Ουλές ακμής: Εξαρτάται η θεραπεία από το χρώμα του δέρματος;

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα του microneedling στη θεραπεία των ουλών του δέρματος που δημιουργούνται λόγω ακμής. Μελέτη αποκάλυψε ότι ενδείκνυται ιδιαίτερα στα άτομα με σκούρο δέρμα, καθώς βελτιώνει τα σημάδια που προκαλεί η πάθηση, χωρίς να προκαλεί τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα παραδοσιακά χημικά peeling τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για την εξάλειψή τους.

Με βάση τα αποτελέσματα, οι ασθενείς των οποίων η σκουρόχρωμη επιδερμίδα αποκλείει τη χρήση ισχυρών χημικών peelings, γιατί είναι πιθανό να αποχρωματίσουν μόνιμα το δέρμα, μπορούν να καταπολεμήσουν τα σημάδια ακμής με το microneedling. Όσον αφορά σε εκείνους με πιο ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, συστήνονται και οι δύο θεραπείες.

«Η ακμή είναι μια νόσος του δέρματος που εμφανίζεται συχνά σε έφηβους αλλά και άτομα κάθε ηλικίας που αντιμετωπίζουν ορμονικές διαταραχές. Από τις πιο ενοχλητικές επιπτώσεις της είναι οι ουλές, που μπορεί να οδηγήσουν σε παραμορφώσεις του δέρματος. Η έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία της πάθησης είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος πρόληψής τους», εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

«Μερικές φορές, όμως, η θεραπεία της ακμής δεν έχει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα και στο “πέρασμά” της μένουν σημάδια, τα οποία υποβαθμίζουν τη συνολική εμφάνιση της επιδερμίδας. Τα καλά νέα είναι ότι οι ουλές ακμής πλέον θεραπεύονται», προσθέτει.

Εκτιμάται ότι το 9,4% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από τη νόσο, με το 85% των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων ηλικίας 12 έως 24 ετών να την εμφανίζουν τουλάχιστον σε ελαφρά μορφή κάποια στιγμή στη ζωή τους. Προκαλεί φλεγμονώδεις δερματικές βλάβες, βλατίδες, φλύκταινες και οζίδια τα οποία οδηγούν σε ουλές. Αυτές παραμένουν μετά τη θεραπεία της πάθησης, ίσως και για το υπόλοιπο της ζωής, και γίνονται αιτία άγχους, αμηχανίας και ντροπής για περίπου το 12% έως 14% των ασθενών που έχουν αυτά τα αντιαισθητικά σημάδια. Ευτυχώς, έχουν αναπτυχθεί θεραπείες που προσφέρουν σημαντική βελτίωσή τους χαρίζοντας στους πάσχοντες τη χαμένη αυτοεκτίμησή τους και επομένως καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μεταξύ των επιλογών που υπάρχουν για την αντιμετώπιση των ουλών είναι η θεραπεία με λέιζερ, η χημική αναδόμηση με τριχλωροξικό οξύ (TCA), η μεταφορά αυτόλογου λίπους και οι ενέσεις με υλικό πλήρωσης, τα μοσχεύματα, η δερμοαπόξεση και τα χημικά peeling. Η επιλογή εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά των ουλών του κάθε ασθενή και όταν είναι η κατάλληλη, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει έδαφος το microneedling – μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιεί μικροσκοπικές αποστειρωμένες βελόνες που τρυπούν την επιδερμίδα, με σκοπό να διεγείρουν τους αυξητικούς παράγοντες (κολλαγόνο και ελαστίνη). Η θεραπεία αυτή απευθύνεται σε οποιαδήποτε άτομα με κάθε χρώμα δέρματος και είναι ιδανική για την αντιμετώπιση των ουλών της ακμής (όπως επίσης της χαλάρωσης και των ρυτίδων).

Τα χημικά πίλινγκ από την άλλη πλευρά είναι η πιο συχνή επιλογή για την αντιμετώπιση των ουλών της ακμής. Η θεραπεία έγκειται στην εφαρμογή ενός αφαιρετικού παράγοντα στην επιφάνεια του δέρματος για να προκληθεί κερατόλυση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελεγχόμενη καταστροφή των επιδερμικών και δερματικών τμημάτων και την επακόλουθη απολέπιση.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος χρησιμοποιούνται είτε επιφανειακά peelings τα οποία διεισδύουν μόνο στην επιδερμίδα, είτε peelings μεσαίου βάθους που επηρεάζουν ολόκληρη την επιδερμίδα και το χόριο, είτε βαθιά peelings που επιτρέπουν την ελεγχόμενη βλάβη των ιστών στο μέσο του χορίου κάτω από το επίπεδο των μετατριχοειδικών φλεβιδίων. Η διάσπαση των πρωτεϊνών του συνδετικού ιστού προκαλεί λεύκανση του δέρματος. Αυτός είναι ο λόγος που τα χημικά peeling δεν συνιστώνται συνήθως σε σκούρα δέρματα.

Επιστήμονες συνέκριναν την αποτελεσματικότητα του microneedling σε σχέση με τα χημικά peelings με γλυκολικό οξύ 35% για τη θεραπεία των ουλών ακμής σε εξήντα ασθενείς με φωτότυπο δέρματος Fitzpatrick IV έως VI οι οποίοι είχαν ατροφικές ουλές. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η πρώτη πραγματοποιούσε θεραπεία με microneedling και η δεύτερη χημικά peeling, κάθε δύο εβδομάδες για συνολικά 12 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν το καλοκαίρι στο The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, έδειξαν ότι το δέρμα των ασθενών που περιλήφθηκαν στην πρώτη ομάδα είχε καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με της δεύτερης. Στο 73,33% επετεύχθη ο στόχος σε αντίθεση με μόλις το 33,33% στη δεύτερη ομάδα.

«Στη σκέψη των βελονών ορισμένοι ασθενείς μπορεί να είναι επιφυλακτικοί, ωστόσο το microneedling είναι απολύτως ανώδυνο. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί πριν τη θεραπεία να εφαρμοστεί τοπικά στο δέρμα μία αναισθητική κρέμα. Αυτό που απαιτεί την προσοχή του ασθενούς είναι το microneedling να εφαρμόζεται από ιατρικές συσκευές σύγχρονης τεχνολογίας που διαθέτουν πιστοποιήσεις ασφαλείας. Όταν η θεραπεία πραγματοποιείται με σύγχρονα συστήματα δεν προκαλεί παρενέργειες, ούτε απαιτεί χρόνο αποθεραπείας. Τα αποτελέσματά της είναι άριστα και ορατά από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Όσον αφορά στα χημικά peeling, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι υπάρχουν προϊόντα που δεν προκαλούν τις παρενέργειες των παραδοσιακών. Στα nanopeeling τα δραστικά συστατικά ενσωματώνονται σε ειδικές νανοκάψουλες που διευκολύνουν τη μεταφορά τους στα επιθυμητά κύτταρα. Επομένως η χρησιμοποιούμενη ποσότητα είναι μικρότερη κι έτσι αποφεύγονται οι παρενέργειες», καταλήγει ο ιατρός Γεώργιος Βελημβασάκης.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU