Ο μικρασιατικής καταγωγής από τη μητέρα του Ασπασία Πουλάκη, από τον Τσεσμέ, Μίκης Θεοδωράκης στις γειτονιές της Νέας Σμύρνης

Αναδημοσίευση από το Nea Smyrni NewsO Μίκης Θεοδωράκης μικρασιατικής καταγωγής από την μεριά της μητέρας του Ασπασίας Πουλάκη από τον Τσεσμέ, υπήρξε κάτοικος και δημότης Νέας Σμύρνης από το 1938, όταν ήταν 13 ετών, μέχρι και την δικτατορία. Αρχικά έμενε στην οδό Σμύρνης, σημερινή Οδό Νικολάου Πλαστήρα, στο σπίτι του θείου του και όταν παντρεύτηκε την Μικρασιάτισσα Μυρτώ Αλτίνογλου το 1953 (ο πατέρας της ήταν καθηγητής στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης), θα μείνει στο σπίτι του πεθερού του στην Οδό Κωνσταντινουπόλεως 39, πίσω ακριβώς από το σπίτι του θείου του. Δείτε παρακάτω το βίντεο από τον δήμο Νέας Σμύρνης.

Το 1954 πηγαίνει στο Παρίσι με υποτροφία. Σε μια από τις επισκέψεις του στην Αθήνα το Σεπτέμβριο 1960, κάποιο μεσημέρι στου Λουμίδη απέναντι από το Παλλάς στο όρθιο εκεί που έπινε τον μοναδικό καφέ εσπρέσο η αθηναϊκή κοινωνία τον πλησίασε ο Οδυσσέας Ελύτης και αφού του είπε το πόσο εκτιμά την προσπάθεια του και πόσο θαύμασε τον “Επιτάφιο”, που είχε πρόσφατα παρουσιάσει του είπε:
«Τελείωσα το “Άξιον εστί”, το έργο της ζωής μου, νομίζω. Θα ήθελα να σας το έστελνα κάπου, γιατί κάτι μου λέει ότι θα σας εμπνεύσει.»
Αφού τον ευχαρίστησε, του έγραψε την διεύθυνση του στο Παρίσι και του την έδωσε. Δεν πέρασε μήνας και ο ταχυδρόμος άφησε στο θυρωρείο το φρεσκοτυπωμένο βιβλίο του Ελύτη.
Ο Μίκης το ρούφηξε μονομίας από τον πρώτο ως τον τελευταίο στίχο και βάλθηκε να το μελοποιήσει. Την σύνθεση του “Άξιου εστί” την έγραψε στο τέλος του 1960 και τις αρχές του 1961, για την ολοκλήρωση του όμως χρειάστηκε τρία χρόνια. Το παρουσίασε στο Ρεξ το 1964.
Στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στην Οδό Κωνταντινουπόλεως 39 στην Νέα Σμύρνη στις αρχές του 1961 ο Οδυσσέας Ελύτης άκουσε για πρώτη φορά μελοποιημένο το “Άξιον εστί” στο πιάνο του Μίκη Θεοδωράκη.

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU