Νέα Ιωνία: Μαζικές παραιτήσεις υγειονομικών στο «Αγία Όλγα»;

Νέα Ιωνία: Μαζικές παραιτήσεις υγειονομικών στο «Αγία Όλγα»;

Πολύ σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν για την κατάσταση που επικρατεί στο  «Κωνσταντοπούλειο» νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας («Αγία Όλγα»).

Όπως ενημέρωσε χθες με ανάρτησή του στα social media ο  Πάνος Παπανικολάου γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και Διευθυντής Νευροχειρούργος στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «μαζική υπαίθρια ΓΣ στο “Κωνσταντοπούλειο” Ν. Ιωνίας πριν λίγο παρουσία εκπροσώπων ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ και ΙΣΑ. Ομόθυμη απαίτηση απομάκρυνσης του απαράδεκτου διοικητή που αν δεν την ικανοποιήσουν οι @thanosplevris , @MinaGagaP αναλαμβάνουν την ευθύνη για την πλήρη διάλυση του νοσοκομείου».

 

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρξαν μαζικές παραιτήσεις υγειονομικού προσωπικού στις Παθολογικές του νοσοκομείου λόγω της πολύ κακής κατάστασης.

Η χθεσινή συγκέντρωση φαίνεται ότι επαληθεύει αυτές τις πληροφορίες, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Π.Παπανικολάου σημειώνει ότι «έχουν ήδη παραιτηθεί πολλοί ειδικευόμενοι Παθολογίας και Χειρουργικής».

Στο επίκεντρο της κρίσης φαίνεται να βρίσκεται και η Διοίκηση του νοσοκομείου, όπως προκύπτει εξάλλου και από την σχετική ανάρτηση. Ωστόσο, το συγκεκριμένο νοσοκομείου έχει τη δική του, αρνητική, προϊστορία, σε σχέση με την πανδημία.

Υπενθυμίζουμε τα παρακάτω δημοσιεύματα του zonews.gr:

Διευθυντής “Αγίας Όλγας”: «Οι γιατροί μου στα όρια παραφροσύνης, δεχτείτε την παραίτηση μου» – 5/3/21

Η γεμάτη αγωνία επιστολή, το βράδυ της Πέμπτης, από το διευθυντή της παθολογικής κλινικής του «Αγία Ολγα» σμπαραλιάζει όλο το αφήγημα της κυβέρνησης που αρκείται στις «μαγικές εικόνες» και την ωραιοποίηση της πραγματικότητας: ο 6ος όροφος του νοσοκομείου, περιγράφει, είναι γεμάτος θετικά περιστατικά (και εκτός κλινικής covid) σε συνθήκες συνύπαρξης με κοινά περιστατικά, οι γιατροί σε όρια παραφροσύνης, οι ασθενείς στην αναμονή, η πίεση αφόρητη. Και καταλήγει: «Δεχτείτε την παραίτησή μου»

Ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του «Αγία Ολγα», Ι. Ιωαννίδης, περιγράφει σε επιστολή του, χθες Πέμπτη 4/3/2021, τη δραματική κατάσταση στο νοσοκομείο, καθώς το πρωί της ίδιας μέρας ενημερώθηκαν ότι θα είναι το μόνο νοσοκομείο στην Αττική (των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων) για περιστατικά παθολογικά και covid στην πρωινή εφημερία!

Στις 9 το βράδυ, ο Ι. Ιωαννίδης σημειώνει: Έχουν γίνει ήδη >25 εισαγωγές, περιμένουν ακόμα για εξέταση ασθενείς έξω από τα ιατρεία, οι γιατροί μου στα όρια παραφροσύνης, ο 6ος όροφος γεμάτος θετικά περιστατικά (και εκτός της κλινικής covid) σε συνθήκες συνύπαρξης με κοινά περιστατικά, το νοσοκομείο γεμάτο παθολογικά περιστατικά, >70 ασθενείς συνολικά και βεβαίως η ομάδα συντονισμού αυτής της περίφημης κατάστασης ζήτησε εξιτήρια !!! μέχρι της 11 το πρωί. (ακόμα περιμένουμε ουσιαστική βοήθεια από άλλους γιατρούς και ενίσχυση). Και μέσα σε όλα αυτά και τηλέφωνα από γραφεία βουλευτών για παράπονα συγγενών ότι δεν είδαμε τους ασθενείς τους : Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα κύριοι βουλευτές!”.

«Με θλίψη και ντροπή», όπως σημειώνει στο τέλος της επιστολής, ζητά να γίνει δεκτή η παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή του παθολογικού τομέα, γιατί «ούτως ή άλλως μόνο διακοσμητικό ρόλο παίζω». «Διατηρώ», προσθέτει, «τη θέση του διευθυντή της Α’ Παθολογικής μόνο και μόνο για να μπορέσει να διατηρηθεί η λειτουργίας της σε αυτή την κρίσιμη φάση»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, αναρτώντας τη δραματική έκκληση του διευθυντή της κλινικής, σημειώνει: Οι εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης μας έφεραν εδώ», ζητώντας «άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα και στήριξη των ανθρώπων του ΕΣΥ, αλλά και «Να δώσουμε όλοι και όλες μαζί τη μάχη για να νικήσει η ζωή!»

Εκτός τόπου & χρόνου ο Κοντοζαμάνης για την κατάσταση στο “Αγία Όλγα” – 5/3/21

«Η κίνηση του γιατρού ήταν υπερβολική και αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του διευθυντή της Παθολογικής του νοσοκομείου «Αγία Όλγα» Ιωάννη Ιωαννίδη.

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, πιστός στο κυβερνητικό αφήγημα «όλα καλά», πράγματι το Νοσοκομείο “Αγία Όλγα” «είχε μία εργώδη εφημερία χθες και το Νοσοκομείο ανταπεξήλθε επιτυχώς». Πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε «το νοσοκομείο να εφημερεύει με ασφάλεια και να αντιμετωπίζει τόσο τα covid όσο και τα μη covid περιστατικά και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε νοσηλεία περιστατικών με κορονοϊό μαζί με περιστατικά μη κορονοϊού». Σημείωσε ότι «η αρμόδια υπεύθυνη της επιτροπής νοσοκομειακών λοιμώξεων έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις και όλα έγιναν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που προβλέπονται έτσι ώστε να είναι μία ασφαλής εφημερία και να αντιμετωπιστούν επιτυχώς τα περιστατικά».

Πηγή: efsyn.gr

Νέα Ιωνία : «Πόντιος Πιλάτος» η διοίκηση του «Αγία Όλγα», με αφορμή επίθεση σε γιατρό από συνοδό ασθενή – 14/12/21

Μπορεί η κυβέρνηση να προσλαμβάνει αστυνομικούς κατά χιλιάδες, την ώρα που το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε δραματικά, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, ωστόσο οι αστυνομικοί αυτοί δεν χρησιμοποιούνται ούτε καν για να προστατέψουν το προσωπικό των νοσοκομείων, από συνεχόμενα περιστατικά προπηλακισμών και επιθέσεων.

Είτε πρόκειται για αρνητές, είτε πρόκειται για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, πολλές φορές, γιατροί αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό δέχονται επιθέσεις, σε τέτοιο βαθμό, που χρειάζονται στη συνέχεια νοσηλεία τα ίδια τα θύματα!

Νέα Ιωνία

Πέρα από αυτό, το προσωπικό των νοσοκομείων χρησιμοποιείται ξεκάθαρα από την κυβέρνηση και ως «αμορτισέρ» απέναντί σε αντιδράσεις πολιτών για την άθλια κατάσταση που βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με λίγα λόγια, αυτούς βρίσκουν μπροστά τους οργισμένοι συγγενείς ασθενών για την μή σωστή περίθαλψη ανθρώπου τους, σ’ αυτούς επιτίθενται.

Αυτή τη φορά, επίκεντρο τέτοιου περιστατικού ήταν το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας («Αγία Όλγα»), σύμφωνα με καταγγελία της ΕΙΝΑΠ.

Συγκεκριμένα υπήρξε επίθεση και προπηλακισμός γιατρού, ενώ απειλές δέχτηκε και το προσωπικό της κλινικής ακόμα και για τη ζωή του, από συνοδό ασθενούς, που έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Τι έκανε η διοίκηση του νοσοκομείου; Σύμφωνα με την καταγγελία, αυτό που έκανε ήταν να προτείνει στη γιατρό να κινηθεί νομικά απέναντι στον δράστη και η στήριξή της εξαντλήθηκε σε δεσμεύσεις για νομική και οικονομική συμβολή!

Αναλυτικά η ΕΙΝΑΠ, σε επιστολή της προς τη διοίκηση του «Κωνσταντοπούλειου», την οποία κοινοποιεί μεταξύ άλλων στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τα ΜΜΕ, αναφέρει:

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταδικάζει την επίθεση και προπηλακισμό συναδέλφου γιατρού καθώς και τις απειλές που δέχτηκε το προσωπικό της κλινικής ακόμα και για τη ζωή του, από συνοδό ασθενούς, που έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό, στις 25/11/21 στην κλινική covid του νοσοκομείου «ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ».

Δυστυχώς, έχουμε ξαναδεί αντίστοιχα περιστατικά, τα οποία έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας.

Για το λόγο αυτό καταγγέλλουμε και τη Διοίκηση του νοσοκομείου, για τη στάση της απέναντι στο γεγονός αυτό – αφού αυτό που έκανε ήταν να προτείνει στη συνάδελφο να κινηθεί νομικά απέναντι στον δράστη και η στήριξή της εξαντλήθηκε σε δεσμεύσεις για νομική και οικονομική συμβολή– ενώ έπρεπε η ίδια «να μπει μπροστά» για να προστατέψει και να υποστηρίξει τη γιατρό, εφόσον το συμβάν έλαβε χώρα στο νοσοκομείο.

Απαιτούμε από τη Διοίκηση και τη νομική σύμβουλο του νοσοκομείου να ξεκινήσουν άμεσα τις νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες για να προστατέψει το προσωπικό και την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, όπως έχει υποχρέωση!

Η ΕΙΝΑΠ πάντα ήταν και θα είναι στο πλευρό κάθε συναδέλφου!»

Νέα Ιωνία : Στο πειθαρχικό διευθύντρια του ΕΣΥ της «Αγίας Όλγας» επειδή χειρούργησε άστεγο που δεν έβλεπε! – 28/12/21

Πηγή: newsbreak.gr από Εστία – Απίστευτο και όμως ελληνικό. Λίγο πριν ανατείλει το 2022, στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη καταξιωμένοι ιατροί του ΕΣΥ οι οποίοι καταδιώκονται, λοιδορούνται, δέχονται εκφοβισμούς και υποτιμάται το έργο τους, απλώς και μόνο επειδή επιμένουν να τηρούν τον όρκο στον Ιπποκράτη.

Επειδή επιλέγουν να εργάζονται και να χειρουργούν όσο το δυνατόν περισσότερους παρά τις αντίξοες συνθήκες, για να σώσουν ανέργους, αστέγους και αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.

Νέα Ιωνία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Οφθαλμολογικό Τμήμα του Γ.Ν. Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας (πρώην Αγία Όλγα), του οποίου οι υπεύθυνοι ιατροί φθάνουν στο σημείο να παρακαλούν τους αρμοδίους να χειρουργούν και τις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, αντί για τρεις (!) ώστε να σώσουν ακόμη και από τύφλωση ανθρώπους που δεν μπορούν να απευθυνθούν σε αντίστοιχα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Η «Εστία» αποκάλυψε συγκλονιστικές περιπτώσεις που δεν περιποιούν τιμή στην διοίκηση του συγκεκριμένου νοσοκομείου ούτε συμβαδίζουν με τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού για τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το ΕΣΥ. 600 άνθρωποι με πρόβλημα όρασης περιμένουν στην αναμονή να χειρουργηθούν επειδή η διοίκηση έκλεισε αναίτια τα χειρουργεία! Και όταν δέχεται έκκληση από τους ιατρούς για το επείγον της επέμβασης παραπέμπει τα αιτήματα σε εσωτερικές διαδικασίες μηνός! Που ισοδυναμούν με βασανιστήρια σε αδύναμους ασθενείς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενούς, ο οποίος είναι άστεγος και κινδύνευε  η όρασή του από υψηλότατη πίεση οφθαλμών! Απαγορευόταν να χειρουργηθεί. Αιτία ήταν η μη έγκριση της επέμβασης από την Επιτροπή Χειρουργείων, προβάλλοντας διάφορα γραφειοκρατικά αιτήματα και αδιαφορώντας μπροστά στην κρισιμότητα της κατάστασης. Οι ιατροί όμως του συγκεκριμένου Τμήματος, τήρησαν τον όρκο του Ιπποκράτη, τον χειρούργησαν ως έκτακτο περιστατικό και τον γλίτωσαν από βέβαιη τύφλωση! Ποιο ήταν το «ευχαριστώ»;

Η διοίκηση του νοσοκομείου κινείται εναντίον τους για παραβίαση λειτουργίας εκείνων, που σε ετήσια βάση εξυπηρετούν 10.000 ασφαλισμένους! Κινδυνεύουν με παραπομπή στο Πειθαρχικό. Η περίπτωση της διευθύντριας του τμήματος Χρύσας Τερζίδου, η οποία χειρούργησε τον άστεγο είναι χαρακτηριστική. Παρέλαβε ένα μικρό τμήμα στο νοσοκομείο Πατησίων το κατέστησε ερευνητικό κέντρο, αποδίδει έσοδα 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από τα απογευματινά ιατρεία αλλά καταδιώκεται διαρκώς από την διοίκηση που εκθέτει το Υπουργείο Υγείας.

Η «Εστία» απευθύνει έκκληση στον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει εγκύψει πολλές φορές στα προβλήματα των αστέγων και προσωπικά γνωρίζει πολύ καλά (από τα προβλήματα όρασης του πατέρα του) τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα προβλήματα όρασης στην ποιότητα ζωής, να μεριμνήσει ώστε να βρεθεί μια λύση. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ιατροί, εξοπλισμός και διάθεση για έργο και η λίστα αναμονής στο Οφθαλμολογικό Τμήμα να υπερβαίνει τους 600, να χάνονται 2.500 χειρουργεία και ασθενείς να «κατευθύνονται» στον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορεί να υπολειτουργεί το Οφθαλμολογικό, ενώ εξυπηρετεί τουλάχιστον 10.000 ραντεβού ετησίως με τα αντίστοιχα έσοδα από τα απογευματινά ιατρεία να φθάνουν το 1,5 εκατ. ευρώ!

Απευθύνουμε επίσης έκκληση και στον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ, συμπολίτες του οποίου ταλαιπωρούνται, υποβαθμίζεται η ζωή τους και βιώνουν έντονη ανασφάλεια και στρες, να ασκήσει τις κατάλληλες πιέσεις ώστε να υπάρξει λύσις. Θέτουμε όμως προ των ευθυνών του και  τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος να διορθώσει τάχιστα τα κακώς κείμενα. Οφείλει να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο πιο σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο Οφθαλμολογικό Τμήμα του ΕΣΥ σε όλη την επικράτεια.

Η «Εστία»  έχει πλήρη γνώση για όσα συμβαίνουν ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια και εγείρουν σημαντικά ζητήματα ως προς την λειτουργία ανάλογων τμημάτων σε άλλα δημόσια νοσοκομεία αλλά και ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από τις εκάστοτε διοικήσεις ιατροί που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους. Το Τμήμα, ιατροί εκπαιδευόμενοι και νοσηλευτές παρέχουν υπό αντίξοες συνθήκες υψηλής εξειδίκευσης  υπηρεσίες όσον αφορά την διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία συντηρητική, laser και χειρουργική.

Κανείς ασθενής του δεν παραπέμπεται σε άλλα νοσοκομεία καθ’ όσον, είναι πλήρως εξοπλισμένο και με υψηλή εξειδίκευση, ενώ δέχεται μεγάλο αριθμό παραπομπών από άλλα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας αλλά και από ιδιώτες! Επί πλέον έχει επιφορτισθεί με τις επεμβάσεις σε παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα–Κυριακού.

Το Οφθαλμολογικό Τμήμα μετακινήθηκε στο Γ.Ν. Κωνσταντοπούλειο τον Ιούνιο του 2017 σε περιορισμένους χώρους και κατάφερε πολύ σύντομα να αυξήσει την παροχή υπηρεσιών. Και από αυτό το σημείο αρχίζουν τα προβλήματα που οφείλει η Πολιτεία να επιλύσει. Λόγω της πανδημίας παρατηρούνται πολλά έκτακτα παραμελημένα περιστατικά καταρράκτη και γλαυκώματος, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, εάν το Οφθαλμολογικό μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγικότητα και τις επιδόσεις του, κάτι που αποτελεί άλλωστε τον μείζονα στόχο βελτιώσεώς της θεραπευτικής και λειτουργικής του αποτελεσματικότητος. Οι ιατροί απαντούν θετικά. Το Οφθαλμολογικό Τμήμα διαθέτει μια Οφθαλμολογική Χειρουργική Αίθουσα, η οποία όμως λειτουργεί μόνο τρεις φορές την εβδομάδα και παραμένει κλειστή τις άλλες δύο.

Οι υπεύθυνοι βεβαιώνουν ότι η ΟΧΑ θα μπορούσε να λειτουργεί και τις υπόλοιπες δύο ημέρες, γιατί πρώτον, υπάρχει διαθέσιμο νοσηλευτικό προσωπικό σύμφωνα με τον προϊστάμενο του χειρουργείου και δεύτερον, γιατί δεν απαιτείται αναισθησιολογική κάλυψη, μία προεγχειρητική διαδικασία που δεν επηρεάζει την λειτουργία του λοιπού χειρουργείου. Επίσης δεν απαιτείται άλλη χειρουργική αίθουσα.

Όμως η Επιτροπή Χειρουργείου διατείνεται ότι «οι τιθέμενοι περιορισμοί επιβάλλονται λόγω της πολιτικής ισονομίας, επειδή οι άλλες ειδικότητες αναγκάζονται σε επιβεβλημένους περιορισμούς λόγω ανεπαρκούς αναισθησιολογικής κάλυψης και εξ’ αυτού προκύπτουν και οι δικοί σας περιορισμοί».

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι θα ήταν πιο εύκολο για τους ίδιους να υιοθετήσουν την άποψη της Επιτροπής Χειρουργείου και να αποφύγουν την εργασιακή εξάντληση από την εντατικοποίηση της εργασίας «Αντ’ αυτού, μεμφόμεθα για την επαυξημένη ευθύνη μας, τη θέληση μας για τη μεγιστοποίηση της επίδοσης του Νοσοκομείου και την προσφορά μας στις θετικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στη νοσηρότητα του ελληνικού πληθυσμού», αναφέρουν στην «Εστία»

Τέλος, ενημερώνουν τους αρμοδίους ότι στο Τμήμα εκτελούνται επεμβάσεις ασκορινοστομίας (κατά της δακρύρροιας) υπό γενική αναισθησία. Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται σε λίγα νοσοκομεία στο ΕΣΥ και στο Κωνσταντοπούλειο έχουν ανασταλεί από την έναρξη της πανδημίας λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. «Παρά τις έγγραφες αιτήσεις για παραχώρηση  χειρουργικού χρόνου 2 ωρών κάθε 15 ημέρες για την εκτέλεση της γενικής αναισθησίας δεν έχει δοθεί καμία απάντηση από την Επιτροπή Χειρουργείου και οι επεμβάσεις συνεχίζουν να μην εκτελούνται εις βάρος των ασθενών αλλά και της ελλιπούς εκπαίδευσης των ειδικευομένων», καταλήγει η διευθύντρια του τμήματος».

Νέα Ιωνία – Στη Βουλή το θέμα με τις σοβαρές καταγγελίες για τα χειρουργεία στο «Αγία Όλγα» – 4/1/22

Στη Βουλή φέρνουν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τις καταγγελίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες διευθύντρια του Ε.Σ.Υ. στο Κωνσταντοπούλειο νοσοκομείο Νέας Ιωνίας («Αγία Όλγα») οδηγήθηκε στο πειθαρχικό επειδή χειρούργησε άστεγο που δεν έβλεπε!

Οι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη, μεταξύ άλλων στην ερώτηση τους

Νέα Ιωνία

προς τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, κάνουν λόγο για απαράδεκτη κατάσταση στο «Κωνσταντοπούλειο» της Ν. Ιωνίας και για επιτακτική ανάγκη πλήρους λειτουργίας οφθαλμολογικών και λοιπών χειρουργείων.

Μάλιστα τονίζεται χαρακτηριστικά πως «σύμφωνα με τους εργαζόμενους, θα μπορούσαν να λειτουργούν καθημερινά (σ.σ. τα οφθαλμολογικά χειρουργεία) διότι υπάρχει διαθέσιμο νοσηλευτικό προσωπικό και δεν απαιτείται αναισθησιολογική κάλυψη.

Στις εκκλήσεις των εργαζομένων, που δεν επαναπαύονται αλλά ζητούν να λειτουργούν τα χειρουργεία καθημερινά, η Επιτροπή Χειρουργείου απαντά ότι οι περιορισμοί επιβάλλονται για λόγους «ισονομίας» επειδή οι άλλες ειδικότητες αναγκάζονται να περιορίζονται λόγω ανεπαρκούς αναισθησιολογικής κάλυψης (!)».

Αναλυτικά η ερώτηση: «Σύμφωνα με πρόσφατα εκτενή δημοσιεύματα, στο Οφθαλμολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου «Κωνσταντοπούλειο» στην Ν. Ιωνία, τα χειρουργεία λειτουργούν μόνο τρεις μέρες της εβδομάδας και παραμένουν κλειστά τις υπόλοιπες δύο ενώ, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, θα μπορούσαν να λειτουργούν καθημερινά διότι υπάρχει διαθέσιμο νοσηλευτικό προσωπικό και δεν απαιτείται αναισθησιολογική κάλυψη.

Στις εκκλήσεις των εργαζομένων, που δεν επαναπαύονται αλλά ζητούν να λειτουργούν τα χειρουργεία καθημερινά, η Επιτροπή Χειρουργείου απαντά ότι οι περιορισμοί επιβάλλονται για λόγους «ισονομίας» επειδή οι άλλες ειδικότητες αναγκάζονται να περιορίζονται λόγω ανεπαρκούς αναισθησιολογικής κάλυψης (!).

Επιπρόσθετα, στο Οφθαλμολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου εκτελούνται επεμβάσεις ασκορινοστομίας (κατά της δακρύρροιας) για τις οποίες απαιτείται γενική αναισθησία. Οι επεμβάσεις αυτές, που πραγματοποιούνται σε λίγα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στο Γ.Ν «Κωνσταντοπούλειο» έχουν ανασταλεί από την έναρξη της πανδημίας λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Οι εργαζόμενοι έχουν αιτηθεί εγγράφως την παραχώρηση χειρουργικού χρόνου 2 ωρών ανά 15ήμερο για την εκτέλεση της γενικής αναισθησίας αλλά ουδεμία απάντηση έχει δοθεί από την Επιτροπή Χειρουργείων.

Το αποκορύφωμα δε όλης αυτής της απαράδεκτης αλλά και ενδεικτικής κατάστασης είναι η περίπτωση άστεγου ασθενούς που, λόγω υψηλής πίεσης οφθαλμών, κινδύνευε η ίδια η όρασή του και δεν μπορούσε να χειρουργηθεί γιατί η Επιτροπή Χειρουργείων δεν ενέκρινε την απαραίτητη επέμβαση παραπέμποντας σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες χωρίς να λαμβάνει υπόψη το επείγον και την κρισιμότητα της κατάστασής του.

Οι ιατροί, ως όφειλαν κατά τον Κώδικα Δεοντολογίας, προχώρησαν στην επέμβαση και τον χειρούργησαν ως έκτακτο περιστατικό προκειμένου να τον γλιτώσουν από τύφλωση. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου αντί να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες των ιατρών, τους κατηγορεί για παραβίαση λειτουργίας και οι ίδιοι κινδυνεύουν με παραπομπή στα πειθαρχικά όργανα.

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι γνωστή: άρνηση ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ, μετακινήσεις προσωπικού αντί προσλήψεων, προστασία του ιδιωτικού τομέα που διατηρώντας το «προνόμιο covid – free» κερδοφορεί από την μετατροπή των δημοσίων νοσοκομείων σε νοσοκομεία «μίας νόσου». Μεταξύ των ασθενών, που καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα δημόσια νοσοκομεία και είτε απευθύνονται σε ιδιωτικές δομές υγείας είτε παραμένουν σε αναμονή εις βάρος της υγείας τους, περιλαμβάνονται και οι πολίτες με προβλήματα καταρράκτη και γλαυκώματος, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης προκειμένου να προφυλαχθεί η πολύτιμη για τον άνθρωπο όραση.

Είναι προφανές ότι οι πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (χαμηλά οικονομικά στρώματα, ανασφάλιστοι, άστεγοι) πλήττονται πολύ περισσότερο και αποτελούν τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας λόγω της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα, η οποία έδειξε ήδη την «ευαισθησία» της καταργώντας τη συνταγογράφηση από ιδιώτες ιατρούς σε ανασφάλιστους, δείχνοντας έτσι τον δρόμο σε απαράδεκτα περιστατικά όπως αυτό του άστεγου ασθενούς στο «Κωνσταντοπούλειο».

Επειδή η προστασία της υγείας είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη και υποχρέωση της Πολιτείας.

Επειδή η πανδημία ανέδειξε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την επιτακτική ανάγκη για ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας ενώ παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή επιτείνουν την πιθανότητα εμφάνισης απειλητικών φαινομένων στο μέλλον και η Πολιτεία, μεταξύ άλλων, οφείλει να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Επειδή το Γ.Ν «ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ», το οποίο έχει μια μακρά διαδρομή ξεκινώντας από το 1923 για την περίθαλψη προσφύγων, εξυπηρετεί σήμερα όχι μόνο τον Δήμο Ν. Ιωνίας και τους όμορους Δήμους αλλά περιστατικά από διαφορετικές περιοχές της Αττικής.

Επειδή και η προ μερικών  μηνών παραίτηση του Διευθυντή του Παθολογικού Τομέα του Νοσοκομείου είναι ενδεικτική της κακής λειτουργίας του και της ανεπαρκούς διαχείρισης εκ μέρους της Διοίκησης.

Επειδή το Οφθαλμολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ασθενών, πολλοί εκ των οποίων χρειάζονται επεμβάσεις χωρίς αναισθησιολογική κάλυψη και θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η καθημερινή λειτουργία των χειρουργείων, καθόσον οι δικαιολογίες της Επιτροπής Χειρουργείων περί «ισονομίας» προσβάλλουν κάθε έννοια ισονομίας και ατομικών δικαιωμάτων.

Επειδή σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, που αποτελεί νόμο του ελληνικού κράτους, η άσκηση της ιατρικής είναι λειτούργημα που διέπεται από απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή χωρίς διακρίσεις και ο ιατρός δεν μπορεί να αρνείται την προσφορά των υπηρεσιών του για λόγους άσχετους προς την επιστημονική του επάρκεια.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η καθημερινή (5 ημέρες/εβδομάδα) λειτουργία των χειρουργείων στην Οφθαλμολογική Χειρουργική Αίθουσα και να αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί για λόγους μιας ακατανόητης δήθεν «ισονομίας» με τις λοιπές ειδικότητες;

Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί προκειμένου να δοθούν προσωρινά οι δύο επιπλέον ώρες ανά 15ήμερο για την εκτέλεση της γενικής αναισθησίας προκειμένου να εκτελούνται επεμβάσεις ασκορινοστομίας (κατά της δακρύρροιας) σύμφωνα με το αίτημα των εργαζομένων;

Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί προκειμένου να στελεχωθεί πλήρως το Νοσοκομείο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ» με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες (αναισθησιολόγους κ.λ.π) και να παρέχει πλήρεις ιατρικές υπηρεσίες;

Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η πιστή τήρηση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας σε περιστατικά όπως αυτό του άστεγου ασθενή που χειρουργήθηκε ως επείγον περιστατικό με πρωτοβουλία των ιατρών;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νίκος

Κασιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γιώργος

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

 

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU