Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Δράσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Ο πρώτος, βασικός και μεγαλύτερος κύκλος των φετινών προληπτικών δράσεων για την καταπολέμηση των κουνουπιών ολοκληρώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής με τις παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας στα στρατηγικά σημεία της πόλης (φρεάτια, πράσινο και όπου υπάρχει υγρό στοιχείο). Οι φετινές ενέργειες ξεκίνησαν αρχές Απριλίου και συμπληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Θα ακολουθήσουν τακτικές επισκέψεις των εντομοκτόνων συνεργείων σε ένα κύκλο ανά 20, περίπου, ημέρες προκειμένου να επαναλαμβάνεται η δράση όπου χρειαστεί ενώ, ενισχυτικά με τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής, θα γίνεται έλεγχος και στα ρέματα της πόλης.

Όμως, η αποτελεσματική καταπολέμηση των κουνουπιών είναι μια προσπάθεια συλλογική στην οποία πρέπει να συμβάλουν και οι πολίτες.

Μερικές συμβουλές για πώς μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι:

  • Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά σε κάθε σημείο του χώρου μας, όπως σε άδεια δοχεία, βαρέλια, ελαστικά κτλ.
  • Φροντίζουμε να κρατάμε καθαρές τις υδρορροές, αλλά και κάθε κανάλι νερού ώστε αυτό να απορρέει.
  • Προσέχουμε για διαρροές σε σωληνώσεις ή εξωτερικές βρύσες.
  • Μικρές ή μεγάλες λακκούβες στο χλοοτάπητα ή σε άλλα σημεία του κήπου που μπορούν να συγκρατήσουν νερό θα πρέπει να παραγεμιστούν με χώμα ή να φροντίσουμε ώστε να αποστραγγίζουν καλά.
  • Δεν ποτίζουμε υπερβολικά τις γλάστρες μας.
  • Όπου χρειάζεται να υπάρχει νερό (όπως ποτίστρες, γούρνες κτλ) φροντίζουμε να το ανανεώνουμε συχνά.
  • Παιδικές πισίνες, κουβαδάκια ή άλλα παιχνίδια που συνήθως αφήνονται μόνιμα στην αυλή ή στον κήπο θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής.
  • Κουρεύουμε τακτικά το γκαζόν και περιποιούμαστε την χαμηλή βλάστηση όπου είναι πυκνή για να μην φωλιάζουν εκεί κουνούπια.

Πιθανά σημεία εστιών σε ιδιωτικούς χώρους: Πιατάκια γλάστρας, κουβάδες – τενεκέδες για πότισμα, ποτίστρες για γάτες/ σκύλους, μεταχειρισμένα λάστιχα, τούβλα, τσιμεντόλιθοι, δεξαμενές νερού, σιντριβάνια, φρεάτια με ρολόγια νερού, φρεάτια γενικά, σχάρες σε γκαράζ (ειδικά υπόγεια), υδρορροές χαλασμένες, χαλασμένα συστήματα ποτίσματος.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι παραπάνω οδηγίες θα κοινοποιηθούν στους πολίτες από την καμπάνια ενημέρωσης του Δήμου μέσα από τη διανομή φυλλαδίων, τα δημοτικά ηλεκτρονικά μέσα κτλ.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU