Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Μυθιστόρημα με κλειδί
Εκδ.: Μίνωας, 372 σελ.
ISBN: 978-618-02-1724-7
Καλοκαιρινές διακοπές και… ένας φόνος
Ένα φανταστικό ελληνικό νησί, η Νήσος, η οποία βρίσκεται στα Δωδεκάνησα, κοντά στην Κω, είναι το σκηνικό της ιστορίας∙ πρόκειται για ένα ειδυλλιακό νησί, το οποίο το χειμώνα έχει ελάχιστους κατοίκους, το καλοκαίρι όμως γεμίζει από πλούσιους τουρίστες που το επιλέγουν για να παραθερίσουν.
Σε αυτό το νησί κάνει τις διακοπές του ο Αστυνόμος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Αττικής Χριστόφορος Μάρκου. Οι διακοπές του, όμως, λήγουν σύντομα όταν σε ένα πάρτι που διοργανώνει μια από τις πλούσιες παραθερίστριες του νησιού βρίσκεται δολοφονημένη σε μια αποθήκη μια Αγγλίδα δημοσιογράφος.
Με το νησί προσωρινά αποκλεισμένο λόγω ισχυρών ανέμων και τον διοικητή του τμήματος σε άλλο νησί, ο Μάρκου είναι αναγκασμένος να αναλάβει την έρευνα για τον εντοπισμό του δολοφόνου.
Το θύμα επισκεπτόταν το νησί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, φιλοξενούμενη ενός Γάλλου συνταξιούχου εκδότη. Είχε ενταχθεί με ευκολία στον κλειστό κύκλο των εύπορων τουριστών που περνούν τα καλοκαίρια τους εκεί και ήταν ιδιαίτερα συμπαθής σε όλους. Άρα, ποιο μπορεί να ήταν το πιθανό κίνητρο του δολοφόνου;
Μήπως υπάρχει κάποια ερωτική αντιζηλία; Ή μήπως το μυστικό του εγκλήματος βρίσκεται στο μυθιστόρημα που είχε αρχίσει να γράφει η νεαρή δημοσιογράφος; Όταν ο Αστυνόμος βρίσκει τα πρώτα κεφάλαια του μυθιστορήματος στον υπολογιστή του θύματος καταλαβαίνει ότι πρόκειται για ένα «μυθιστόρημα με κλειδί» όπως αποδίδεται ο λογοτεχνικός όρος Roman a clef, δηλαδή ένα μυθιστόρημα που περιγράφει πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις με επικάλυψη μυθοπλασίας (ο συγγραφέας βάζει την επεξήγηση στην αρχή της ιστορίας του ώστε να είναι εύκολα κατανοητό για τους αναγνώστες που δεν γνωρίζουν την ορολογία).
Από το αστυνομικό τμήμα του νησιού περνούν όλοι οι πιθανοί ύποπτοι: πλούσιοι, ξένοι τουρίστες που ζουν το καλοκαιρινό τους όνειρο στη Νήσο κάνοντας μπάνια και μετέχοντας σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις ή πάρτι.
Διαφορετικές προσωπικότητες, ορισμένοι σοβαροί και μετρημένοι -ή τουλάχιστον έτσι επιλέγουν να εμφανίζονται- άλλοι αλλοπρόσαλλοι και με την αίσθηση ότι το νησί τους ανήκει. Παράλληλα με την ανάκριση των υπόπτων και των μαρτύρων, ο Αστυνόμος μελετά και τα χειρόγραφα του θύματος και τα όσα βρίσκει τον προβληματίζουν, διότι κάθε κεφάλαιο οδηγεί και σε ένα νέο κίνητρο για τον φόνο. Οπότε, πώς θα μπορέσει να εντοπίσει τον δολοφόνο προτού αυτός διαφύγει ή προβεί σε νέο έγκλημα.
Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, με σπουδές στη Νομική και την Εγκληματολογία, φαίνεται ότι έχει μελετήσεις ιδιαίτερα την κλασική whodunnit λογοτεχνία, αυτή που ανέδειξε η Βρετανική σχολή και ιδιαίτερα η Agatha Christie.
Χρησιμοποιεί το σκηνικό του ως βασικό στοιχείο για την εξέλιξη της ιστορίας (αποκλεισμένο μέρος, χωρίς τη δυνατότητα εξωτερικής βοήθειας ή διαφυγής) και δίνει σχεδόν σε όλους τους υπόπτους ένα κίνητρο για τη δολοφονία καθιστώντας τη διαδικασία έναν γρίφο για δυνατούς λύτες.
Το Μυθιστόρημα με κλειδί είναι ένα πολύ καλό μυθιστόρημα για τους λάτρεις του είδους που θα προσπαθήσουν να λύσουν τον γρίφο μαζί με τον Αστυνόμο Μάρκου.
Δείτε παρακάτω τη συνομιλία του για το βιβλίο, με τον δημοσιογράφο, παρουσιαστή και φωτογράφος Νίκο Αλιάγα και την δημοσιογράφο Μάγια Τσόκλη.