Ανατολή Ν.Ιωνίας: «Μεγαλειώδης η «Λαμπαδηδρομία Μνήμης» – Φωτορεπορτάζ

Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023, στις 09.30 μμ. πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Στάδιο Ν. Ιωνίας η κεντρική εορταστική εκδήλωση του Δήμου, με την επωνυμία «Η γειτονιά των αγγέλων». Προηγήθηκε η εξαγγελθείσα «Λαμπαδηδρομία μνήμης», την τεχνική και οργανωτική ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει ο Α.Γ.Σ. «ΑΝΑΤΟΛΗ» Ν. Ιωνίας.

Μεταφερόμαστε νοερά στις σκηνές οι οποίες διαδραματίστηκαν, οι οποίες έδωσαν το χαρακτηρισμό μιας μεγαλειώδους εκδήλωσης.

Στις 06.00 μμ. άρχισαν να συγκεντρώνονται οι λαμπαδηδρόμοι στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων και να παραλαμβάνουν τη δάδα τους. Ως χώρος για την τελετή της αφής της φλόγας είχε οριστεί το σημείο στο οποίο το Σάββατο 1 Ιουλίου (ημέρα εορτασμού των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού) έγιναν τα αποκαλυπτήρια του «θεμέλιου» λίθου της ίδρυσης της πόλης μας στις 30 Ιουνίου του 1923. Από τότε πέρασαν εκατό χρόνια και τώρα εμείς γιορτάζουμε τον ένα αιώνα δημιουργίας και πολιτισμού.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συλλόγου μας είχε γεμίσει όλες τις δάδες με το καύσιμο υλικό.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγγελο της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Επιφάνιο, αποδεχόμενος την πρόσκληση, προσήλθε από νωρίς και μαζί με τη Δήμαρχο κυρία Θωμαΐδου, παρακολουθούσαν τις προετοιμασίες.

Εν τω μεταξύ ήλθαν και οι δύο μοτοσικλετιστές της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς και ένας μοτοσικλετιστής και ένα περιπολικό της Τροχαίας Ν. Ιωνίας, συνεπικουρούμενοι από τον ίδιο το Διοικητή της Τροχαίας Ν. Ιωνίας, τον κ. Γεωργακόπουλο.

Η προγραμματισμένη ώρα της έναρξης της λαμπαδηδρομίας πλησίαζε. Η Δήμαρχος κ. Θωμαΐδου απηύθυνε χαιρετισμό, καθώς και ευχαριστίες και συγχαρητήρια σε όλους τους λαμπαδηδρόμους και στο Σύλλογό μας. Ο Σεβασμιότατος πλησίασε στο χώρο της εκκίνησης του πρώτου λαμπαδηδρόμου, κρατώντας δύο λαμπάδες αναμμένες από το καντήλι του ιερού της Εκκλησίας. Παρέδωσε τις λαμπάδες στην κυρία Δήμαρχο ευχόμενος επιτυχία σε όλους τους λαμπαδηδρόμους και καλό δρόμο. Η κυρία Δήμαρχος άναψε τη δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου. Πρώτος λαμπαδηδρόμος είχε οριστεί, «τιμής ένεκεν», ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Σταύρος Παπαγερασίμου, ο οποίος, πριν να ξεκινήσει το «μεγάλο ταξίδι», αφού χαιρέτισε όλους τους λαμπαδηδρόμους, ανέβηκε τα σκαλάκια του προαύλιου χώρου του Ναού, πλησίασε τους τάφους των προγόνων σεβαστών ιερέων: του Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου, του Πατάρων Μελέτιου και του Μητροπολίτη Τιμόθεου Α΄ και αφού τους προσκύνησε εξήλθε συγκινημένος και «πήρε το δρόμο» για την καθορισμένη γι’ αυτόν διαδρομή.

Ήδη όλοι οι υπόλοιποι λαμπαδηδρόμοι είχαν αποχωρήσει και είχαν σπεύσει να μεταβούν στα σημεία στα οποία είχε οριστεί πριν από μέρες ότι έπρεπε να βρίσκονται για να τρέξουν τη δική τους απόσταση.

Ο Σύλλογός μας, με την εμπειρία που διαθέτει, είχε σχεδιάσει με μεγάλη επιμέλεια κάθε σημείο και στάδιο όλης της διαδρομής και όλης της εκδήλωσης.

Σε όλη τη διαδρομή είχαν τεθεί βέλη για την κατεύθυνση των λαμπαδηδρόμων και μεγάλοι αριθμοί, που έδειχναν ακριβώς το σημείο της αλλαγής της δάδας εκάστου. Ένα χαρακτηριστικό που έκανε εντύπωση ήταν η ζωγραφισμένη έκφραση σε όλων τα πρόσωπα, που φανέρωνε την αγωνία για να μπορέσει ο καθένας να ανταποκριθεί με συνέπεια και ακρίβεια σ’ αυτό που είχε οριστεί να κάνει. Φαινόταν καθαρά το άγχος όλων και  στα δεκάχρονα παιδάκια και στους ενήλικες. Όταν όμως εκπλήρωναν το τμήμα που έπρεπε να διατρέξουν, η ανείπωτη χαρά τούς χαλάρωνε και τους αντάμειβε με την ικανοποίηση ότι τα κατάφεραν και έτρεξαν χωρίς να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στον εαυτό τους και στη διοργάνωση. Μερικοί και μερικές λαμπαδηδρόμοι, έτρεξαν όλη τη διαδρομή των 12 χιλιομέτρων, γιατί αισθανόντουσαν τιμή τους, που ζούσαν αυτή τη μέρα της μεγάλης γιορτής. Αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή στη λαμπαδηδρομία του συντοπίτη μας τυφλού Μαραθωνοδρόμου κ. Στέργιου Σιούτη, ο οποίος είχε για συνοδό του το γιο Σπύρο και της εθελόντριας (Α. με Α.) κ. Ουρανίας Κουτούλα..

Όλοι μαζί με απόλυτη ακρίβεια καταφέραμε και ολοκληρώσαμε τη Λαμπαδηδρομία Μνήμης μέσα στο χρονικό όριο που μας είχε τεθεί και βρεθήκαμε και λίγο ενωρίτερα στον προορισμό μας που ήταν το Δημοτικό Στάδιο.

Εκεί προετοιμάσαμε την είσοδο του τελευταίου λαμπαδηδρόμου και το άναμμα του βωμού. Τη στιγμή που μας δόθηκε η εντολή της εισόδου στον αγωνιστικό χώρο, εισήλθε ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος (που είχε οριστεί «τιμής ένεκεν») ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας και του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης του Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.), συνοδευόμενος από την εθελόντρια  (Α. με Α.) κυρία Ουρανία Κουτούλα και τον Πρόεδρο του Συλλόγου μας κ. Ευάγγελο Βασιλείου, ακολουθούμενοι από τους λαμπαδηδρόμους, οι οποίοι, αφού έφεραν σε πέρας την αποστολή τους, ήλθαν στον τερματισμό της λαμπαδηδρομίας για να συμμετάσχουν στο τελευταίο στάδιο, που ήταν τα άναμμα του βωμού.

Ήταν μία καταπληκτική πομπή, η οποία προχώρησε μέχρι το κέντρο του αγωνιστικού χώρου. Εκεί  ο κ. Χριστοδούλου άναψε το βωμό. Κατά τη διάρκεια της πορείας της πομπής, η φιλαρμονική του Ο.Π.Α.Ν. συνόδευσε τους λαμπαδηδρόμους στο τελικό τμήμα «του ταξιδιού τους» με ένα εμβατήριο. Οι χιλιάδες θεατές χειροκρότησαν θερμά τους λαμπαδηδρόμους, οι οποίοι δέχθηκαν με συγκίνηση το επιστέγασμα της προσπάθειάς τους.

Μετά το άναμμα του βωμού ακολούθησε το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα το οποίο είχε επιμεληθεί η κ. Σοφία Σπυράτου.

Εν τω μεταξύ ψηλά στον ουρανό έκανε την εμφάνισή του «ένα ολόγιομο φεγγάρι που έλουσε με ασήμι την πόλη όλη και γιόρτασε μαζί της την ευλογημένη ετούτη σχόλη». Η 3η Ιουλίου συνέπεσε με την πρώτη πανσέληνο του μήνα (την πανσέληνο του «ελαφιού»).

Σ’ αυτό το σημείο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας και η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστούν όλους τους λαμπαδηδρόμους, τις γυναίκες, τους άντρες και τα παιδιά, που συνέδραμαν με την ψυχή τους στην επιτυχίας της διοργάνωσης. (Επισυνάπτουμε κατάσταση με τα ονοματεπώνυμα όλων των λαμπαδηδρόμων)

Ευχαριστούν ακόμη: τη Δημοτική Αρχή και ιδιαίτερα την κυρία Δήμαρχο, η οποία μας εμπιστεύθηκε αυτή τη δύσκολη διοργάνωση της λαμπαδηδρομίας και κάλυψε τα έξοδα για την αγορά των ειδών που προσφέρθηκαν σε όλους τους λαμπαδηδρόμους. Ο κάθε λαμπαδηδρόμος πήρε δωρεάν τη φανέλα της διοργάνωσης, τη δάδα που κρατούσε και ένα φυλλάδιο, στο οποίο περιγραφόταν όλη η διαδρομή (τα μνημεία, τα σχολεία, οι εκκλησίες, τα εργοστάσια, τα μικρά σπιτάκια και όλα τα χαρακτηριστικά εκείνης της άλλης εποχής).

Ευχαριστεί την Τροχαία της Ν. Ιωνίας  και ιδιαίτερα το διοικητή κ. Γεωργακόπουλο, οποίος αποτέλεσε το «φύλακα άγγελο» όλων των λαμπαδηδρόμων. Ήταν δίπλα τους, μαζί με τους δύο τροχονόμους, από το πρώτο μέτρο μέχρι και το τελευταίο και έδειχνε ενθουσιασμένος αλλά και συγκινημένος.

Ευχαριστεί τους δύο Δημοτικούς αστυνομικούς τον κ. Δημήτρη Ουρανόπουλο και τον κ. Ελευθέριο Ζευγαρίδη, οι οποίοι διατήρησαν την απόλυτη τάξη σε όλους τους δρόμους και τα μικρά στενάκια. Οι πέντε αυτοί αστυνομικοί δεν εκτέλεσαν απλά την εργασία τους. Μετείχαν στη «μυσταγωγία» της λαμπαδηδρομίας, η φλόγα της οποίας είχε πολλούς συμβολισμούς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάθε διοργάνωση που λαμβάνει χώρα σε δημόσιους δρόμους και κάθε φορά προσπαθεί ΠΡΩΤΑ για την ασφάλεια όλων όσοι συμμετέχουν και μετά για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Ευχαριστεί τη γενική διευθύντρια του Δήμου την κ. Μιχελογιαννάκη, την υπηρεσία Δημοσίων Σχέσεων για τη συνεχή βοήθεια, τη  φιλαρμονική και το μαέστρο κ. Γκογκόση, καθώς και τους γυμναστές του ΟΠΑΝ: Δημήτρη Αναστασόπουλο και Βασίλη Κατσαρή  για τη συνδρομή τους σε όλη τη διαδρομή.

Κλείνοντας αυτό το «μακροσκελές» δελτίο τύπου, πιστεύουμε ότι ο κάθε λαμπαδηδρόμος και ο κάθε άλλος ο οποίος βοήθησε στη διοργάνωση, δικαιούται και μπορεί να υπερηφανεύεται, λέγοντας «Ήμουν κι εγώ εκεί…»

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU