Ηράκλειο, Αιμιλία Τζίβα: «Θα απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές παρατάξεις»

Κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές παρατάξεις της πόλης σε μία κοινή προγραμματική σύγκληση, θα απευθύνει το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου Αττικής, μεταξύ αυτών στη δημοτική αρχή, στην «Πνοή Ηράκλειο», στο «Ηράκλειο Αλλιώς», στη Λαϊκή Συσπείρωση και στην «Κόκκινη Ρωγμή».

 

Αυτό δήλωσε σήμερα στον «Επικοινωνία 94» η Αιμιλία Τζίβα, επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου, της παράταξης που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές.

 

Η Αιμιλία Τζίβα ρωτήθηκε για τους «γρίφους» που βρίσκονται πίσω από την ανακοίνωση που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή (δείτε ΕΔΩ) και την οποία υπογράφει μαζί με τη δημοτική σύμβουλο Φανή Βελλίδου.

 

Η επικεφαλής του Δικτύου απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες ωστόσο έκανε λόγο για «φωνές που κατά καιρούς ακούγονται με μόνο στόχο να πλήξουν την παράταξη μας, είτε και να παραπλανήσουν τον κόσμο σχετικά με αυτά που έχουμε να κάνουμε».

 

Μάλιστα υπογράμμισε με έμφαση ότι «η ανακοίνωση έχει μηνύματα και προς το εσωτερικό και θέλω να ξεκαθαρίσω πως εμείς και εγώ προσωπικά δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν ακόμη και αν ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο που βρισκόμαστε. Ναι μεν ανήκουμε σε έναν πολιτικό φορέα, ναι μεν έχουμε το πρόσημο μας και το σεβόμαστε και πάμε τις ιδέες μας μέχρι τέλους, αλλά από εκεί και πέρα εκβιασμούς σ΄ότι αφορά θέματα τοπικής κοινωνίας, αφήστε τον κόσμο του Ηράκλειο να ξέρει καλύτερα και εμάς πώς να τα χειριστούμε. Αυτό λέω και προς το εσωτερικό και προς τα έξω».

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις σχέσεις με τη δημοτική αρχή του Νίκου Μπάμπαλου και αν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας τόνισε αυτή η φήμη περί συνεργασιών με τον δήμαρχο, κυκλοφορεί γιατί το Δίκτυο Πολιτών στήριξε την απόκτηση του κτήματος Φιξ από το Δήμο Ηρακλείου.

 

Αναφερόμενη συνολικά στο θέμα των συνεργασιών υπογράμμισε την πάγια θέση του χώρου για την απλή αναλογική, η οποία όπως είπε σημαίνει ευθύνη.

 

Συγκεκριμένα ανέφερε πως στην παρούσα δημοτική θητεία (που ίσχυσε η απλή αναλογική για την εκλογή συμβούλων) το Δίκτυο Πολιτών ψήφισε μαζί με τη δημοτική αρχή την απόκτηση του κτήματος Φιξ, υπογραμμίζοντας και εμφατικά ότι «και μάλιστα αν γύριζε ο χρόνος πίσω, πάλι το ίδιο θα κάναμε, γιατί είμαστε ξεκάθαροι ότι αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι  «έχουμε όμως καταψηφίσει μία σειρά από άλλα θέματα που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους».

 

Όπως είπε η ανακοίνωση ήταν ένα μήνυμα και προς κάποιους που λένε ότι έχουν, ή δεν έχουν ή θέλουν να έχουν το χρίσμα από πολιτικά κόμματα, συμπληρώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και στηρίζει το Δίκτυο Πολιτών.

 

Στα θέματα συνεργασιών τόνισε ότι ο δρόμος είναι μπροστά και μένει να δούμε αν θα ευδοκιμήσουν, με ποιους όρους και με ποιες προγραμματικές συνθέσεις.

 

Μάλιστα τόνισε ότι το Δίκτυο Πολιτών θα καλέσει όλες τις προοδευτικές παρατάξεις σε μία κοινή προγραμματική σύγκληση, σημειώνοντας πως «όταν λέω όλες τις προοδευτικές παρατάξεις εννοώ και την παράταξη του δημάρχου ο οποίος ο ίδιος είναι ένας άνθρωπος του κέντρου, έχει την επίσημη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά εκτός αυτού, σαφώς και τον κ.Κουτρούλη, τον κ.Μπαρμπούνη, είναι το ΚΚΕ, είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι το μεγάλο φάσμα προοδευτικών παρατάξεων που θα μπορούσαμε θεωρητικά να συμφωνήσουμε πιο πολύ στα θέματα που αντιμετωπίζουμε ή θα αντιμετωπίσουμε στην πόλη».

Ακούστε ΕΔΩ τη συνέντευξη

 

Τι… δεν είπε

Η Αιμιλία Τζίβα μπορεί να έδωσε ένα περίγραμμα, αλλά σαφώς δεν γίνεται κατανοητό από τρίτους ποιοι ακριβώς ήταν οι αποδέκτες των αναφορών της, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό της παράταξης.

 

Σύμφωνα με πηγές από το Δίκτυο Πολιτών, οι αποδέκτες στο εξωτερικό είναι όσοι “υποψήφιοι Δήμαρχοι γυρίζουν στην πόλη και υποστηρίζουν πως έχουν εξασφαλίσει το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ”.

 

Στο εσωτερικό τα πράγματα ξεκινούν ουσιαστικά από το κτήμα Φιξ, αλλά και τις διαδικασίες για την πορεία προς τις δημοτικές εκλογές και την πολεμική που έχει δεχθεί το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από μία μικρή ομάδα μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Όπως αναφέρουν, ήταν εξ’ αρχής ξεκάθαρος ο σχεδιασμός του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη να σαμποτάρει, εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης, την προσπάθεια εξαγοράς του κτήματος Φιξ, σημειώνοντας πως δεν ήθελε και μεγάλη προσπάθεια να το καταλάβει κανείς αυτό.

 

Συγκεκριμένα θυμίζουν ότι μετά την ερώτηση των 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2021 για το κτήμα Φιξ, ο υπουργός Ανάπτυξης απαντώντας γραπτώς είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο χρηματοδότησης κ.τ.λ.

 

Στη συνέχεια όμως και ενώ τον Απρίλιο του 2021 ο Δήμος Ηρακλείου πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του κτήματος Φιξ και με την ψήφο του Δικτύου Πολιτών (απαραίτητη μάλιστα για να υπάρχει πλειοψηφία) τον Ιούλιο του 2021 ο κ.Γεωργιάδης έκανε μία στροφή… 180 μοιρών, υποσχόμενος χρηματοδότηση κ.τ.λ.

 

Είχε προηγηθεί απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, (σε μία ευρεία διαδικτυακή συνεδρίαση με τη συμμετοχή και βουλευτών του κόμματος)  να στηρίξει την απόκτηση του κτήματος Φιξ, καταρχάς με την προσπάθεια εξεύρεσης χρηματοδότησης, αλλά ακόμη και με την πιθανότητα λήψης δανείου, καθώς και απόφαση του Δικτύου Πολιτών, υπέρ της αγοράς του κτήματος.

 

Όπως σημειώνουν από το Δίκτυο Πολιτών, αυτό λοιπόν το ξεκάθαρο σαμποτάζ από τον κ.Γεωργιάδη (που προφανώς αποδείκνυε με τον πλέον ξεκάθαρο πολιτικό τρόπο ότι δεν μπορούσε να τελεσφορήσει κανένα ενδεχόμενο χρηματοδότησης), με στόχο να «παγώσουν» για μία ακόμη φορά οι διαδικασίες απόκτησης του κτήματος Φιξ, όχι μόνο δεν έγινε αντιληπτό από την μικρή αυτή ομάδα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ουσιαστικά αποδέχθηκαν τις υποσχέσεις του υπουργού Ανάπτυξης, ξεκινώντας παράλληλα μία πολεμική εναντίον του Δικτύου Πολιτών.

 

Το ρήγμα που δημιουργήθηκε τότε δεν γεφυρώθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ίδια ομάδα ουσιαστικά να λειτουργεί σταθερά με υπονομευτικό τρόπο και εκεί ακριβώς βρίσκουν αναφορά τα περί «εκβιασμού» από την Αιμιλία Τζίβα.

 

Ωστόσο σημειώνουν με έμφαση ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν αφορά όσους καλόπιστα έχουν ενδεχομένως τις διαφωνίες τους με την μέχρι τώρα πορεία του Δικτύου ή έχουν διαφορετικές απόψεις. Οι ίδιες πηγές του Δικτύου επικέντρωναν “αποκλειστικά και μόνο σ’ όσους με δόλο λειτουργούν υπονομευτικά”, όπως αναφέρουν.

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU