«Σχολικές αίθουσες καταπονημένες» – Καταγγελίες με αφορμή την πτώση σοβάδων στο 7ο δημοτικό Νέας Ιωνίας

Πίνακας Περιεχομένων

«Σχολικές αίθουσες καταπονημένες» – Καταγγελίες με αφορμή την πτώση σοβάδων στο 7ο δημοτικό Νέας Ιωνίας

Σοβαρές καταγγελίες για σχολικές αίθουσες «καταπονημένες από σεισμούς αλλά και από κάθε είδους παρεμβάσεις αμφιβόλου ποιότητας και όρων ασφάλειας» κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων της εταιρείας «Κτηριακές Υποδομές ΑΕ», με αφορμή την πτώση σοβάδων –και- στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι «Κτηριακές Υποδομές ΑΕ» είναι ο οργανισμός που έχει αντικαταστήσει τον παλαιό Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων – ΟΣΚ, που είχε την ευθύνη εκ μέρους του κράτους για την κατασκευή των σχολικών συγκροτημάτων.

«Σχολικές αίθουσες καταπονημένες» – Καταγγελίες με αφορμή την πτώση σοβάδων στο 7ο δημοτικό Νέας Ιωνίας
«Σχολικές αίθουσες καταπονημένες» – Καταγγελίες με αφορμή την πτώση σοβάδων στο 7ο δημοτικό Νέας Ιωνίας
«Σχολικές αίθουσες καταπονημένες» – Καταγγελίες με αφορμή την πτώση σοβάδων στο 7ο δημοτικό Νέας Ιωνίας

Συγκεκριμένα, στην κατάθεση αναφοράς του κείμενου του Σωματείου Εργαζομένων στην εταιρεία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» προχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Παφίλης Θανάσης, Γκιόκας Γιάννης, Κανέλλη Λιάνα, Κατσώτης Χρήστος και Μανωλάκου Διαμάντω, με αφορμή το περιστατικό στη Νέα Ιωνία.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές τα μέλη τω σωματείου «με αφορμή το νέο περιστατικό πτώσης σοβά στο 7ο Δημοτικό σχολείο Ν. Ιωνίας καταγγέλλουν την εγκληματική πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο αποποίησης της ευθύνης του κράτους για τη Σχολική Στέγη και καλούν την Κυβέρνηση να επαναφέρει θεσμικά την αποκλειστική ευθύνη για τη Σχολική στέγη στο κράτος μέσω των Κτιριακών Υποδομών και παράλληλα να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο χαρακτήρα, τις αρμοδιότητες, την κρατική χρηματοδότηση και το τεχνικό προσωπικό του φορέα, ώστε να επιτελέσει αυτό το ρόλο με επάρκεια και αποτελεσματικότητα με βάση τις πολύ μεγάλες ανάγκες».

«Σχολικές αίθουσες καταπονημένες» – Ολόκληρο το κείμενο

Τα κείμενο των εργαζομένων ολόκληρο έχει ως εξής: «Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την ανακοίνωση-καταγγελία μας για την πτώση ψευδοροφής στο 4° Δημοτικό Πυλαίας και έχουμε πτώση σοβά στο γραφείο των δασκάλων στο 7° Δημοτικό Νέας Ιωνίας. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν ότι αυτά τα συμβάντα αποτελούν μόνο την «κορυφή του παγόβουνου» και οφείλονται στην εγκληματική πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο αποποίησης της ευθύνης του κράτους για τη Σχολική Στέγη και διάχυσής της σε Περιφέρειες, Δήμους και άλλους φορείς.

Αυτή η πολιτική αποσκοπεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των σχολικών κτιρίων μέσω Περιφερειών και Δήμων και από την άλλη στην αποποίηση κάθε κρατικής ευθύνης για την μη κατασκευή των αναγκαίων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων, αλλά και για την απαράδεκτη κατάσταση σε λειτουργούντα σχολικά κτίρια. Έχουμε τονίσει κατ’επανάληψη και με στοιχεία ότι πάνω από τις μισές σχολικές μονάδες είναι κατασκευασμένες προ 50ετίας με παλιό ή καθόλου αντισεισμικό κανονισμό, ενώ ακόμα και πολλές από τις νεότερες είναι καταπονημένες από σεισμούς αλλά και από κάθε είδους παρεμβάσεις αμφιβόλου ποιότητας και όρων ασφάλειας.

Αυτά αποδεικνύονται από ελέγχους, όπως αυτοί που κάναμε σε εκατοντάδες σχολεία μετά το σεισμό στην Αττική το 2019 όπου διαπιστώσαμε ότι οι βλάβες ως επί το πλείστον δεν οφείλονταν στο σεισμό, αλλά σε κακοτεχνίες και ελλιπείς επισκευές και παρεμβάσεις που είχαν γίνει παλιότερα, ενώ κανείς δεν ξέρει μέχρι σήμερα αν και πώς έγιναν και οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα κτίρια που διαπιστώσαμε βλάβες. Συνεπώς καλούμε την κυβέρνηση για πολλοστή φορά πριν συμβούν τα χειρότερα:

  1. Να επαναφέρει θεσμικά την αποκλειστική ευθύνη για τη Σχολική στέγη στο κράτος μέσω των Κτιριακών Υποδομών και παράλληλα να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο χαρακτήρα, τις αρμοδιότητες, την κρατική χρηματοδότηση και το τεχνικό προσωπικό του φορέα, ώστε να επιτελέσει αυτό το ρόλο με επάρκεια και αποτελεσματικότητα με βάση τις πολύ μεγάλες ανάγκες.
  2. Να επαναφέρουν στο φορέα την αποκλειστική αρμοδιότητα για απαλλοτρίωση, μελέτη, δημοπράτηση, επίβλεψη κατασκευής και εξοπλισμό των σχολείων, καθώς και για τους απαραίτητους ελέγχους και παρεμβάσεις (προσεισμικά, μετά από φυσικές καταστροφές, όποτε κρίνεται αναγκαίο).
  3. Να διαμορφωθεί ΤΩΡΑ ένα 5ετές πρόγραμμα κατασκευής νέων σχολείων με προτεραιότητα στην αντικατάσταση των ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών στα νηπιαγωγεία. Παράλληλα να ξεκινήσουν ξανά με ταχείς ρυθμούς οι προσεισμικοί και άλλοι έλεγχοι σε λειτουργούντα σχολεία.
  4. Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Σχολικής Στέγης (με αναθέσεις μελετοκατασκευών, Σ.Δ.Ι.Τ., προγραμματικές συμβάσεις) που βάζει τα κέρδη των τραπεζικών και κατασκευαστικών ομίλων πάνω από την ανάγκη για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία».

Δείτε και εδώ

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Κεραμέως – Στα “κάγκελα” τώρα γονείς και από τη Νέα Ιωνία – ΒΙΝΤΕΟ

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU