«Ο Ταύρος του Μάντσεστερ» – Κλωστοϋφαντουργία “Μουταλάσκη”: Παρουσίαση, με είδηση για το 2ο μέρος

Πίνακας Περιεχομένων

«Ο Ταύρος του Μάντσεστερ» – Κλωστοϋφαντουργία “Μουταλάσκη”: Παρουσίαση, με είδηση για το 2ο μέρος

Η είδηση ότι το βιβλίο «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ», που έχει για θέμα του την κλωστοϋφαντουργία «Μουταλάσκη» η οποία λειτούργησε στη Νέα Ιωνία από το 1927 έως το 1992, θα έχει και συνέχεια με το 2ο μέρος εντός του 2022, προέκυψε από την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Χαλέμου, χθες στην Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, σε μία εκδήλωση της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «Η Καππαδοκία».

Ο Ταύρος

Η κλωστοϋφαντουργία «Μουταλάσκη» λειτούργησε στην Νέα Ιωνία από το 1927 έως το 1992 (μετά το 1978 ως κλάδος της «Πειραϊκής Πατραϊκής»).

Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλίες, προβολές βίντεο και διαφανειών, ηχογραφημένες μαρτυρίες, ανάγνωση αποσπασμάτων και δρώμενο που επιμελήθηκε η Ντέπυ Καλλίνογλου.

Η Βάσω Παπαδοπούλου, αντιπρόεδρος της Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων Ελλάδος, αναφέρθηκε στην ιστορία της Μουταλάσκη Καππαδοκίας και στο ξεκίνημα της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Ιωνία.

Ο Γιώργο Ουρούμπεης διάβασε τη μαρτυρία του Μουταλασκηνού Ιορδάνη Φωτάκογλου από το βιβλίο «Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Νάξο» του Αναστάσιου Ναυπλιώτη και προβλήθηκε βίντεο με θέμα «Το Ταλάς σήμερα».

Ο φιλόλογος-ιστορικός Αρχάγγελος Γαβριήλ, μίλησε για το έργο του Κώστα Χαλέμου τονίζοντας ότι τα βιβλία του «αποτελούν πολύτιμες πηγές για τους μελετητές της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής ζωής των Μικρασιατών προσφύγων στις νέες εστίες τους»

Ο συγγραφέας αναφέρθηκε στις πηγές έμπνευσής του και στις δυσκολίες υλοποίησης της έκδοσης εν μέσω καραντίνας, αποκάλυψε ότι δουλεύει πάνω στο δεύτερο μέρος κι ανανέωσε το ραντεβού με το αναγνωστικό κοινό για το 2022 με τη συνέχεια του «Ταύρου του Μάντσεστερ».

Την εκδήλωση τίμησε, μεταξύ άλλων και η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου.

Δείτε και εδώ

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Ο «Ταύρος του Μάντσεστερ» – Ν. Ιωνία, από το 1927 έως το 1950 με «όχημα» την Κλωστοϋφαντουργία «Μουταλάσκη»

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU