«Ήθη και Έθιμα της Νέας Ιωνίας» – Το βιβλίο του Κώστα Τσαγκαράκη

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ιωνίας  η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Τσαγκαράκη, με τον τίτλο: «Ήθη και Έθιμα της Νέας Ιωνίας. Η ζωή της πόλης μας μέσα από τις αφηγήσεις των κατοίκων της».

Η εκδήλωση παρουσίασε μεγάλη οργανωτική επιτυχία και η έκδοση αυτού του βιβλίου χαρακτηρίστηκε ως μεγάλο επίτευγμα του συγγραφέα, ο οποίος με υπομονή, αλλά και επιμονή, για περισσότερο από ΔΕΚΑ χρόνια, συγκέντρωνε το σχετικό υλικό.

Το βιβλίο παρουσίασαν τρεις διακεκριμένοι ομιλητές: ο κ. Κατσιγιάννης Κωνσταντίνος, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., πρώην Γενικός Διευθυντής του Ε.Ο.Τ., ο κ. Μαϊντάς Ξάνθος,  Φυσικός, Καθηγητής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ποιητής, και ο κ. Ραφτόπουλος Αθανάσιος,  Φιλόλογος, Πρόεδρος Ένωσης Ρουμελιωτών Ν. Ιωνίας.

   Πριν την έναρξη της παρουσίασης προβάλλονταν οι φωτογραφίες όλων των αφηγητών, ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν η μουσική και τα τραγούδια από το διπλό CD του Νέο-ιωνιώτη Μουσικοσυνθέτη κ. Στέφανου Ψαραδάκου. Ο κ. Ψαραδάκος μελοποίησε ποιήματα γνωστών Ιωνιωτών ποιητών. Τίτλος του έργου «ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

   Τα έργο του Κώστα Τσαγκαράκη περιλαμβάνει 44 μαγνητοφωνημένες αφηγήσεις κατοίκων της Νέας Ιωνίας, διαφόρων επαγγελμάτων, από διάφορες περιοχές του Δήμου και με διαφορετικές αρμοδιότητες.

   Η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου γέμισε κυρίως από τους αφηγητές ή τους συγγενείς των αφηγητών (όσων έφυγαν από τη ζωή), καθώς και άλλα πρόσωπα (πολλά μέλη του Συλλόγου ΑΝΑΤΟΛΗ και άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων), που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το βιβλίο, το οποίο «κατετάγη» στα ιστορικολαογραφικά, ηθογραφικά και μια διαρκής πηγή – δεξαμενή πληροφοριών για τη ζωή της πόλης από τα παλιά χρόνια μέχρι και τα σημερινά.

   Οι ομιλητές, οι οποίοι εμβάθυναν σε πολλά στοιχεία του περιεχομένου του βιβλίου, εστίασαν σε προσωπικότητες που αφηγήθηκαν τη ζωή τους και τις περιστάσεις που έζησαν μέσα στα εργοστάσια, στις συνοικίες τους, στον καθημερινό βίο τους. Ασχολήθηκαν ακόμη με τις λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται μέσα στο βιβλίο, για τα ήθη και έθιμα που μεταφέρθηκαν από τις αλησμόνητες πατρίδες, τα οποία παραδόθηκαν στους κληρονόμους τους, αλλά και στα ήθη και έθιμα των «εσωτερικών» μεταναστών, και των αλλοδαπών μεταναστών και προσφύγων.

   Ο συγγραφέας ανοίγοντας την εκδήλωση, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι τίμησαν την παρουσίαση του βιβλίου, τόνισε ότι το βιβλίο αφιερώθηκε σε όλους τους αφηγητές και ιδιαίτερα σε όλους εκείνους που έφυγαν από τη ζωή και δεν ήταν τη βραδιά αυτή παρόντες για να δουν ότι όλα αυτά τα οποία αφηγήθηκαν έγιναν βιβλίο. Στη συνέχεια περιέγραψε τις έννοιες «ήθη και έθιμα» και θέλησε να παροτρύνει όλους τους παρόντες να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τα ήθη και τα έθιμα ξεκινώντας από την οικογένειά τους, από τη γειτονιά τους, από την παρέα τους, από τον ευρύτερο κύκλο τους. «Πρέπει να ξαναζωντανέψουν οι ανθρώπινες σχέσεις μας, η φιλία ανάμεσά μας και να κρατήσουμε τις παραδόσεις μας, γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε την ανθρωπιά μας. Η ζωή κινδυνεύει φυσικά και εννοιολογικά να μην έχει καμμία αξία».

   Ο συγγραφέας επισήμανε ακόμη τον πολυετή αγώνα του να βρει χρηματοδότη για την έκδοση του βιβλίου, που αναφέρεται στην ιστορία του Δήμου της Νέας Ιωνίας και την έλλειψη ενδιαφέροντος από όλους αυτούς στους οποίους απευθύνθηκε. Έτσι αποφάσισε και το εξέδωσε μόνος του με την κάλυψη όλων των εξόδων από τον ίδιο. Δήλωσε ότι δεν επιθυμούσε να πωληθεί το βιβλίο αυτό, για το οποίο θα εκχωρούσε όλα τα δικαιώματά του και τις δεκάδες μαγνητοφωνημένες κασέτες, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο αρχείο.

   Η εκδήλωση, (η οποία ήταν Η ΑΡΧΗ των εκδηλώσεων των αφιερωμένων στα 100 χρόνια από την ίδρυση της πόλης της Νέας Ιωνίας), έκλεισε με τα εγκωμιαστικά σχόλια για την ύλη του βιβλίου, για το συγγραφέα, καθώς και για τις τοποθετήσεις και αναλύσεις των τριών ομιλητών. Ο κ. Τσαγκαράκης ευχαρίστησε επανειλημμένα τους τρεις ομιλητές, οι οποίοι «πρέπει να βασανίστηκαν» για να μελετήσουν το βιβλίο και να το παρουσιάσουν στο κοινό της εκδήλωσης. Ευχαρίστησε επίσης κάθε ένα από τα παραβρεθέντα πρόσωπα, τους αφηγητές του βιβλίου, προς τους οποίους είχε αρκετά να υπενθυμίσει από τις αφηγήσεις τους.

   Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και Ηρακλείου κ. Γαβριήλ, η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Θωμαΐδου, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κεφαλογιάννη, ο επικεφαλής Δημ. Παράταξης «Ενότητα για τη Ν. Ιωνία» κ. Κανλής,  η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Σακαλόγλου,  ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής κ. Σπηλιωτόπουλος, ο ανεξάρτητος Δημ. Σύμβουλος κ. Αποστολόπουλος, ο Δημοτ. Σύμβουλος κ. Αμανατίδης, η Δημ. Σύμβουλος κ. Ακιανίδου,  ο πρώην Δήμαρχος κ. Μπουρδούκος, η κυρία Μπίμη Πρόεδρος  του ΟΠΑΝ, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και της Ένωσης Σπάρτης κ. Χριστοδούλου, οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου μας: κ. Κοντίτσης του Ιωνικού Συνδέσμου,  κ. Νουβέλογλου του Συνδέσμου Αλαγιωτών, κ. Μελεμενής του Συλλόγου Σμυρναίων, κ. Μπρόλιου της Ένωσης Μικρασιατών «Η Καππαδοκία», η κ. Γεωργιάδου Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρίας του Παραρτήματος της Ν. Ιωνίας, ο κ. Ιωάννου Πρόεδρος Φ.Ο.Ν.Ι., ο κ. Βασιλείου Πρόεδρος του Α.Γ.Σ. «ΑΝΑΤΟΛΗ», καθώς και ο Γεν. Αρχηγός κ. Θεοδωρογιάννης και τα μέλη του ΔΣ κ. Παζαροπούλου και κυρία Κατέχη του ίδιου Συλλόγου, ο κ. Κωστιδάκης, Επίτιμος Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου, (ο οποίος βιντεοσκόπησε ολόκληρη την εκδήλωση),  η κ. Μπερτσάτου Πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αθήνας, κ. Ντέκας Πρόεδρος των Καστανιωτών Ευρυτανίας, ο κ. Δαρμογιάννης πρόεδρος της ΔΙΑ.Π.Ε., ο κ. Ουσταμπασίδης Πρόεδρος των Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Ν. Ιωνίας, ο κ. Βελιανίτης Πρόεδρος της Ρουμελιώτικης Εστίας, κ. Φωτακίδης από την εφημερίδα «Κερκίδα του στίβου», ο κ. Λυκούδης Αντιπρόεδρος ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων κ. Ανθρακίδου, ο κ. Χομπάς Επίτιμος Πρόεδρος ΦΟΝΙ, η Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Ινεπολιτών – Κασταμονιτών κ. Σπανοπούλου, o κ. Στρατής πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ν. Ιωνίας, ο τυφλός Μαραθωνοδρόμος κ. Σιούτης με τον συνοδό του κ. Διακουμάκο,  η δημοσιογράφος κ. Σούγια, ο συγγραφέας κ. Χαλέμος.

   Πωλήθηκαν πολλά βιβλία και υπήρξε ενδιαφέρον για την αγορά και άλλων από πρόσωπα τα οποία δεν παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

   Εάν κάποιος επιθυμεί να προμηθευτεί το βιβλίο μπορεί να απευθυνθεί στο συγγραφέα Κώστα Τσαγκαράκη (στο τηλέφωνο:  6944275365), ή στα γραφεία του Συλλόγου ΑΝΑΤΟΛΗ, τις ώρες των απογευματινών προπονήσεων ( Δευτέρα έως και Παρασκευή  6.00 μμ. – 8.30 μμ. τηλ. 210 2772423).

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU