Νέα Ιωνία συλλήψεις καταζητούμενου για κατάχρηση σε ασέλγεια αλλά και μελών συμμορίας που εξαπατούσε ηλικιωμένους

Πίνακας Περιεχομένων

Νέα Ιωνία συλλήψεις καταζητούμενου για κατάχρηση σε ασέλγεια αλλά και μελών συμμορίας που εξαπατούσε ηλικιωμένους

Σε ένα μικρό μπαράζ συλλήψεων που είτε έγιναν στη Νέα Ιωνία, είτε αφορούν ποινικά αδικήματα που διεπράχθησαν –και- στη Νέα Ιωνία, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες ημέρες.

Αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες του debater.gr, ένας καυγάς σε καφενείο στη Νέα Ιωνία προκάλεσε την επέμβαση ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ και υπήρξαν σοβαρές αποκαλύψεις για έναν από τους θαμώνες. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν όταν για άγνωστο λόγο οι θαμώνες ενός καφενείου στη Νέα Ιωνία άρχισαν για αδιευκρίνιστους ακόμα λόγους να τσακώνονται. Ο καυγάς γρήγορα φούντωσε και πιάστηκαν κυριολεκτικά στα χέρια.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και αφού έδωσαν τέλος στη “μάχη” αναζήτησαν τα στοιχεία ταυτότητας των θαμώνων για να πέσουν πάνω σε έναν φυγά.

Το σύστημα των αστυνομικών χτύπησε κόκκινο για έναν από τους πελάτες, αφού εις βάρος του εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για «κατάχρηση σε ασέλγεια και αποπλάνηση παιδιών» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αμέσως οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Έλληνα δράστη και τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Ιωνίας.

Νέα Ιωνία συλλήψεις καταζητούμενου για κατάχρηση σε ασέλγεια αλλά και μελών συμμορίας που εξαπατούσε ηλικιωμένους

Εξάλλου προχθές, την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που διέπραττε συστηματικά διακεκριμένες κλοπές, απάτες και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων, προχώρησε, σύμφωνα με ρεπορτάζ από το www.protothema.gr.

Όπως τονίζεται, από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας και των Τμημάτων Ασφαλείας Κηφισιάς και Νέας Ιωνίας (σ.σ. προφανώς γιατί υπήρξαν περιπτώσεις στην περιοχή δικαιοδοσίας τους) εξιχνιάστηκαν 34 περιπτώσεις κλοπών-απατών και τρεις ληστείες.

 

Νέα Ιωνία Συλλήψεις
Νέα Ιωνία συλλήψεις καταζητούμενου για κατάχρηση σε ασέλγεια αλλά και μελών συμμορίας που εξαπατούσε ηλικιωμένους

Νέα Ιωνία συλλήψεις – Τα συνολικό εκτιμώμενο όφελος της εγκληματικής ομάδας εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ

Τα συνολικό εκτιμώμενο όφελος της εγκληματικής ομάδας εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, «συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της Τρίτης 2 Νοεμβρίου στην περιοχή των Αχαρνών, από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας με τη συνδρομή αστυνομικών της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.), δύο ημεδαποί, ηλικίας 37 και 38 ετών, μέλη της εγκληματικής ομάδας. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται τρεις επιπλέον ημεδαπές, μέλη της συμμορίας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ληστείες και απάτες κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, καθώς και για παράβαση της Νομοθεσίας περί προστασίας ατόμων από επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Νέα Ιωνία συλλήψεις – Έκαναν συστηματικά απάτες, κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, πριν από ένα χρόνο, τα συγκεκριμένα άτομα είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, που διέπραττε συστηματικά απάτες, κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία δράσης τους, κατά τις πρωινές ώρες περιφέρονταν, κινούμενοι με αυτοκίνητα, προς αναζήτηση υποψήφιων θυμάτων κοντά σε τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και γενικότερα χώρους στους οποίους συχνάζουν ηλικιωμένοι.

Στη συνέχεια, αφού επιτηρούσαν διακριτικά τα υποψήφια θύματά τους και όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, τους προσέγγιζαν, προφασιζόμενοι τους υπαλλήλους καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών, ιατρικών κέντρων και παρεμφερών επιχειρήσεων, στους οποίους συγγενικά τους πρόσωπα, τους όφειλαν δήθεν χρηματικά ποσά από εμπορικές-οικονομικές δοσοληψίες.

Νέα Ιωνία συλλήψεις – πραγματοποιούσαν δήθεν τηλεφωνική συνομιλία με τον υποτιθέμενο συγγενή-οφειλέτη

Προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ηλικιωμένων, πραγματοποιούσαν δήθεν τηλεφωνική συνομιλία με τον υποτιθέμενο συγγενή-οφειλέτη, στον οποίο ανέφεραν την τυχαία συνάντηση τους. Σε κάποιες περιπτώσεις γνώριζαν και προσωπικές πληροφορίες για τα θύματά τους, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Επιπρόσθετα, φρόντιζαν να έχουν ευπρεπή εμφάνιση, εναρμονισμένη με την «επαγγελματική» ιδιότητα που επικαλούνταν κάθε φορά.

Οι ηλικιωμένοι μετά τις παροτρύνσεις και δεδομένου ότι τα «οφειλόμενα» ποσά ήταν μικρής αξίας, συναινούσαν στην εξόφληση του υποτιθέμενου χρέους του συγγενικού τους προσώπου. Ο τρόπος που υποτίθεται θα εξοφλούνταν το χρέος ήταν μέσω τραπεζικής κάρτας σε ασύρματο POS που έφεραν μαζί τους.

Νέα Ιωνία συλλήψεις – Παρέδιδαν τις τραπεζικές τους κάρτες

Με αυτόν τον τρόπο οι ηλικιωμένοι πείθονταν να επιβιβαστούν στα αυτοκίνητα της συμμορίας και κατά τη διάρκεια της διαδρομής, στο πλαίσιο του κλίματος εμπιστοσύνης που είχαν οικοδομήσει, τους παρέδιδαν τις τραπεζικές τους κάρτες, τις οποίες οι δράστες τοποθετούσαν στη συσκευή που προσομοίαζε με POS, ζητώντας παράλληλα την πληκτρολόγηση του κωδικού PIN, το οποίο και απομνημόνευαν. Ακολούθως, είτε παρακρατούσαν τις τραπεζικές κάρτες, είτε τους επέστρεφαν κάρτες προηγούμενων θυμάτων.

Νέα Ιωνία συλλήψεις – υποδύονταν και τους λογιστές συγγενικών τους προσώπων

Σε κάποιες περιπτώσεις υποδύονταν και τους λογιστές συγγενικών τους προσώπων και τους ζητούσαν να πληρώσουν τα παράβολα που «απαιτούνται» για την είσπραξη επιστροφής φόρου. Οι ηλικιωμένοι αφού πείθονταν, τους παρέδιδαν τα χρηματικά ποσά, με τους κατηγορούμενους να εισέρχονται στις οικίες τους όταν αυτό ήταν πρόσφορο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το όχημα στο οποίο επέβαινε ο ηλικιωμένος και λάμβανε χώρα η πρακτική εξαπάτησης, ακολουθούνταν από έτερο όχημα της συμμορίας με σκοπό την εξασφάλιση της διαφυγής τους.

Νέα Ιωνία συλλήψεις – κλίμα σύγχυσης και αποπροσανατολισμού στα θύματα

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αποβίβασης των ηλικιωμένων, ο συνεργός-οδηγός του αυτοκίνητου που ακολουθούσε κόρναρε επίμονα και φώναζε, δήθεν αγανακτισμένος, για την καθυστέρηση στην πορεία του. Αυτό δημιουργούσε κλίμα σύγχυσης και αποπροσανατολισμού στα θύματα και τα μέλη της συμμορίας διέφευγαν χωρίς να γίνεται άμεσα αντιληπτή η εγκληματική τους πράξη.

Στην περίπτωση που γινόταν αντιληπτή από τα θύματα η απάτη σε βάρος τους, τα μέλη της σπείρας είτε με απειλή είτε με χρήση σωματικής βίας, ολοκλήρωναν την εγκληματική τους πράξη, αφαιρώντας επιπλέον πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα και αντικείμενα αξίας.

Νέα Ιωνία συλλήψεις – Νοίκιαζαν αυτοκίνητα

Σημειώνεται ότι, τα «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα τα προμηθεύονταν με βραχυχρόνια μίσθωση από διάφορες εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, προκειμένου να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους.

Κατά την τελική φάση της εγκληματικής τους δραστηριότητας, μετέβαιναν σε ATM, όπου χρησιμοποιώντας τις αφαιρεθείσες τραπεζικές κάρτες και γνωρίζοντας τους κωδικούς ασφαλείας, προέβαιναν σε αναλήψεις χρηματικών ποσών από τους λογαριασμούς των παθόντων, ενώ κατά περίπτωση προέβαιναν και σε αγορές προϊόντων από καταστήματα.

Νέα Ιωνία συλλήψεις – Τι κατασχέθηκε

Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– Πέντε κάρτες διάφορων πιστωτικών ιδρυμάτων με σβησμένα ονόματα και αριθμούς,

διάφορα διαφημιστικά έντυπα χρησιμοποιούμενα για υποστήριξη της ψευδούς ιδιότητας,

– είδη ρουχισμού που φορούσαν οι κατηγορούμενοι κατά τη διάρκεια της εγκληματικής τους δραστηριότητας,

– το χρηματικό ποσό των 370 ευρώ,

– δυο κινητά τηλέφωνα και

– δυο επιχειρησιακά αυτοκίνητα

 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων αξιόποινων πράξεων, συνεχίζεται».

 

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Συνταξιούχοι – Από 70 εργαζόμενοι στο ΙΚΑ Ν.Ιωνίας, έμειναν 27 & για Ηράκλειο με Μεταμόρφωση! Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU