Ηράκλειο Αττικής: Εξελίξεις στο εσωτερικό του Δικτύου Πολιτών – Όλο το παρασκήνιο με επίκεντρο το Κτήμα Φιξ

Πίνακας Περιεχομένων

Ξεκαθαρίζει, όπως όλα δείχνουν, το τοπίο στο χώρο του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου, της παράταξης που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Αττικής από το 2010, με μία σημερινή ανακοίνωση της επικεφαλής της παράταξης και δημοτικής συμβούλου Αιμιλίας Τζίβα, της δημοτικής συμβούλου της παράταξης Φανής Βελλίδου και του μέλους της παράταξης Γιώργου Δαρεμά.

Γιώργος Δαρεμάς – Φανή Βελλίδου – Αιμιλία Τζίβα

Τη διάσπαση και τη συμμετοχή ενός αριθμού μελών του στην παράταξη «Πνοή» του Κ.Κουτρούλη, ακολούθησε σήμερα αυτή η κοινή ανακοίνωση, στην οποία κυριαρχεί η αναφορά στις προσπάθειες για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ.

Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν πολύ σκληρές εκφράσεις και η αναφορά ότι υπήρξαν «αδιανόητα σκληρές πιέσεις για να κάνουμε το αντίθετο (σ.σ. δηλαδή τη μή απόκτηση του Κτήματος Φιξ)

Πιέσεις που πρόβαλαν προσωπικές αντιπαραθέσεις ως βασικότερες του συμφέροντος των συμπολιτών μας ή αποσκοπούσαν σε μικροπαραταξιακές ή ακόμη χειρότερα μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Αυτές οι λογικές του κομματικού εναγκαλισμού με πατερναλιστική διάθεση δεν ταίριαζαν και δεν ταιριάζουν στο χαρακτήρα μας και την πολιτική μας οντότητα. Τους αντιπαρερχόμαστε, είναι πια αναχρονιστικοί και χρησιμοποιούνται ως μηχανισμοί πίεσης και επιβολής απόψεων από αυτούς που απέχουν από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και ασφαλώς δεν αγγίζουν πρόσωπα που διαθέτουν ευρύτερη κοινωνική αποδοχή».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για μία «ισχυρή κοινωνική αυτοδιοικητική συμμαχία που υπερβαίνει προσωπικές ή μικροκομματικές σκοπιμότητες».  

Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής και του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου που ψήφισαν υπέρ της απαλλοτρίωσης του Κτήματος Φιξ, στην εκδήλωση που έγινε για το άνοιγμα του πάρκου

Αυτό, μάλλον δείχνει μία πρωτοβουλία σύγκλισης των τριών με τη δημοτική αρχή του Νίκου Μπάμπαλου, με δεδομένη και τη σφοδρή σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και στο εσωτερικό του Δικτύου Πολιτών, με επίκεντρο το Κτήμα Φιξ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η νέα εποχή μιας κοινωνίας που αλλάζει αφήνει πίσω της

λογικές κομματικού εναγκαλισμού με πατερναλιστική διάθεση

Σχεδόν δύο μήνες πριν τις νέες  αυτοδιοικητικές εκλογές, θεωρούμε ότι είναι η ώρα του αναστοχασμού. Της αναζήτησης του πιο αποτελεσματικού τρόπου για να συνεχίσουμε να προφέρουμε ουσιαστικά στο Ηράκλειο και στους συνδημότες μας.

Θεωρούμε την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, πεδίο συναινέσεων και συνεργασιών με στόχο την προσπάθεια προώθησης των συλλογικών στόχων μίας πόλης. Στην προσπάθεια αυτή, κύρια θέση καταλαμβάνει η προώθηση των αξιών του ανθρώπου και της τοπικής κοινωνίας.

Ακριβώς γι’  αυτό, η ενασχόληση και η πορεία μας στο χώρο της αυτοδιοίκησης είχε και έχει ως βάση, την επιδίωξη συμβολής, ώστε το Ηράκλειο να καταστεί πόλη – πρότυπο, με όρους βιωσιμότητας, στήριξης της κοινωνίας, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, λειτουργικότητας και ποιότητας  στην παροχή υπηρεσιών στους δημότες.

Με αυτή τη φιλοσοφία και λογική πορεύτηκαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. Ασκώντας κριτική σε όσα θεωρούσαμε ότι κινούνται σε λάθος κατεύθυνση ενώ επικροτούσαμε θετικές κινήσεις όπως το κορυφαίο ζήτημα που προέκυψε και πήρε τη θετική ψήφο μας στο κτήμα Φιξ παρά τις αδιανόητα σκληρές πιέσεις για να κάνουμε το αντίθετο.

Πιέσεις που πρόβαλαν προσωπικές αντιπαραθέσεις ως βασικότερες του συμφέροντος των συμπολιτών μας ή αποσκοπούσαν σε μικροπαραταξιακές ή ακόμη χειρότερα μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Αυτές οι λογικές του κομματικού εναγκαλισμού με πατερναλιστική διάθεση δεν ταίριαζαν και δεν ταιριάζουν στο χαρακτήρα μας και την πολιτική μας οντότητα. Τους αντιπαρερχόμαστε, είναι πια αναχρονιστικοί και χρησιμοποιούνται ως μηχανισμοί πίεσης και επιβολής απόψεων από αυτούς που απέχουν από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και ασφαλώς δεν αγγίζουν πρόσωπα που διαθέτουν ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.

Θεωρούμε ότι η νέα εποχή μιας κοινωνίας που αλλάζει- επιβάλει τη δημιουργία μιας ισχυρής κοινωνικής αυτοδιοικητικής συμμαχίας που υπερβαίνει προσωπικές ή μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Μιας συμμαχίας βασισμένης σε αρχές και αξίες, από όσους έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν όραμα και σχέδιο για την πόλη, διακρίνονται για την ικανότητα και αποτελεσματικότητά τους, και έχουν ως πρόταγμα να αφήσουν αξιακό αποτύπωμα στις επόμενες γενιές.

Αιμιλία Tζίβα – Επικεφαλής Δικτύου πολιτών Ηρακλείου Αττικής- Οικονομολόγος

Φανή Βελλίδου – Μαθηματικός-Δημοτική Σύμβουλος

 Γιώργος Δαρεμάς – Διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Sussex UK

 

Το ιστορικό και το παρασκήνιο με αφορμή το Κτήμα Φιξ

Το παράδοξο είναι πως ένα πολύ μεγάλο ζήτημα για το Ηράκλειο Αττικής, όπως η απόκτηση του Κτήματος Φιξ, αντί να ενδυναμώσει τη συγκεκριμένη παράταξη, της οποίας ο ρόλος ήταν άκρως καθοριστικός για τη θετική κατάληξη της υπόθεσης, προκάλεσε αρχικά σοβαρούς τριγμούς και τελικά τη διάσπαση.

Διαχρονικά πάγια θέση του ευρύτερου χώρου που κινείται και το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου (αυτόν της Αριστεράς) μέσα από την Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Κτήματος Φιξ κ.α., ήταν η απόκτηση του Κτήματος από το δήμο Ηρακλείου.

Είχε προϋπάρξει, πριν από 22 ολόκληρα χρόνια, η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου το 2001 να αγοράσει ο Δήμος Ηρακλείου το Κτήμα Φιξ με δάνειο.   

Δείτε παρακάτω τη σχετική απόφαση:

Αμέσως μετά, εκείνη την εποχή, η Επιτροπή Πολιτών δραστηριοποιήθηκε κοινωνικά και νομικά στην κατεύθυνση να αποκτήσει ο δήμος Ηρακλείου το Κτήμα Φιξ – διαβάστε εδώ ( Ηράκλειο Αττικής – Κτήμα Φιξ: «Επιτέλους δικαίωση»! Βαρυσήμαντη παρέμβαση με κείμενο & ιστορικό από στελέχη της Αριστεράς ) όλο το ιστορικό.

Ωστόσο, όπως σημειώνει και η Επιτροπή Πολιτών, οι προσπάθειες της Κεντρικής Διοίκησης να σαμποτάρει και να υπονομεύσει την απόκτηση του κτήματος Φιξ, για μικροκομματικά οφέλη και σχεδιασμούς, είχε ως τελικό αποτέλεσμα να κερδίσουν οι κληρονόμοι Φιξ την ιδιοκτησία του Κτήματος.

Κτήμα Φιξ

Πέρασαν δεκαετίες και το 2018 οι κληρονόμοι Φιξ, ως ιδιοκτήτες πλέον, καταθέτουν και αίτηση αποχαρακτηρισμού του Κτήματος Φιξ, η οποία όμως απορρίπτεται, δηλαδή ο χώρος χαρακτηρίζεται μεν ιδιωτικός αλλά και διατηρητέος.

Αυτό το «παράθυρο» (ότι δηλαδή τουλάχιστον με την απόφαση του 2018, ο χώρος δεν μπορεί να έχει εμπορική χρήση κ.α.)  εκμεταλλεύεται ο δήμος Ηρακλείου και το 2021 ξεκινά τις διαδικασίες αγοράς της έκτασης, προφανώς με ένα τίμημα πολύ κάτω από την εμπορική αξία της περιοχής.

Το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου συμφωνεί ομόφωνα και την άνοιξη του 2021 ψηφίζει υπέρ αυτής της εξέλιξης. Μάλιστα οι ψήφοι των δημοτικών συμβούλων της παράταξης ήταν απαραίτητοι για να υπάρξει σχετική πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Επρόκειτο για μια δικαίωση όλου του ευρύτερου χώρου που κινείται το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου, αλλά και για την ίδια την παράταξη αυτή καθ’ αυτή, τόσο για την πρώην επικεφαλής της παράταξης, την Ειρήνη Κατσινοπούλου, όσο και για τη νυν την Αιμιλία Τζίβα.

Το μικρόβιο της κομματικής καμαρίλας

Ωστόσο στη συνέχεια, σε μία υποομάδα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Αττικής που συμμετείχαν και στο Δίκτυο Πολιτών, κυριάρχησαν έντονες μικροκομματικές αντιλήψεις και σχεδιασμοί.

Στη λογική της αντίληψης ότι η δημοτική αρχή είναι ο «εχθρός» και πρέπει να χτυπηθεί, ανεξαρτήτως εάν αυτό που πράττει είναι θετικό, εκτιμήθηκε ως… αξιόπιστη μία υπόσχεση του τότε υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, ότι θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την αγορά του Κτήματος Φιξ η κεντρική διοίκηση και στη συνέχεια να το παραχωρήσει για χρήση και μόνο στο δήμο Ηρακλείου Αττικής.

Μάλιστα αυτή η υπόσχεση ήρθε 5-6 μήνες μετά μία αρχική τοποθέτηση του υπουργού, ότι το κράτος δεν μπορεί να συμβάλει σε καμία περίπτωση.

Δηλαδή αυτή η υποομάδα του ΣΥΡΙΖΑ… εμπιστεύτηκε τις υποσχέσεις του κ.Γεωργιάδη και αγνόησε παντελώς τις τιτάνιες προσπάθειες όλων των ανθρώπων, από τον δικό τους χώρο, που αγωνίστηκαν για δεκαετίες για τον σκοπό της απόκτησης του Κτήματος Φιξ!

Ωστόσο οι συγκεκριμένοι δεν έμειναν μόνο σ’ αυτό. Κάποιοι μάλιστα συκοφάντησαν χυδαία μέλη της Επιτροπής Πολιτών, «αγωνίστηκαν» με επιτυχία να απομακρυνθεί οποιαδήποτε διαφορετική φωνή, ενώ το κωμικοτραγικό ήταν και ο επαναλαμβανόμενος αυταρχισμός και τραμπουκισμός οποιασδήποτε διαφορετικής φωνής.

Ήταν τέτοια η γραφικότητα κάποιων από την συγκεκριμένη υποομάδα, που έκαναν πως δεν… άκουσαν ακόμη και τον πρώην δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Γιάννη Σταθόπουλο (2014-2019), έναν από τους δημάρχους που ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε ένθερμα το 2014, αναφορικά με την παρόμοια ακριβώς υπόθεση της απόκτησης της Βίλας Ιόλα από τον συγκεκριμένο δήμο, επί της δικής του θητείας και μάλιστα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Σταθόπουλος «επισκέφθηκα το μισό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας χρηματοδότηση ή κάποιο πρόγραμμα. Η απάντηση που πήρα απ’ όλους ήταν αρνητική. Οπότε ο δήμος Αγίας Παρασκευής προχώρησε στην αγορά της Βίλας Ιόλα με δικούς του πόρους».

Η υπόθεση της Βίλας Ιόλα είναι απολύτως παρόμοια με την υπόθεση του Κτήματος Φιξ, με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά (ιδιωτική έκταση με διατηρητέο κτίσμα) και φυσικά οι δύο παραπάνω περιπτώσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις όποιες συγκρίσεις, άλλων άσχετων περιπτώσεων, όπως η χρηματοδότηση της Ελευσίνας για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η απαλλοτρίωση ακίνητων στη Θεσσαλονίκη για το Μετρό κ.α.

Βίλα Ιόλα και Γιάννης Σταθόπουλος

Λες και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλούς δημάρχους όχι μόνο στο Λεκανοπέδιο, αλλά και πανελλαδικά, σαν τον Γιάννη Σταθόπουλο, για να αγνοείται η εμπειρία του σε πολύ συγκεκριμένα θέματα…

Ο ρόλος Κουτρούλη

Μέσα από αυτήν την σύγκρουση στον συγκεκριμένο χώρο, ο Κυριάκος Κουτρούλης, επικεφαλής της τότε παράταξης «Πνοή Ηράκλειο», είδε προφανώς μία «χρυσή» ευκαιρία να αποκομίσει πολιτικά κέρδη.

Προσέγγισε πολιτικά αυτήν την υποομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα για να επισφραγιστεί αυτό, συμμετείχε και στις εκλογές για εκλογή προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την Άνοιξη του 2022.

Βέβαια, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές από το ΠΑΣΟΚ-Κιν.αλλ, του Ηρακλείου Αττικής, εκείνη την περίοδο ο κ.Κουτρούλης συμμετείχε και στις… διαδικασίες του δικού τους κόμματος, ενώ το Φθινόπωρο του 2022, προκάλεσε και ένα μίνι επεισόδιο, όταν κατά τη διάρκεια της κομματικής διαδικασίας της Ολομέλειας της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ – Κιν.άλλ. Ηρακλείου Αττικής, επιτέθηκε λεκτικά σε τοπικά στελέχη του κόμματος, γιατί δεν τον είχαν προσκαλέσει να συμμετέχει…  

Ούτε τα παραπάνω, αλλά ούτε και το γεγονός ότι ο Κ.Κουτρούλης προχώρησε σε απίστευτες ανακρίβειες (για την ακρίβεια ψεύδη, διότι γνώριζε πολύ καλά την αλήθεια) ότι δήθεν «ποτέ μα ποτέ δεν υπήρξε σκέψη στο Δημοτικό Συμβούλιο ή αίτημα από Ηρακλειώτη ή από ομάδα Ηρακλειωτών να αγοράσει ο Δήμος το κτήμα Φιξ» όπως δήλωσε ακριβώς έτσι σε συνέντευξη Τύπου, δεν φαίνεται να πτόησε τη συγκεκριμένη υποομάδα.

Για όσους δεν πρόσεξαν παραπάνω την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2001 να αγοράσει ο Δήμος Ηρακλείου το Κτήμα Φιξ με δάνειο, είναι αυτή:

Η “χαρτογράφηση”

Το τελευταίο επεισόδιο σ’ αυτό το παρασκήνιο, ήταν η ανακοίνωση συμπόρευσης κάποιων μελών, φίλων ή ψηφοφόρων του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου, με βασικό πυρήνα τη συγκεκριμένη υποομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην παράταξη Κουτρούλη, η οποία πλέον απέκτησε την ονομασία «Πνοή Συνεργασία».

Βέβαια και εδώ δεν έλειψαν οι ανακρίβειες, καθώς άνθρωποι που ποτέ δεν στήριξαν το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου, αντιθέτως στήριζαν διαχρονικά την παράταξη του Κυριάκου Κουτρούλη, εμφανίζονται να υπογράφουν ως… φίλοι ή μέλη του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου.

Ωστόσο αντικειμενικά, υπάρχει σαφώς μία διάσπαση του συγκεκριμένου χώρου.

Τελευταία εξέλιξη, ήταν η παραπάνω σημερινή ανακοίνωση των Αιμιλία Τζίβα, Φανής Βελλίδου και Γιώργου Δαρεμά.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU