Αντικαπιταλιστική Ανατροπή Αττικής: Ευθύνες Πατούλη-Αυγενάκη για την επί πληρωμή άθληση στο Αττικό Άλσος

Η προσπάθεια κατάργησης κάθε κοινωνικού αγαθού δεν έχει τέλος! Σειρά πήραν οι αθλητικές δραστηριότητες στα γήπεδα του Αττικού Άλσους. Τα 4 γήπεδα τένις, στα οποία εδώ και μια δεκαετία οι πολίτες αθλούνταν δωρεάν από προπονητές της ΓΓΑ, παραχωρήθηκαν σε ιδιωτικό αθλητικό σωματείο που θα χαρατσώνει τους πολίτες για να προπονηθούν!
Η ιδιωτικοποίηση των γηπέδων έγινε εφικτή χάρη στην… αγαστή συνεργασία της Περιφερειακής Αρχής Πατούλη με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του Λ. Αυγενάκη: η προηγούμενη Προγραμματική Σύμβαση, που θα έληγε κανονικά το 2023, τροποποιήθηκε το 2021 για να μπορέσει να καταργηθεί η δωρεάν πρόσβαση των πολιτών.
Η κατάργηση κάθε δημόσιου αγαθού είναι ακριβώς η πολιτική κυβέρνησης-Περιφέρειας στην οποία στεκόμαστε απέναντι. Η περίπτωση του Αττικού Άλσους είναι εκκωφαντική: εκεί που πριν οι πολίτες αθλούνταν δωρεάν, τώρα τους επιβάλλουν χαράτσι που το εισπράττει ένα ιδιωτικό σωματείο!
Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΑΑΑ με εκπροσώπους των αθλούμενων και δεσμευτήκαμε να φέρουμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

22/9/2021

ΘΕΜΑ: Αίτημα συζήτησης σχετικά με την παραχώρηση χρήσης των 4 γηπέδων αντισφαίρισης στο Αττικό Άλσος 

Με την 135/19-1-2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής άλλαξε η από 19-12-2013 απόφαση του ΠΕΣΥ για τον τρόπο λειτουργίας των γηπέδων αντισφαίρισης στο Αττικό Άλσος, μετά από σχετική υπόδειξη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Το αποτέλεσμα είναι ότι, ενώ στα συγκεκριμένα γήπεδα με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. μπορούσαν να αθληθούν δωρεάν όλοι οι πολίτες που το επιθυμούσαν, με βάση τη νέα απόφαση η ΓΓΑ παραχώρησε (και μάλιστα χωρίς αντάλλαγμα!) τη χρήση των γηπέδων σε συγκεκριμένο σωματείο (Όμιλος Αντισφαίρισης Ν. Ιωνίας) το οποίο ζητάει χρήματα από τους πολίτες για την άθληση που μέχρι πριν ένα μήνα ήταν δωρεάν!
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, τόσο ουσιαστικά -καθώς καταργείται εν τοις πράγμασι μια δημόσια κοινωνική παροχή μέσω της ιδιωτικοποίησης- όσο και θεσμικά -καθώς με μια απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αλλάζει η ουσία της Απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, που ήταν η δωρεάν άθληση για όλους τους πολίτες.
Ως ΑΑΑ, που δεν έχουμε εκπρόσωπο στην Οικονομική Επιτροπή, ζητάμε να έρθει το θέμα στο ΠΕΣΥ και να συζητηθεί είτε ως ΠΗΔ στη σημερινή συνεδρίαση είτε ως τακτικό θέμα σε επόμενη συνεδρίαση, τόσο ως προς την ουσία του, όσο και ως προς τη θεσμική υπόσταση αυτής της απόφασης.
Εκ μέρους της ΑΑΑ
Δέσποινα Κουτσούμπα
————————————-
ΤΙ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ η αρχική προγραμματική σύμβαση (που έληγε το 2023):
Η Περιφέρεια Αττικής διαχειρίζεται, δυνάμει του Π.Δ. 98/2000, το Αττικό Άλσος, στο χώρο του οποίου περιλαμβάνονται οι παρακάτω αθλητικές εγκαταστάσεις και κτίρια που αποτελούν ένα “αθλητικό πάρκο”:
α. τέσσερα (4) γήπεδα τένις β. δύο γήπεδα ποδοσφαίρου (5×5) γ. δύο γήπεδα μπάσκετ δ. δύο γήπεδα βόλεϊ ε. κτίρια υποστήριξης γηπέδων
Με την παρούσα προγραμματική σύμβαση η Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεργάζονται για την επίτευξη, από κοινού και με ίδια μέσα, επιδιώκοντας σκοπό δημοσίου συμφέροντος, την ανάπτυξη του Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ – ΑΘΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ» μέσω της πραγματοποίησης δωρεάν προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού, με κατάλληλους προπονητές, οι οποίοι έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, ήτοι:
α) τη δωρεάν μάθηση και εξάσκηση σε αθλήματα, όπως τένις, μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο και άλλα,
β) τη δημιουργία “Ακαδημία Τένις” με προγράμματα διδασκαλίας σε πολίτες όλων των ηλικιών,
γ) τη δημιουργία “Ακαδημία Μπάσκετ” με προγράμματα διδασκαλίας,
δ) την οργάνωση επισκέψεων των προπονητών, στα Δημοτικά σχολεία προς ενημέρωση των παιδιών για την υλοποίηση των ως άνω προγραμμάτων και πρόσκλησή τους να συμμετέχουν σε αυτά,
ε) τον ελεύθερο αθλητισμό.
Η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της διαθέτει την χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αττικού Άλσους στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την προώθηση του Προγράμματος “Αττικό Άλσος – Άθληση για Μικρούς και Μεγάλους”, για την προώθηση της δωρεάν εκμάθησης αθλημάτων σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, καθιστώντας την αθλητική δραστηριότητα ευκολότερη στους πολίτες. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σχεδιάζει, οργανώνει και εποπτεύει το Πρόγραμμα.
ΤΙ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ μετά από απαίτηση της ΓΓΑ (και με ισχύ ως τέλος του 2025):
«Για τη δημιουργία και λειτουργία των προβλεπομένων στο παρόν Ακαδημιών και για την εν γένει εξυπηρέτηση του αναλυτικά προβλεπόμενου με την παρούσα σκοπού δύναται η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να παραχωρεί τη χρήση των αντίστοιχων αθλητικών εγκαταστάσεων του Αττικού Άλσους σε ειδικά αναγνωρισμένα και επιλεγέντα από την ίδια αθλητικά σωματεία, τα οποία θα υλοποιούν τα προγράμματα δωρεάν άθλησης των πολιτών για επτά (7) ώρες τουλάχιστον ημερησίως. Σε αντάλλαγμα της δωρεάν υλοποίησης των προγραμμάτων άθλησης για όλους τους πολίτες, τα εν λόγω αθλητικά σωματεία αφενός δικαιούνται να χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται τις εγκαταστάσεις αυτές για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, αφετέρου αναλαμβάνουν με δικές τους δαπάνες όλες τις απαιτούμενες εργασίες για τη λειτουργία, την τυχόν επισκευή και συντήρηση των εγκαταστάσεων.»
Μετά από αυτή την προσθήκη, που αποφασίστηκε στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, η ΓΓΑ παραχώρησε δωρεάν τα 4 γήπεδα τένις στον Αθλητικό Όμιλο Ν. Ιωνίας, ο οποίος θα προσφέρει μόνο 7 ώρες (12-7 μμ) δωρεάν στο ένα γήπεδο, ενώ στα άλλα γήπεδα και τις υπόλοιπες ώρες θα είναι επί πληρωμή! 
Η Οικονομικη Επιτροπή, λοιπόν, άλλαξε αυθαίρετα την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σχέδια του Λ. Αυγενάκη. Αντί για δωρεάν χρήση των γηπέδων ως το τέλος του 2023, προέβλεψαν εισιτήριο για τους πολίτες ως το τέλος του 2025!
Η αμφίβολης νομιμότητας απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής πρέπει να ανακληθεί εδώ και τώρα
Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU