέδωσε μια ανακοίνωση (μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη στο τέλος) στην οποία αναφέρει ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι θα χρηματοδοτήσει την αγορά του κτήματος Φιξ, είτε  μέσω της Περιφέρειας, είτε μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα η Συντονιστική Επιτροπή απορρίπτει την επιλογή της δημοτικής αρχής για απευθείας αγορά του κτήματος, κάνοντας λόγο για εμμονή του Δημάρχου.

Την ίδια ώρα όμως, τόσο η σημερινή επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές του 2019, η Αιμιλία Τζίβα, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί με την παράταξη, δηλαδή ο Γιώργος Γρηγοριάδης και η Φανή Βελλίδου, όσο και η προηγούμενη επικεφαλής της παράταξης που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές του 2010 και του 2014, η Ειρήνη Κατσινοπούλου, έχουν ταχθεί υπέρ της εξαγοράς του Κτήματος Φιξ από το δήμο Ηρακλείου, κυρίως με το σκεπτικό ότι το παρελθόν έχει δείξει στην πράξη πως δεν είναι δυνατή οποιοδήποτε άλλη επιλογή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις δεκαετιών περιμένοντας την “καλύτερη λύση”, η οποία όμως δεν ήρθε και δεν έρχεται ποτέ και κυρίως δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Οπότε, ακόμη και ως έσχατη λύση, προκρίνουν την αγορά του Κτήματος Φιξ, απ’ ευθείας από το δήμο Ηρακλείου.

Αιμιλία Τζίβα
Γιώργος Γρηγοριάδης
Ειρήνη Κατσινοπούλου

Και εδώ είναι που διαμορφώνεται το εξής, απίστευτο, σκηνικό για το ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Αττικής: Η Συντονιστική Επιτροπή της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, ξεπερνώντας μάλιστα και το θέμα της τελικής ιδιοκτησίας του Κτήματος Φιξ, εμφανίζεται να εκτιμά ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης μπορεί να προχωρήσει την εξαγορά του Κτήματος Φιξ, δίνοντας τα χρήματα στο υπουργείο Πολιτισμού γι’ αυτό, και δεν συμφωνεί με την εκτίμηση δύο επικεφαλής της δημοτικής του παράταξης στην πόλη (2010, 2014, 2019), καθώς και των δύο δημοτικών συμβούλων της παράταξης αυτής, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας, ο Γιώργος Γρηγοριάδης, είναι ένας πρώην Δήμαρχος, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς στην πόλη και προφανώς και ιδιαίτερα έμπειρος…

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Αττικής:

Ανακοίνωση της Σ.Ε. της Ο.Μ. Ηρακλείου Αττικής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ  σχετικά με τις ενέργειες

για την απόκτηση του κτήματος ΦΙΞ.

Την 1η Φεβρουαρίου 2021, 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Πάνου Σκουρλέτη  κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή με θέμα «Το Κτήμα Φιξ να καταστεί ελεύθερα προσβάσιμος, δημόσιος χώρος», προς τρεις Υπουργούς – Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Πολιτισμού – με αντικείμενο τις ενέργειες τους για να εξασφαλιστεί η απόκτηση και αξιοποίηση του Κτήματος ΦΙΞ από τον Δήμο Ηρακλείου με παράλληλη δημόσια χρηματοδότησή του.

Όλους αυτούς τους μήνες κατατέθηκαν από την ΟΜ Ηρακλείου Αττικής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και από την ομάδα εργασίας για την αξιοποίηση και την απόκτηση του κτήματος ΦΙΞ, από Βουλευτές και Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πολλές και διαφορετικές απόψεις, από γόνιμους προβληματισμούς μέχρι προτάσεις που υποδείκνυαν δυνατότητες  δημόσιας χρηματοδότησης

Σαν αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών μας, η Δημοτική Αρχή έφερε  τον Απρίλιο του 2021 δύο συνεχόμενες προτάσεις για την αγορά του Κτήματος ΦΙΞ, μια με δανεισμό και μια αναγκαστική απαλλοτρίωση πάλι με δανεισμό, χωρίς να γίνει καμία ενέργεια για χρηματοδότηση από δημόσια ταμεία.

Σαν αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών μας, η Δημοτική Αρχή κινητοποιήθηκε  και ήρθε σε επαφή με Υπουργούς που είναι αρμόδιοι τόσο για τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης, όσο και για την χρηματοδότηση της απόκτησης και αξιοποίησης του Κτήματος.

Σαν αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών μας ήρθε για  συζήτηση  στο Δημοτικό Συμβούλιο η εξεύρεση άλλων πηγών χρηματοδότησης που να μην επιβαρύνουν τους δημότες με τοκοχρεολύσια για 20 χρόνια.

Και τέλος,

Σαν αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών μας αναγκάστηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε πρόσφατη συνάντηση με τον Δήμαρχο και τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, να δεσμευτεί ότι θα χρηματοδοτήσει την αγορά του κτήματος Φιξ, είτε  μέσω της Περιφέρειας, είτε μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με τις πρωτοβουλίες μας καταφέραμε να καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση ότι ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί βασική προϋπόθεση για να παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη του στόχου να αποκτηθεί από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής το κτήμα ΦΙΞ  πρωτίστως με Δημόσια Χρηματοδότηση και με ύστατη λύση το δανεισμό.

Όπως σημειώσαμε και στην σχετική ανακοίνωση μας για το εν λόγω θέμα τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους πρέπει να εξαντληθούν οι υφιστάμενες δυνατότητες κρατικής χρηματοδότησης προς τον Δήμο (εθνικής και κοινοτικής πηγής) ώστε να μην επιβαρυνθούν τα οικονομικά του Δήμου αλλά και να μην αμφισβητηθεί λειτουργικά ο αποκλειστικά δημόσιος, ελεύθερος χαρακτήρας του Κτήματος μέσω διαφόρων μορφών εκμετάλλευσης του ακινήτου.

Δεν κατανοούμε την εμμονή του Δήμαρχου για εξαγορά του κτήματος μέσω δανειοδότησης, με το πρόσχημα ότι το κτήμα θα είναι ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού ή της Περιφέρειας και ότι με τον τρόπο αυτό απόκτησης που προτείνει το Υπουργείο, δεν θα είναι ιδιοκτησία του Δήμου.

Το κτήμα είναι στα δημοτικά όρια τριών Δήμων και είναι φυσικό να είναι διαδημοτικός χώρος αναψυχής. Κατά συνέπεια είναι προτιμότερο ένας φορέας κεντρικής διαχείρισης να αναλάβει και την αγορά και την ανάπλαση και την διαχείριση του κτήματος.

Η εμμονή του Δήμαρχου για αγορά και αξιοποίηση του κτήματος από τον Δήμο με δάνειο, σημαίνει ότι θα υπερχρεωθεί ο Δήμος και κατ’ επέκταση οι πολίτες του Ηρακλείου με πάρα πολλά εκατομμύρια δανείων, θα δεσμευτούν για πολλά χρόνια τα έσοδα του Δήμου στις τράπεζες, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον Δήμο και τους δημότες.

Δεν υπάρχει δικαιολογία για άλλες καθυστερήσεις από καμία πλευρά όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Καλούμε τον Δήμαρχο, τις δημοτικές παρατάξεις και τους κατοίκους του Ηρακλείου Αττικής να μην υιοθετήσουν την λογική του δανεισμού, αλλά να πιέσουν την κυβέρνηση και την Περιφέρεια να προχωρήσουν στην εξαγορά και αξιοποίηση του κτήματος ως χώρο πολιτισμού και πρασίνου, για όλους τους πολίτες».

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU