Βιβλίο – Αφροδίτη Δημοπούλου: Εύη Φρυγανά, “Δείπνο δολοφόνων”

Εύη Φρυγανά

Δείπνο δολοφόνων

Εκδ.: Χάρτινη Πόλη, 310 σελ.

ISBN: 978-960-621-575-9

Ένα μυθιστόρημα μυστηρίου… με ατμόσφαιρα από Αγκάθα Κρίστι

Της Αφροδίτης Δημοπούλου – Το αστυνομικό μυθιστόρημα –χρησιμοποιώ αυτό τον όρο με την ευρύτερη έννοια που περιλαμβάνει και τα δικαστικά ή μυστηρίου μυθιστορήματα- ήταν πάντα αγαπητά σε μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού κοινού, ακόμα κι όταν πολλοί τα χαρακτήριζαν ως παραλογοτεχνία. Τα τελευταία χρόνια πέρα από την εμφάνιση νέων σχολών (π.χ. το σκανδιναβικό μυθιστόρημα) παρατηρείται και μια στροφή των μελετητών που αρχίζουν να ερευνούν και να αναλύουν το αστυνομικό μυθιστόρημα.

Στη χώρα μας, το είδος ήταν πάντα αγαπητό· η Αγκάθα Κρίστι διαβαζόταν και διαβάζεται ακόμα μετά μανίας, ο Γιάννης Μαρής είναι ο συγγραφέας που σχεδόν όλοι γνωρίζουν, ενώ δεν λείπουν και εξαιρετικοί νέοι συγγραφείς που σίγουρα έχουν πολλά να προσφέρουν στο είδος. Μια νέα συγγραφέας, πολύ νέα εάν κρίνω από τη φωτογραφία και τις πληροφορίες που βρίσκονται στο αυτί του βιβλίου, είναι και η Εύη Φρυγανά που στο δεύτερο μυθιστόρημά της μας δίνει μια ιστορία μυστηρίου.

Πέντε παλιοί συμφοιτητές, όχι όμως και φίλοι, από το Γέιλ αποδέχονται μια πρόσκληση που τους καλεί σε ένα ξενοδοχείο στο Κάνσας με σκοπό να τιμήσουν τον θάνατο ενός κοινού και αγαπητού φίλου, του Λουκ. Στην πραγματικότητα, κανένας από τους πέντε δεν θέλει να παραβρεθεί στη συνάντηση, αλλά η αποδοχή της πρόσκλησης φαίνεται μονόδρομος. Η συνάντηση τους είναι γεμάτη αμηχανία, πικρία και στιγμές γεμάτες ένταση.

Σύντομα, όμως, τα πράγματα θα χειροτερέψουν για αυτούς, καθώς ο οικοδεσπότης τους θα τους αποκαλύψει τον πραγματικό λόγο αυτής της συνάντησης: ένας από αυτούς είναι ο δολοφόνος του Λουκ και μέσα από αυτή τη συνάντηση θα πρέπει να ανακαλύψουν ποιος. Ένας-ένας οι καλεσμένοι βλέπουν τα μυστικά που για χρόνια κρατούσαν καλά κρυμμένα να έρχονται στην επιφάνεια και να απειλούν να καταστρέψουν τις καλά τακτοποιημένες ζωές τους. Ποιος από αυτούς είναι ο δολοφόνος; Και μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει για να γλιτώσει;

Το μυθιστόρημα είναι χωρισμένο σε τρία μέρη: στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται οι πέντε ύποπτοι την ημέρα που λαμβάνουν την πρόσκληση για τη συνάντηση. Πέντε διαφορετικοί χαρακτήρες, σε στιγμές ευτυχίας ή επαγγελματικής ικανοποίησης δέχονται μια πρόσκληση που μπορεί να τους αλλάξει τη ζωή. Στο δεύτερο μέρος, το κεντρικό κομμάτι του βιβλίου, υπάρχει η συνάντηση των πέντε προσώπων με τον οικοδεσπότη τους, ενάν ακόμα συμφοιτητή από το πανεπιστήμιο, και, ουσιαστικά, κατήγορό τους. Πρόκειται για το πρόσωπο που θα τους αναγκάσει να παραδεχτούν ό,τι τους φοβίζει περισσότερο για να μπορέσει να βρει τον δολοφόνο. Το τρίτο μέρος έχει τον τίτλος «Ο δολοφόνος» και οδηγεί τους χαρακτήρες σε δύσκολες αποφάσεις και τον αναγνώστη μπροστά σε συνεχόμενες ανατροπές.

Η Εύη Φρυγανά στήνει με πολλή μαεστρία το σκηνικό της, χρησιμοποιεί τον χώρο (το άδειο από άλλους ανθρώπους ξενοδοχείο είναι ένα σκηνικό βγαλμένο από ιστορία της Αγκάθα Κρίστι) και τους χαρακτήρες ιδανικά για να χτίσει την αγωνία του αναγνώστη. Με διάλογο καθημερινό και γρήγορο, με εναλλαγές και απρόσμενες εξελίξεις κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα. Το «Δείπνο δολοφόνων» είναι ένα ταχύτατο μυθιστόρημα μυστηρίου που δεν θα απογοητεύσει τους αναγνώστες του είδους.

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

1 σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU