Χριστίνα Λύτρα: Το survival kit ενός εργαζόμενου από την πλευρά των διαπροσωπικών σχέσεων

Έχοντας μια μακρόχρονη πλέον εμπειρία σε μικρές, μεσαίες καθώς και σε μεγάλες επιχειρήσεις, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, θα ήθελα να μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σας, μαζί όμως και με το θεωρητικό μέρος. Όχι, στο τέλος του κειμένου δεν θα βρείτε σχετική βιβλιογραφία…

Survival kit του εργαζόμενου λοιπόν:

Εργαλείο 1ο

  • Οι δουλειές είναι για να τις αλλάζουμε. Οι δουλειές δεν είναι μόνιμες, δεν είναι για πάντα. Δεν είναι γάμος, που και στον γάμο φυσικά, πάντα μπορούμε να πάρουμε διαζύγιο, αν το θελήσουμε.

Εργαλείο 2ο

  • Το εργασιακό πλαίσιο μπορεί να αλλάξει. Τι γίνεται όμως με την δική μας συμπεριφορά; Αλλάζει ή παραμένει ίδια;

Εργαλείο 3ο

  • Όταν δεν ασχολούμαστε με το αντικείμενο που μας ενδιαφέρει, με το γνωστικό αντικείμενο που μας κάνει νόημα, το πλαίσιο θα μας φαίνεται προβληματικό.

Εργαλείο 4ο

  • Στην περίπτωση που κάποιος από εμάς είναι τυχερός και ασχολείται και εργάζεται πάνω στο γνωστικό του αντικείμενο, σε αυτό που ομορφαίνει και δίνει νόημα στη ζωή του, πάλι υπάρχει το ενδεχόμενο να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Τα πιθανά σενάρια είναι, είτε γιατί δεν συμφωνεί με τον τρόπο που γίνεται η δουλειά είτε για λόγους που ίσως να αφορούν την δική του στάση (στην δεύτερη περίπτωση κάτι έχει να κάνει σαν άτομο, αν το θελήσει).

Εργαλείο 5ο

  • Αν είσαι στην περίπτωση που εργάζεσαι σε ένα αντικείμενο που δεν σε καλύπτει καθόλου μένουμε στα βασικά: Χρειαζόμαστε την δουλειά, πρέπει να ζήσουμε. Έχουμε να μείνουμε όρθιοι. Απαντάμε σε αυτό το ερώτημα καθημερινά. Όσο δύσκολο και αν είναι. Και είναι πράγματι απίστευτα δύσκολο.
  • Μένουμε σε αυτό και διερευνούμε αν σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει δυνατότητα εξέλιξης. Αν υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε κάποιες κινήσεις για να τροποποιήσουμε ή να αλλάξουμε το αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαστε μέσα σε αυτό το πλαίσιο.
  • Αν η απάντηση είναι ναι, τότε πιάνουμε χαρτί και μολύβι και ξεκινάμε να στήσουμε την στρατηγική μας για να το κατακτήσουμε ή έστω να το παλέψουμε.
  • Διασφαλίζουμε τη θέση μας κερδίζοντας χρόνο, για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για την μετάβαση σε μια άλλη, πιο ενδιαφέρουσα συνθήκη για εμάς.
  • Έχουμε να διαχειριστούμε  όλα τα δυσφορικά συναισθήματα, να έχουμε ένα καλό πείσμα, για να κάνουμε τη “λάντζα”. Να φτιάξουμε  ένα πλάνο και να το ακολουθούμε όσο πιο πιστά μπορούμε. Ναι, δεν είναι πάντα εύκολο.
  • Να βρούμε πηγές χαράς και ενδυνάμωσης, πέρα και έξω από την δουλειά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε  ότι δεν είμαστε μόνοι, δεν είμαστε μόνο εμείς, που αντιμετωπίζουμε μια τέτοια κατάσταση.
  • Ακόμα κι αν δεν έχει στεφθεί με επιτυχία το σχέδιο μας, έχουμε αποκτήσει πολύτιμή γνώση, για εμάς!

Εργαλείο 6ο

  • Δεν ξεχνάμε επ’ ουδενί το 1ο εργαλείο.
  • Ακολουθούμε το οργανόγραμμα. Μένουμε πιστοί στο ρόλο μας και τις αρμοδιότητες μας.
  • Αν δεν γνωρίζουμε τις αρμοδιότητες μας, φροντίζουμε με ευγενικό τρόπο να τις μάθουμε, να μας τις  κοινοποιήσουν. Επανερχόμαστε με την συχνότητα που χρειάζεται, δηλαδή σχεδόν… καθημερινά!
  • Μένουμε πιστοί στο ρόλο μας  και στις αρμοδιότητες μας. Αν μας είναι δύσκολο γιατί υπάρχει ένα διαβολάκι μέσα μας που θέλει να κάνει την σκανταλιά, τότε μάλλον έχουμε πρόβλημα.
  • Ναι παίρνουμε πρωτοβουλίες, τόσο, όσο. Τόσο, όσο χρειάζεται να δείχνουμε ενδιαφέρον για το αντικείμενο της εργασίας μας. Δηλαδή ότι ακριβώς κάνει η διοίκηση, η οποία δείχνει ενδιαφέρον για την άποψη μας και τις δυσκολίες μας, χωρίς πάντα να τις επιλύει ή πάντα να τις συνυπολογίζει. Αν κάνει βήματα μπορούμε να ακολουθήσουμε τον βηματισμό της. Ακόμη και εμείς να τρέξουμε,  εκείνη θα συνεχίσει να πηγαίνει με τον ρυθμό της και υπηρετώντας τον δικό της στόχο!

Εργαλείο 7ο

  • Όσο μένουμε στο ρόλο μας και ακολουθούμε οδηγίες, αναγκάζουμε αυτόν που δίνει τις οδηγίες (προϊστάμενο) να μεταφέρει ξεκάθαρα μηνύματα, να βάζει προτεραιότητες και να αναλαμβάνει την ευθύνη του ρόλου – γι’ αυτό πληρώνεται περισσότερο από εμάς.

Εργαλείο 8ο

  • Όσο δεν φορτωνόμαστε με τις ευθύνες του ανωτέρου μας, τόσο πιέζουμε σημαντικά το σύστημα προς την αλλαγή ή την αντιμετώπιση των επιλογών του και του σχεδιασμού του.

Εργαλείο 9ο

  • Παίρνουμε απόσταση, παρακολουθούμε τα γεγονότα ως παρατηρητές και τότε ζωγραφίζεται ένα χαμόγελο στο πρόσωπο μας. Ανακαλύπτουμε ότι δεν τα γνωρίζουν όλα, ανακαλύπτουμε ότι κάνουν λάθη, ανακαλύπτουμε ότι και εκείνοι λογοδοτούν σε έναν ανώτερο. Ανακαλύπτουμε ότι είναι στην ίδια θέση με εμάς, και μάλλον έχουν να χάσουν πολλά περισσότερα!

Εργαλείο 10ο

  • Όσο ανοιχτοί μένουμε στην πληροφορία και εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας τόσο ενδυναμώνουμε τη θέση μας. Ενδυναμωμένοι μπορούμε να κινηθούμε πιο εύκολα προς την αλλαγή ή την διαχείριση της κατάστασης.

Εν τέλει όλα γνώση είναι…

 

Χριστίνα Λύτρα

Ψυχοθεραπεύτρια

Οικογενειακή θεραπεύτρια

lytrachristina@yahoo.gr

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU