ΚΕΜΙΠΟ – Στην Καλαμάτα για τους Μικρασιάτες στην Επανάσταση του 1821

Πίνακας Περιεχομένων

ΚΕΜΙΠΟ – Παρουσίαση του βιβλίου «Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821»

Η Καλαμάτα είχε ιστορικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, οπότε η παρουσίαση του βιβλίου του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού του δήμου Νέας Ιωνίας «Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821», θα προκαλούσε εκ των πραγμάτων το ενδιαφέρον.

Έτσι την Κυριακή 7 Νοεμβρίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Σύλλογο Μικρασιατών Καλαμάτας,  στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας στις 7.30΄ μ.μ., έγινε η παρουσίαση του βιβλίου που εξέδωσε το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. επ’ ευκαιρία των 200 ετών από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας της Επανάστασης του 1821.

Στην αρχή της εκδήλωσης η παιδική ορχήστρα και η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας τραγούδησαν μικρασιάτικα τραγούδια και η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας Ρούλα Μητράκου άνοιξε την εκδήλωση εξαίροντας τον ρόλο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και τη συμβολή του με την επετειακή έκδοση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

ψ

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος αφού αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Καλαμάτα στην Επανάσταση του 1821, επέδωσε στον Πρόεδρο του Κέντρου Λουκά Χριστοδούλου, αναμνηστικό μετάλλιο της πόλης της Καλαμάτας για τα 200 χρόνια (1821-2021) από την Επανάσταση.

Τις προσφωνήσεις έκλεισε ο Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε το Κέντρο για την πρωτοβουλία του και ζήτησε να συνεχιστεί η συνεργασία και για τις εκδηλώσεις Μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου στην ομιλία του αναφέρθηκε   στους σκοπούς και το έργο που επιτελεί το Κέντρο από την ίδρυσή του το 2003  και στη συνέχεια παρουσίασε το βιβλίο κάνοντας μια γενική τοποθέτηση  για τη συμβολή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821 ενώ αναφέρθηκε   και στις 10 εισηγήσεις των συγγραφέων που συμμετείχαν στον εν λόγω επετειακό τόμο των κ.κ.: Μαρίας Βεϊνόγλου, Ειρήνης Βεκρή, Αρχάγγελου Γαβριήλ, Βασιλείας Γιασιράνη-Κυρίτση, Μιχάλη Παν. Δελησάββα, Θεοφάνη Μαλκίδη, Φωτεινής Μανιά, Βασίλη Μούτσογλου, Ειρήνης Χαρδαλή και Ιορδάνας Χατζηισαάκ.

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων: ο Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας αιδεσιμότατος  Προκόπιος Καρούτζος,  ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Συνταγματάρχης Ηλίας Δημητρακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Βασίλης Τζαμουράνης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, η Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Τζίνα Θεοδωροπούλου, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε η Τασούλα Φοίφα.

Δείτε και εδώ

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Νέα Ιωνία Πέτρινα “της Φρειδερίκης”: Άλμπουμ, ΒΙΝΤΕΟ

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

2 σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU