Ηράκλειο Αττικής – Άλλος Τόπος: «Κράτησαν… τη ζωή μας», μία ακόμη μοναδική έκδοση

Πίνακας Περιεχομένων

Ηράκλειο Αττικής – Άλλος Τόπος: «Κράτησαν… τη ζωή μας», μία ακόμη μοναδική έκδοση

Με μία ακόμη εξαιρετική έκδοση – ημερολόγιο υποδέχθηκε το 2022 ο Ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού», ο καταξιωμένος πολιτιστικός σύλλογος που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο Αττικής από το 2014.

Αυτή τη χρονιά θέλησε να τιμήσει τέσσερις κορυφαίους δημιουργούς, ακριβώς γιατί «Κράτησαν… τη ζωή μας» όπως επισημαίνεται στον τίτλο του βιβλίου – ημερολογίου που κυκλοφόρησε και πωλείται στη συμβολική τιμή των πέντε ευρώ.

Γεννήθηκαν στον απόηχο της Μικρασιατικής καταστροφής, ανδρώθηκαν στη δίνη του πολέμου και της κατοχής, βίωσαν τις παθογένειες του μετεμφυλιακού κράτους, καταξιώθηκαν τη «μακρά», «φρενήρη» ως προς την πολιτιστική δημιουργία, δεκαετία του ’60:

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης (1921-2011), ο Τάσος Λειβαδίτης (1922-1988) και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης (1922-2005). Και οι τρεις, κορυφαίες προσωπικότητες στον τομέα τους, συνεργάστηκαν άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο με τον Μίκη Θεοδωράκη (1925-2021) κληροδοτώντας μας μοναδικά έργα που θα μνημονεύουμε «εις τους αιώνας, των αιώνων».

Ηράκλειο Αττικής

Στις 320 σελίδες του βιβλίου – ημερολόγιου «Κράτησαν… τη ζωή μας» περιλαμβάνονται:

  • με αφορμή το «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλη» που γιορτάζεται το 2022, κείμενα για το θεατρικό, κινηματογραφικό, συγγραφικό-ποιητικό έργο του με τους ενδεικτικούς τίτλους, «Η τέχνη του μια κραυγή ακόμα και μέσα στη σιωπή», «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης από το μπαλκόνι του χρόνου, γνωστές και άγνωστες κινηματογραφικές ιστορίες» και « Ανάμεσα στο φωναχτό τραγούδι και τη σιωπηλή ποίηση». Η κόρη του Κατερίνα, γράφει ένα μεστό κείμενο απολογισμού και ταυτόχρονα προσωπικό με τον τίτλο «Ο μπαμπάς μου Ιάκωβος Καμπανέλλης».
Κριτική Μάριου Πλωρίτη στην “Ελευθερία”, 24/12/57 για την αυλή των θαυμάτων
Κείμενο της Κατερίνας Καμπανέλλη που φιλοξενείται στη νέα θεματική έκδοση του Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού
  • Τα κείμενα για τη ζωή και τον ποιητικό – στιχουργικό λόγο του Τάσου Λειβαδίτη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, ακολουθούν τα βήματά του στο Μεταξουργείο, στην Αντίσταση, στα ξερονήσια. «Οδηγός» η ποίησή του γιατί όπως τονίζεται στο αφιέρωμα ήταν «βιωματικός και ονειροπόλος ποιητής που ονειρεύτηκε και αγωνίστηκε για έναν άλλο κόσμο, πιο δίκαιο». Τα κείμενα συμπληρώνονται με απάνθισμα ποιημάτων, εργογραφία, δισκογραφία.
Διαφημιστική καταχώριση στην Επιθεώρηση Τέχνης, 25/3/1955 για το βιβλίο του Τάσου Λειβαδίτη “Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου”
  • Η πορεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση στο τραγούδι αποτυπώνεται μέσα από δύο κείμενα. Στο πρώτο, γίνεται αναφορά στην «… Έμφυτη αισθητική σωφροσύνη» που τον ανέδειξε και στη συνεργασία του, ή πιο σωστά στην ταύτισή του, με τον Μίκη Θεοδωράκη έως την εγκαθίδρυση της Δικτατορίας. Στο δεύτερο κείμενο με τίτλο «Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Σαν ξύλινο καμπαναριό» και υπότιτλο « Με ένα εύρος ρεπερτορίου που ζήλεψαν πολλοί» αναφέρονται οι σπουδαίες συνθέσεις του αλλά και οι συνεργασίες του με άλλους , πλην του Μίκη, συνθέτες.
Ρεκλάμα του 1966 για τους δίσκους του Μ. Θεοδωράκη “Ρωμιοσύνη” και ” Μαουτχάουζεν”

Η προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη στην τέχνη και κατ’ επέκταση στη ζωή μας αποτυπώνεται λίγο ως πολύ σε όλα τα κείμενα του αφιερώματος «Κράτησαν… τη ζωή μας». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται: α) «Στους πέντε κύκλους μιας συναρπαστικής ζωής και δημιουργίας» β) «Ο Μίκης Θεοδωράκης στις γειτονιές του Ηρακλείου» γ) «Μακρόνησος» και δ) «Θαύματα σύζευξης λόγου και μέλους».

Στην έκδοση, ως είθισται, φιλοξενείται ένα πλούσιο αρχειακό υλικό από εφημερίδες, φωτογραφίες, τεκμήρια. Ξεχωρίζουν ντοκουμέντα που φέρουν την υπογραφή του Γιάννη Θεοδωράκη (αδημοσίευτο αρχείο) και του Ιάκωβου Καμπανέλλη από την «Ελευθερία» το 1965.

Η ημιτελής «βιογραφία» του Μίκη Θεοδωράκη γράφτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τον αδελφό του, δημοσιογράφο και ποιητή Γιάννη Θεοδωράκη (αδημοσίευτο αρχείο Δ. Κουντή)

Για τη θεματική έκδοση του 2022 «Κράτησαν… τη ζωή μας» του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού» συνεργάστηκαν οι: Ελένη Γλαρέντζου, Φώντας Ζαβιτσάνος, Δήμητρα Κουντή, Αλέξης Παπαδόπουλος, Ροδόλφος Σταματίου, Ανθή Χαρώνη. Ευχαριστούμε θερμά τους: Κατερίνα Καμπανέλλη, Γωγώ Κοροβέση – Κολυτά, Αναστάση Μαδαμόπουλο, Γιώργο Μαρκόπουλο, Μανώλη Τασούλα, Όλγα Φτούλη για την ουσιαστική συμβολή τους.

Από τον «Άλλο Τόπο» έχουν κυκλοφορήσει από το 2016 άλλες έξι θεματικές εκδόσεις – ημερολόγια που ήταν αφιερωμένα στην ιστορία του Ηρακλείου Αττικής: το 2016 αποτυπώθηκε μέσα από οικογενειακά άλμπουμ η ιστορία της πόλης στη διάρκεια ενός αιώνα (1880-1890), το 2017 αναδείχθηκε ο «Εν Ηρακλείω υποσταθμός της Ηλεκτρικής Εταιρίας Αθηνών – Πειραιώς» και κατατέθηκε το αίτημα για την κήρυξή του σε διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, το 2018 ξετυλίχθηκε η ιστορία του αθλητισμού στο Ηράκλειο Αττικής.

Το 2019 παρουσιάστηκαν οι «Υδάτινες διαδρομές από τον Αδριανό μέχρι σήμερα» στο Ηράκλειο Αττικής και όχι μόνο. Το 2020, σαν ένα πνευματικό μνημόσυνο για τους εργάτες που έδιναν καθημερινά μάχη επιβίωσης σε ταραγμένες εποχές, κυκλοφόρησε το «Όταν από τη γη έβγαζαν λιγνίτη, Λιγνιτωρυχεία Καλογρέζας – Ν. Ηρακλείου (1940-1960)» και το 2021 το «Όλα είναι δρόμος, Περιδιαβαίνοντας το Ηράκλειο Αττικής».

Πληροφορίες, παραγγελίες στο https://allostopos.blogspot.com. Επίσης: αllostopos@gmail.com και fb: Άλλος-Τόπος-Επικοινωνίας και-Πολιτισμού-the-official-page).

Και στα βιβλιοπωλεία:

  • Βιβλιοχαρτική Ν. Ιωνίας «Φτούλη», Μεσολογγίου 6, Ν. Ιωνία (210 2711267, ftoulisdimitris@yahoo.gr)
  • ΒΙΒΛΙΑΓΟΡΑ Καλογρέζας, Βυζαντίου 73, Ν. Ιωνία (210 2775706)
  • «Υδρόγειος», Πλαπούτα 56, Ηράκλειο Αττικής (210 2847382) .
  • «Χαλαζίας», Πεύκων 140, Ηράκλειο Αττικής (210 2811801).

 

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Ανέστης Πρωταίος – «Παράθυρο στο Μπλε»: Μία έκθεση που εξέπεμψε τέχνη, δημιουργία, φαντασία, χρώμα και σκέψεις

Ανέστης Πρωταίος

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU