Σεισμός Ηράκλειο Αττικής Νέα Ιωνία – Επίκεντρο το ΟΑΚΑ! – UPDATE VIDEO Εκτιμήσεις Λέκκα

Πίνακας Περιεχομένων

Σεισμός Ηράκλειο Αττικής Νέα Ιωνία – Τι άλλο θα ζήσουμε πια…

Σεισμική δόνηση, η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις 4 με επίκεντρο το ΟΑΚΑ στο Μαρούσι! Η σεισμική δόνηση ήταν έντασης μόλις 2,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και πολύ σύντομη, ωστόσο το εστιακό βάθος ήταν πολύ κοντά στην επιφάνεια και συγκεκριμένα περίπου 9 χλμ, ενώ το επίκεντρο ήταν στο Μαρούσι, στο ΟΑΚΑ! Αυτός ήταν και ο λόγος που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Ηράκλειο Αττικής, στη Νέα Ιωνία, στην Πεύκη κ.τ.λ.

Σεισμός Ηράκλειο Αττικής Νέα Ιωνία – Τι δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας

Καθησυχαστικός ήταν στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον σημερινό σεισμό στην Αθήνα ο Ευθύμιος Λέκκας, διευθυντής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δρ. Λέκκας σχολίασε το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δόνηση έλαβε χώρα εντός του αστικού ιστού και εξήγησε:

«Στο Μαρούσι και στην Κηφισιά δεν έχουμε ρήγματα στην επιφάνεια, αποτελούν συνέχεια του ρήγματος της Πάρνηθας και της Πεντέλης. Δεν είναι ικανά να δώσουν δυνατό σεισμό, να μην ανησυχούν οι πολίτες»

Ο κ. Λέκκας, καταλήγοντας, επισήμανε πως το συγκεκριμένο σεισμικό γεγονός έχει περισσότερο επιστημονική αξία για την παρακολούθηση του φαινομένου και τόνισε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν.

Η εν λόγω σεισμική δόνηση, μεγέθους 2,9 της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 4 το απόγευμα στην Αθήνα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενημέρωσε πως το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 11 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.

Το εστιακό βάθος της δόνησης εκτιμάται στα 5 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός πριν από λίγα λεπτά στην Αττική. Το επίκεντρο εντοπίζεται στο Μαρούσι και η πρώτη εκτίμηση είναι ότι ήταν 2,9 Ρίχτερ με εστιακό βάθος πέντε χιλιομέτρων, δηλαδή πρόκειται για επιφανειακό σεισμό που εξηγεί και το γεγονός ότι έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, η δόνηση έγινε αισθητή επίσης στο Νέο Ηράκλειο, τις Αχαρνές, τη Νέα Φιλαδέλφεια, το κέντρο της Αθήνας και άλλες περιοχές.

Δείτε εδώ την ανάρτηση του πρώην Δημάρχου Ηρακλείου (και Πολιτικού Μηχανικού) Γιώργου Μαστοράκου:

Η δόνηση προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση αφού συνοδεύτηκε με ισχυρό υπόκοφο ήχο. Με δεδομένο ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει ρήγμα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων, εξετάζονται οι περιπτώσεις η σεισμική δόνηση να συνδέεται με τα υπάρχοντα ρήγματα της Πάρνηθας ή της Πεντέλης.

Σεισμός

Πατήστε εδώ να δείτε όλα τα χαρακτηριστικά του σεισμού

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Ηράκλειο Αττικής Νέα Ιωνία – Ποιο είναι το «πλάνο» για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

2 σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU