«Καππαδοκία» Νέα Ιωνία, Πολιτιστική Ένωση: Εκλογές για νέο Δ.Σ.

Πίνακας Περιεχομένων

«Καππαδοκία» Νέα Ιωνία, Πολιτιστική Ένωση: Εκλογές για νέο Δ.Σ.

Στην εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου προχώρησε η Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «Η Καππαδοκία». Το νέο Δ.Σ. έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Μπρόλιου Κούλα

Αντιπρόεδρος: Γαβριήλ Άγγελος

Γεν. Γραμματέας: Καλίνογλου Ντέπυ

Ειδ. Γραμματέας: Τσακίρη-Εμμανουηλίδου Ελπινίκη

Ταμίας: Κοντοπούλου Καλομοίρα

Έφορος: Κιριμλκόγλου Ζωή

Δημοσίων Σχέσεων: Φλωράκη Χριστίνα

Μέλη: Τελίδου Μαίρη – Παπαδημητρίου Τούλα

 

Καππαδοκία

Δείτε και εδώ

Διαβάστε επίσης για την Καππαδοκία:

Η Καππαδοκία είναι μία από τις μεγαλύτερες περιοχές της ανατολικής Μικράς Ασίας. Σήμερα το έδαφός της ανήκει σε πέντε τουρκικές επαρχίες: Καισάρειας, Νίγδης, Κιρσεχίρ, Ακσαράι, Νεβσεχίρ.

Μέχρι το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή, οπότε και η ανταλλαγή πληθυσμών, οι κάτοικοι της Καππαδοκίας κατά θρήσκευμα και εθνικότητα ήταν:

-Μουσουλμάνοι: Τούρκοι, Κούρδοι, Αφσάροι, λαός ληστρικός, και Κιρκάσιοι (Τσερκέζοι) που μετανάστευσαν περί τον 19ο αιώνα από τη Ρωσία

-Χριστιανοί Ορθόδοξοι Έλληνες

-Αρμένιοι που μετανάστευσαν τον Μεσαίωνα από την Αρμενία.

Ομιλούμενες γλώσσες ήταν η ελληνική με πολλές παραφθορές και διαλέκτους, η τουρκική, η αρμενική και η κουρδική. Μετά το 1922, οι κάτοικοι της περιοχής μετρούσαν 700.000 σε αριθμό.

Φυσικά όρια της Καππαδοκίας είναι προς τον Βορρά ο Εύξεινος Πόντος, προς την Ανατολή ο ποταμός Ευφράτης, προς τον Νότο το όρος Ταύρος και προς την Δύση ο ποταμός Άλυς (τουρκ. Κιζίλ Ιρμάκ). Χώρες παλαιότερες που συνόρευαν με την Καππαδοκία ήταν προς Δ. η Παφλαγονία, η Λυκαονία και η Γαλατία, προς Ν. η Κιλικία και η Συρία και προς Α. η Αρμενία και επίσης η Συρία.

Ψηλότερο βουνό είναι ο Αργαίος (τουρκ. Erciyes) (4.000 μ.) κοντά στην Καισάρεια, παλιό ηφαίστειο συνεχώς χιονοσκεπές, και η μεγάλη οροσειρά του Ταύρου, κοντά στην Θάλασσα της Λεβαντίνης. Κύριοι ποταμοί είναι ο Άλυς (από το ορυκτό αλάτι στις όχθες του), ο Ευφράτης, ο Γεσίλ Ιρμάκ (Ίρις) και ο Σάρος (Σεϊχάν). Το έδαφος στα υψίπεδα σχηματίζει κυρίως βοσκοτόπους, είναι εύφορο προς τον Πόντο και τον Ευφράτη και δασώδες προς την οροσειρά του Ταύρου.

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – ΚΕΜΙΠΟ – Στην Καλαμάτα για τους Μικρασιάτες στην Επανάσταση του 1821

ΚΕΜΙΠΟ

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU