Βιβλίο – Αφροδίτη Δημοπούλου: Guillaume Musso, “Η μυστική ζωή των συγγραφέων”

Η μυστική ζωή των συγγραφέων

Guillaume Musso

μτφ.: Εύη Γεροκώστα

εκδ.: Διόπτρα, 280 σελ.

ISBN: 978-960-653-269-6

 

Ο συγγραφέας και τα μυστικά του

Της Αφροδίτης Δημοπούλου – Πόσες είναι οι φορές που ταυτίσαμε τον συγγραφέα με το έργο του; Πόσες είναι οι φορές που αναρωτηθήκαμε πώς να είναι στην προσωπική του ζωή ένας συγγραφέας; Σίγουρα αρκετές και είναι λογικό, είναι μέσα στο πλαίσιο της ανθρώπινης περιέργειας.

Φανταστείτε τώρα ότι ένας εξαιρετικός, πολυτάλαντος και πολυδιαβασμένος συγγραφέας αποφασίζει ξαφνικά να εγκαταλείψει όχι μόνο τη συγγραφή, αλλά και τον τόπο του και να απομονωθεί σε ένα μικρό μεσογειακό νησί, χωρίς ποτέ να δώσει μια απάντηση στην – εύλογη   ερώτηση γιατί πήρε αυτή την απόφαση.

Αυτός ο συγγραφέας είναι ο Νατάν Φολ, ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος μυστηρίου του Γάλλου συγγραφέα Guillaume Musso “Η μυστική ζωή των συγγραφέων” που υπήρξε best seller στη Γαλλία.

Τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια, λοιπόν, ο Νατάν Φολ έχει απομονωθεί στο νησί Μπομόν. Δεν έχει δώσει ούτε μια συνέντευξη, δεν επικοινωνεί με κανένα από την προηγούμενη ζωή του παρά μόνο με τον ατζέντη του και δεν επιτρέπει σε κανέναν να πλησιάσει τα όρια του σπιτιού του (η καραμπίνα που διαθέτει αποτελεί το κατάλληλο αποτρεπτικό μέσο).

Όλα, όμως, πρόκειται να αλλάξουν όταν θα φτάσουν στο νησί δύο νέα πρόσωπα. Το πρώτο πρόσωπο είναι ένας νεαρός επίδοξος συγγραφέας, ο Ραφαέλ Μπατάιγ, ο οποίος εκτελεί και χρέη πρωτο πρόσωπου αφηγητή για ένα μέρος του μυθιστορήματος. Πιάνει δουλειά στο μικρό βιβλιοπωλείο του νησιού και προσπαθεί να προσεγγίσει το λογοτεχνικό του ίνδαλμα.

Το δεύτερο πρόσωπο είναι μια νεαρή Ελβετίδα δημοσιογράφος, η Ματίλντ Μονέ, η οποία είναι αποφασισμένη να εισβάλλει στη ζωή του συγγραφέα και να ανακαλύψει όλα τα μυστικά που αυτός κρύβει. Την ίδια μέρα, ανακαλύπτεται το πτώμα μιας γυναίκας σε μια από τις παραλίες του νησιού και οι Αρχές το αποκλείουν. Μια επικίνδυνη αναμέτρηση ξεκινάει ανάμεσα στον Νατάν και τη Ματίλντ, μια σύγκρουση που έχει ρίζες στο παρελθόν και τον δυο τους και που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη μυστικών που μπορούν να τους καταστρέψουν.

Ο συγγραφέας έχει στήσει με πολύ έξυπνο τρόπο την ιστορία του, αλλάζοντας συχνά οπτική γωνία στην αφήγηση και δίνοντας στοιχεία στον αναγνώστη που αρχικά φαίνονται άσχετα με την υπόθεση του μυθιστορήματος και ασύνδετα μεταξύ τους. Ωστόσο, είναι αυτά ακριβώς τα στοιχεία που εντείνουν την αγωνία, καθώς ανατρέπουν συνεχώς τα δεδομένα του μυστηρίου.

Το απομονωμένο νησί γίνεται ένα εξαιρετικό σκηνικό για την ιστορία, δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής για κανέναν… Και οι κεντρικοί χαρακτήρες της ιστορίας είναι εξαιρετικά σκιαγραφημένοι για τα δεδομένα του είδους που συνήθως παρουσιάζει τύπους και όχι πρόσωπα.

Ο νεαρός Ραφαέλ, ανήσυχος και πεισματάρης, καταλήγει απρόσμενος σύμμαχος του ινδάλματός του. Η Ματίλντ, δυναμική, γοητευτική ορισμένες στιγμές, μα κυρίως αποφασισμένη να φτάσει στην αλήθεια με οποιοδήποτε κόστος. Και τέλος ο Νατάν, αυτός ο απότομος ερημίτης που μέσα σε διάστημα λίγων ημερών καλείται να αντιμετωπίσει το παρελθόν του και να συναντήσει τον προ εικοσαετίας εαυτό του για να καταφέρει να επιβιώσει.

“Η μυστική ζωή των συγγραφέων” είναι ένας καλογραμμένος και έξυπνος γρίφος που ζητά την αμέριστη προσοχή του αναγνώστη. Διαβάζεται γρήγορα και με μεγάλη ευχαρίστηση χάρη στην πολύ καλή μετάφραση της κας Γεροκώστα.

Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *