Νέα Ιωνία συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων – Προχωρά ακάθεκτη η Κεραμέως την ώρα που καλπάζει η πανδημία

Πίνακας Περιεχομένων

Νέα Ιωνία συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων – μία υπουργός Παιδείας στον κόσμο της(;)

Σουρεαλιστικές καταστάσεις με θύματα μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και σε τελική ανάλυση ολόκληρη την κοινωνία ζει η χώρα από την απίστευτη επιλογή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να επιμείνει στον σχεδιασμό του… καλοκαιριού(!!!) και να προχωρήσει -και- στη Νέα Ιωνία συγχωνεύσεις τμημάτων σχολικών μονάδων αλλά και γενικώς σε ολόκληρη τη χώρα (προς το παρόν το Ηράκλειο Αττικής την έχει γλυτώσει) παρά το ότι είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η πανδημία καλπάζει.

Νέα Ιωνία συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων – Ανίκανη ή επικίνδυνη η Κεραμέως;

Δύο είναι τα δεδομένα πλέον: Ή η υπουργός Παιδείας είναι ανίκανη και δεν μπορεί να αντιληφθεί τα προφανή ή ακόμη χειρότερο καταλαβαίνει πολύ καλά τι ακριβώς κάνει και βάζει σε υγειονομικό κίνδυνο ολόκληρη την κοινωνία με δεδομένη την “αλυσίδα” μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, υπόλοιπη κοινωνία.

Είναι ξεκάθαρο ότι  τα σχολεία έχουν υπό προϋποθέσεις τη δυναμική να εξελιχθούν σε πυρήνες διάδοσης του ιού και σ αυτό προφανώς επιδρά ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών ανά τμήμα. Παρ’ όλα αυτά η υπουργός Παιδείας συμπεριφέρεται σαν να είναι… 2019.

Νέα Ιωνία συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων – Συγκέντρωση στη Νέα Ιωνία 

Στη Νέα Ιωνία τα ζητήματα είναι γνωστά –διαβάστε και εδώ προηγούμενο ρεπορτάζ του zonews.grέχουμε συγχωνεύσεις και συμπτύξεις στο 7ο Δημοτικό στα Πευκάκια και στο 10ο Δημοτικό στην Αλσούπολη.

Την περασμένη Δευτέρα έγινε κινητοποίηση και πορεία προς το Δημαρχείο της Νέας Ιωνίας, όπου συμμετείχαν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας οι οποίοι διατράνωσαν την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις τμημάτων στο σχολείο τους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Ιωνίας, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Νέας Ιωνίας και Πέριξ Περιοχών και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», ο Αλέξανδρος Ματθαίου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και της Ένωσης Γονέων Νέας Ιωνίας, ο Κώστας Κατιμερτζόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης» και ο Παναγιώτης Τσουκάλας, εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι στη Νέα Ιωνία με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Νέα Ιωνία συγχωνεύσεις
Νέα Ιωνία συγχωνεύσεις – Συγκέντρωση στο Δημαρχείο
Νέα Ιωνία συγχωνεύσεις
Νέα Ιωνία συγχωνεύσεις – Συγκέντρωση στο Δημαρχείο

Νέα Ιωνία συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων – Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου

Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας, με την κατάθεση πρότασης ψηφίσματος από την «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» – διαβάστε και εδώ το ρεπορτάζ του zonews.gr. Στη συνεδρίαση πάρθηκε ομόφωνη απόφαση υπέρ ενός ψηφίσματος στο οποίο υπήρξε καταδίκη των συγχωνεύσεων και συμπαράσταση στα αιτήματα των γονιών.

Δείτε εδώ τη συζήτηση από το 1.42.30 έως το 3.04.19

Νέα Ιωνία συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων – Συγκέντρωση στο 7ο Δημοτικό

Εξάλλου είχε προηγηθεί πριν λίγες μέρες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο  7ο Δημοτικό στα Πευκάκια.

Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων σε ρεπορτάζ του www.902.gr, “ενώ τα παιδιά τους φορτώνονται ήδη οδυνηρές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα (μορφωτικό, ψυχολογικό κλπ.) μετά από σχεδόν 20 μήνες κλειστών σχολείων, η υλοποίηση του νέου αντιδραστικού νόμου προχωρά με τη δημιουργία ακόμα πιο πολυάριθμων τμημάτων.

Στο συγκεκριμένο σχολείο η αρχή γίνεται με τη μείωση (από τρία σε δύο) των τμημάτων στην ΣΤ’ τάξη που συνολικά έχει 45 μαθητές. Μάλιστα αρχικά οι οδηγίες προέβλεπαν συμπτύξεις και σ’ άλλες τάξεις. Δηλαδή, αντί να χωριστούν τμήματα που ήταν ήδη μεγάλα (πχ. όπως συμβαίνει στην Α’, στην Ε’ τάξη, π.χ. με 23άρια τμήματα), αυτά τώρα αυξάνονται.

Αντί τα παιδιά να αραιώσουν – όπως επιβάλλουν και οι συστάσεις των επιστημόνων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, αλλά και οι απαιτήσεις της ίδιας της μορφωτικής διαδικασίας- αυτά θα στοιβάζονται ακόμα περισσότερο.

Καταγγέλλοντας την απαράδεκτη λογική με την οποία αντιμετωπίζονται συνολικά τα παιδιά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, Γρηγόρης Γιολδάσης, δήλωσε  ότι το σχετικό mail που ήρθε στο σχολείο έφερε τον τίτλο «Λειτουργικότητα σχολικών τμημάτων και εξορθολογισμός»…

Νέα Ιωνία συγχωνεύσεις
Νέα Ιωνία συγχωνεύσεις – Συγκέντρωση στο 7ο δημοτικό

Αυτή είναι η …«ορθή λογική» της κυβέρνησης ΝΔ και όσων θέλουν τα παιδιά να στριμώχνονται σαν σαρδέλες για να κάνουν μάθημα, επειδή «λεφτά δεν υπάρχουν» ποτέ για την ολόπλευρη μόρφωση που αυτά χρειάζονται. Όπως επισήμανε ο Γρ. Γιολδάσης, πλέον δεν θα τηρείται καν η κατεύθυνση να υπάρχει «ζωτικός χώρος» 1,5 τετραγωνικού μέτρου για κάθε μαθητή που προβλέπεται τυπικά (και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Όλα αυτά, ενώ το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη της πανδημίας έχει γιγαντώσει τις ανάγκες για την αντιμετώπιση και ειδικών μαθησιακών προβλημάτων σε ακόμα περισσότερα παιδιά, τη στιγμή που η παράλληλη στήριξη στο 7ο δεν είναι σωστά στελεχωμένη.

Μόνο οι οικογένειες που έχουν καταφέρει να απευθυνθούν στις αρμόδιες επιτροπές (που αξιολογούν ειδικά μαθησιακά προβλήματα) και να διασφαλίσουν επίσημη γνωμάτευση για το παιδί τους ξεπερνούν τις 24 (σ.σ. στις οποίες περιλαμβάνονται από περιπτώσεις αυτισμού μέχρι περιπτώσεις διάσπασης προσοχής κλπ.)

Η σύμπτυξη τμημάτων όχι μόνο δεν συμβάλλει στη στήριξη τέτοιων περιπτώσεων αλλά περιπλέκει πολύ περισσότερο την ικανότητα του κάθε εκπαιδευτικού, Ειδικής Αγωγής και Γενικής Κατεύθυνσης, να επιδράσει επιστημονικά στην ανάπτυξη του κάθε παιδιού, να αντιμετωπίσει κενά και δυσκολίες που η περίοδος της καραντίνας έχει εκτοξεύσει στη συντριπτική τους πλειοψηφία, να καλλιεργήσει την ομαδικότητα στα παιδιά ώστε με γόνιμη διάθεση να συμμετέχουν στο μάθημα, αλλά και σε όλες τις άλλες δραστηριότητες μιας σχολικής μονάδας.

Νέα Ιωνία συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων – Τι λένε τα παιδιά

Τα ίδια τα παιδιά εντοπίζουν πολύ εύστοχα τις συνέπειες που έχουν γι’ αυτά οι συγχωνεύσεις. Η 12χρονη Πένι, μαθήτρια στην Στ’ Τάξη, σημείωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να μην είμαστε πολλά παιδιά σε ένα τμήμα.

Οι δάσκαλοι δεν θα προλαβαίνουν να ασχοληθούν με όλους μας». Κι ενώ κάποιοι αρνούνται στα παιδιά το δικαίωμα της γνώμης και της υπεράσπισης των αναγκών τους, εκείνα, χωρίς φλυαρίες και περικοκλάδες, μιλάνε με σαφή παραδείγματα: «Για παράδειγμα, ας πούμε ότι κάνουμε Ιστορία.

Αν θέλουμε, απλά και μόνο, πολλοί να ρωτήσουμε κάτι, δεν θα προλάβουμε να το πούμε και να απαντήσει η δασκάλα». Και μαζί με τις συμμαθήτριές της, συμπληρώνουν: «Μ’ αυτό το πράγμα που γίνεται, θα πάμε πίσω στα μαθήματα…»

Και δε διστάζουν να λένε αλήθειες: «Όταν είμαστε πολλά άτομα σε ένα τμήμα, δεν συγκεντρωνόμαστε καλά…» Τα παιδιά στρέφουν τη συζήτηση και σ’ άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως το να υπάρχει σταθερό και μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό σε κάθε σχολείο: «Κι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την ίδια δασκάλα, μας αποσυντονίζει να αλλάζουμε συνέχεια…».

«Τρέχουμε να καλύψουμε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί…»

Νέα Ιωνία συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων – Τι λένε οι γονείς

Στη συγκέντρωση έξω από το σχολείο ξεχείλισε η ανησυχία των γονιών. Η Χριστίνα, μητέρα μαθητή στην Στ’ Τάξη όπου προχωρούν οι συγχωνεύσεις, σημείωσε ότι μετά από τόσο καιρό που ήταν κλειστά σχολεία, η στήριξη που χρειάζονται τα παιδιά προϋποθέτει αραίωση, όχι σύμπτυξη τμημάτων:

«Η Δ’ και η Ε’ Τάξη είναι σαν να μην έγιναν ποτέ. Είναι απίστευτα τα μαθησιακά κενά που τρέχουμε οι γονείς να καλύψουμε». Οι μαθητές έχουν ανάγκη στοχευμένη, υπομονετική βοήθεια για να ξαναβρούν ρυθμό μέχρι και για να οργανώνουν τη μελέτη τους. Τα παιδιά μας «δυσκολεύονται να μπουν πάλι στη διαδικασία “διαβάζω τα μαθήματά μου”. Να έχουν πρόγραμμα, να μπουν στην ψυχολογία “τι έχω να κάνω τώρα;”».

Αλλά και οι επισημάνσεις των εκπαιδευτικών είναι αποκαλυπτικές για την αξία του συντονισμού δασκάλων – γονιών – μαθητών. Με βάση τις ανάγκες μιας σωστής μορφωτικής διαδικασίας, «εμείς εντοπίζουμε την ανάγκη να λιγοστέψουν τα παιδιά ανά τμήμα, όχι να αυξάνονται κι από πάνω», δήλωσε ο μουσικός και δάσκαλος στο 7ο Δημοτικό Κώστας Πολυμενάκος.

«Και τώρα με την πανδημία, αντί να αραιώσουν τα τμήματα, τα πυκνώνουν κιόλας;…» υπογράμμισε. Κι όλα αυτά ενώ, μετά από 20 μήνες κλειστά σχολεία τα παιδιά έχουν «μεγάλο πρόβλημα να προσαρμοστούν πάλι στους κανόνες λειτουργίας ενός σχολείου».

Νέα Ιωνία συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων – Τι λένε οι εκπαιδευτικοί

Η Ντόλλυ Νικολάου, δασκάλα στην Στ’ Τάξη και Α’ υποδιευθύντρια στο 7ο Δημοτικό, πρόσθεσε ότι οι συγχωνεύσεις γίνονται ενώ δεν υπάρχουν καν αίθουσες κατάλληλες για τόσο μεγάλα τμήματα, αλλά και τη στιγμή που στο ίδιο συγκρότημα στεγάζεται και Νηπιαγωγείο.

Δηλαδή ενώ εκατοντάδες παιδιά, από τα πρώτα τους βήματα στο σχολείο μέχρι και να τελειώσουν το Δημοτικό, μαθαίνουν στην τακτική του «στοιβάγματος». Μαθαίνουν με λίγα λόγια ότι είναι φυσικό να μην υπάρχει ποτέ ο χώρος που είναι απαραίτητος για να κάνουν μάθημα δημιουργικά, να παίξουν άνετα, να γυμναστούν σωστά, να πάνε σχολείο όπως τους αξίζει.

«Οι συγχωνεύσεις γίνονται ενώ μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών με σοβαρά ειδικά μαθησιακά ζητήματα, που αντί για 24 ώρες παράλληλης στήριξης έχουν μόνο 12. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τα συγκεκριμένα παιδιά να μη βοηθιούνται και το εκπαιδευτικό έργο συνολικά για την τάξη να δυσχεραίνεται» σημειώνει η Ντ. Νικολάου.

Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι ενώ «με βάση τις υπάρχουσες γνωματεύσεις στο σχολείο μας δικαιούμαστε τη λειτουργία δύο τμημάτων ένταξης, μας έστειλαν προσωπικό μόνο για να λειτουργήσει ένα τμήμα.

Οι συνάδελφοι αναγκάζονται να “μοιράζονται”», με αποτέλεσμα να αδυνατούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους… Επίσης, η Ντ. Νικολάου σημείωσε ότι μετά τις συγχωνεύσεις στην ΣΤ’ και επειδή και στο συγκεκριμένο σχολείο καλύπτονται μόνιμες ανάγκες από αναπληρωτές, η θέση εκπαιδευτικού που … «περίσσεψε» προκάλεσε αλλαγή δασκάλου σε τμήμα της Α’ Τάξης Δημοτικού, μόλις 1 μήνα μετά την έναρξης της σχολικής χρονιάς…

Νέα Ιωνία συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων – Συμπαράσταση

Στη συγκέντρωση των γονέων παραβρέθηκε και ο γραμματέας της Ένωσης Γονέων Δήμου Νέας Ιωνίας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής Αλέξανδρος Ματθαίου, που σημείωσε τη σημασία της κινητοποίησης και ότι ακριβώς «το κάνουμε για τα παιδιά μας», προσθέτοντας πόσο κρίσιμο θα είναι να σχεδιαστεί ο συντονισμός σε επίπεδο δήμου (σ.σ. αντίστοιχες συγχωνεύσεις προχωρούν και στο 10ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας), να ενώσουν οι γονείς τη δύναμή τους.

Αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» (Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης), Κώστας Κατιμερτζόγλου, που με την πείρα και της πρόσφατης απεργιακής κινητοποίησης των εκπαιδευτικών, υπογράμμισε την καθοριστική αξία της σταθερής και στοχευμένης αγωνιστικής δράσης δασκάλων – γονιών με άξονα τις ανάγκες των μαθητών.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών Νέας Ιωνίας. Η πρόεδρος της διοίκησης Ειρήνη Κυργιάκη δήλωσε: «Στηρίζουμε την πρωτοβουλία που πήρε ο Σύλλογος Γονέων του 7ου Δημοτικού, υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους, είναι και δικά μας αιτήματα. Παλεύουμε για ένα σχολείο συνολικά πιο σωστό. Αυτά που προωθεί το υπουργείο Παιδείας πετάνε στα αζήτητα τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών”.

Νέα Ιωνία συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων – Κατάθεση ερώτησης στη Βουλή

Την ίδια ώρα την ανάκληση των συγχωνεύσεων τμημάτων σε σχολεία των Δήμων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας ζητούν με Ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναλυτικά: «Όπως και σε άλλους Δήμους, έτσι και στους Δήμους Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται με ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όταν ήδη η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρήκε τα σχολεία με υπερπληθή τμήματα μαθητών και εκατοντάδες κενά σε εκπαιδευτικούς σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας προχωράνε συγχωνεύσεις τμημάτων στο 3ο ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας και στο ΓΕΛ Ν. Χαλκηδόνας μετατρέποντάς τα τμήματα σε 30άρια.

Νέα Ιωνία συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων – Οι περιπτώσεις αναλυτικά

Στο Δήμο Νέας Ιωνίας, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο συγχωνεύονται 2 τμήματα της ΣΤ΄ τάξης, ενώ υπάρχει πρόθεση να συγχωνευτούν άλλα 3 τμήματα. Επίσης, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο συγχωνεύονται 2 τμήματα της Γ’ τάξης, για τη δημιουργία τμημάτων με 25 μαθητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διεύθυνση ΠΕ Β’ Αθήνας ασκεί πιέσεις για μείωση τμημάτων ακόμη και στα Ειδικά Σχολεία.

Μετά από ενάμιση χρόνο τηλεκπαίδευσης και την ώρα που σε ό,τι αφορά στα μέτρα πρόληψης απέναντι στην πανδημία τα σχολεία έχουν μείνει παντελώς ανοχύρωτα, δίχως σχολικούς νοσηλευτές, επαρκή καθαριότητα και μέσα ατομικής υγιεινής, περιοδικά επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους δωρεάν, ουσιαστική ενημέρωση των γονέων και των μαθητών για το πρόγραμμα εμβολιασμών, μαζί με την ολοκληρωμένη, ολόπλευρη παρακολούθηση των ήδη εμβολιασμένων, αποτελεί πρόκληση, όχι μόνο να μη λαμβάνονται μέτρα αραίωσης των μαθητών, αλλά αντίθετα να γίνονται συγχωνεύσεις και να διαμορφώνονται υπεράριθμα τμήματα.

Νέα Ιωνία συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων – Θα ανακληθούν;

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός, τι προτίθεται να κάνει για να ανακληθούν όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων, να μειωθούν οι μαθητές ανά τμήμα, να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς και να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης απέναντι στην εξέλιξη της πανδημίας».

 

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Νέα Ιωνία – Κεραμέως : Συγχωνεύει τμήματα εν μέσω πανδημίας!

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

11 σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU