Νέα Ιωνία & Ηράκλειο Αττικής: Κρας τεστ τιμών – Πόσο πήγε το σουβλάκι, τι πλήρωσε βιοτεχνία σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Πίνακας Περιεχομένων

Νέα Ιωνία & Ηράκλειο Αττικής: Κρας τεστ τιμών – Πόσο πήγε το σουβλάκι, τι πλήρωσε βιοτεχνία σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Προφανώς ούτε η Νέα Ιωνία, ούτε το Ηράκλειο Αττικής ανήκουν σε άλλη… χώρα, για να είναι η κατάσταση διαφορετική απ’ ότι σε άλλες περιοχές του Αττικής ή και της Ελλάδας, ωστόσο παρακάτω θα δούμε δύο παραδείγματα σχετικά με το τι γίνεται με την ακρίβεια σε επιχειρήσεις στη γειτονιά μας.

Το ένα παράδειγμα αφορά τιμή πώλησης προϊόντος από επιχείρηση (Ηράκλειο Αττικής, σουβλατζίδικο), το άλλο παράδειγμα αφορά αλλαγές στο κόστος λειτουργίας της επιχείρησης (Νέα Ιωνία, βιοτεχνία).

Η ακρίβεια σαρώνει τους πάντες και τα πάντα

Το συμπέρασμα είναι το ίδιο: Η ακρίβεια σαρώνει τους πάντες και τα πάντα με σπασμένα φρένα και δεν δείχνει να σταματά πουθενά. Το χειρότερο μάλιστα είναι πως σύμφωνα με τις αντικειμενικές αναλύσεις, οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου της Ουκρανίας δεν έχουν περάσει ακόμη στις ήδη σαρωτικές αυξήσεις και αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες αλλά και μήνες!

Εξάλλου υπενθυμίζεται ότι αυξήσεις είχαμε ήδη από το Φθινόπωρο (κυρίως στον τομέα της ενέργειας), ενώ στα τέλη του 2021 έγινε γνωστό αρχικά από ανάρτηση του newmoney.gr και στη συνέχεια από δημοσίευμα της «Εστίας» (και τα οποία δεν διαψεύστηκαν) ότι οι ιδιοκτήτες της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης», είχαν προειδοποιήσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, ότι με την έλευση του νέου χρόνου οι αυξήσεις θα είναι σοκαριστικές.

Δείτε εδώ τα δημοσιεύματα:

«Μυστικός δεῖπνος» Μητσοτάκη-Σκλαβενίτη γιά τήν ἐκτίναξη τῆς ἀκρίβειας

Τα δυο Μ που «τρέλαναν» το Μαξίμου

«Τα μακαρόνια θα πάνε 40% πάνω» – Πώς το Μαξίμου… ξύπνησε για την ακρίβεια

Αυτό πράγματι «ξεδιπλώθηκε» ολόκληρο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, και το ξέσπασμα του πολέμου στα τέλη Φεβρουαρίου ήρθε απλά να κάνει την πολύ κακή κατάσταση, εξαιρετικά κακή.

 Νέα Ιωνία – Βιοτεχνία

Το παράδειγμα της βιοτεχνίας στη Νέα Ιωνία αναλύεται σε δημοσίευμα του moneyreview.gr. 

Όπως σημειώνεται «Σε ό,τι αφορά το κόστος ενέργειας, αποκαλυπτικοί είναι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου που κλήθηκε να πληρώσει βιοτεχνία – βαφείο υφασμάτων που βρίσκεται στη Νέα Ιωνία.

Τον Δεκέμβριο του 2020 για μηνιαία κατανάλωση 2.405 κιλοβατωρών είχε πληρώσει συνολικά 517 ευρώ, εκ των οποίων αποκλειστικά για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 291 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης συνέπειας 12,70 ευρώ.

Για την ίδια περίοδο κατανάλωσης και για κατανάλωση ελαφρώς μεγαλύτερη –και συγκεκριμένα 2.523 κιλοβατώρες– η ίδια επιχείρηση πλήρωσε τον Δεκέμβριο του 2021 877 ευρώ (πάλι με έκπτωση συνέπειας), εκ των οποίων οι χρεώσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 620 ευρώ. Από αυτά τα 620 ευρώ, τα 416 ήταν η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Υπερδιπλάσιος λογαριασμός

Τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα όταν η ίδια επιχείρηση έλαβε τον λογαριασμό του φυσικού αερίου ο οποίος ήταν αυξημένος κατά 150% – και μάλιστα για ελαφρώς μικρότερη κατανάλωση.

Έτσι, ενώ τον Νοέμβριο του 2020 είχε πληρώσει 1.368 ευρώ, τον Νοέμβριο του 2021 έλαβε λογαριασμό 3.430 ευρώ. Η κατανάλωση τον Νοέμβριο του 2020 ήταν 27.922 kWh, ενώ τον Νοέμβριο του 2021 27.021 kWh»

Ηράκλειο Αττικής – σουβλατζίδικο

Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι το παραπάνω παράδειγμα, που αφορά σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις, θα είχε άμεσες συνέπειες στην τσέπη των καταναλωτών.

Σουβλατζίδικο λοιπόν στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου Αττικής πούλαγε την Κυριακή 20 Μαρτίου το χοιρινό σουβλάκι με πίτα ολικής (μέσω efood),  2,70. Την Τρίτη 22 Μαρτίου, η τιμή του ίδιο ακριβώς προϊόντος, από το ίδιο μαγαζί, ήταν πλέον 3,30.

Δείτε παρακάτω τις αλλαγές στις 2 ημέρες:

Εδώ το ιστορικό της παραγγελίας της 20ης Μαρτίου:


Και εδώ η παραγγελία της 22ας Μαρτίου για τα ίδια ακριβώς προϊόντα:

Και όσο και αν σε εμάς φαίνεται παράλογο, ας πάμε όλοι στην θέση του ιδιοκτήτη του σουβλατζίδικου που αντιμετωπίζει τουλάχιστον εδώ και 3 μήνες αυξήσεις κόστους της τάξης του 50% και του 100% σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες που χρειάζεται!

Και προφανώς δεν είναι το μόνο μαγαζί που προχώρησε σε αύξηση, ενώ και όσα δεν έχουν προχωρήσει ακόμη είναι θέμα χρόνου να το κάνουν, αλλιώς λουκέτο…

 

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Κτήμα Φιξ – Νόμιμη η ουσία της διαδικασίας αγοράς, αλλάζουν κάποιοι γενικοί όροι στη δανειακή σύμβαση και προχωρά η αγορά

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU