“Φύγετε γιατί έρχονται”, μία δραματική εξιστόρηση μέσα από το βιβλίο του Γιώργου Μαστροδήμου – Παρουσιάστηκε στη Νέα Ιωνία

Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Μαστροδήμου «Φύγετε γιατί έρχονται», που εξιστορεί  την πυρπόληση και καταστροφή της Δομβραίνας, της Θίσβης και των Χωστίων από τους Γερμανούς στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης.

Με το συντονισμό του Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάση Χρήστου, το βιβλίο προλόγισαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, κ.κ. Γαβριήλ, ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Παναγιώτης Μανούρης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης, Λουκάς Χριστοδούλου, η εκπρόσωπος του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης για τη Βοιωτία Διαχρονικά, Τέτα Γολεμάτη, και η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Αλεξάνδρα Σάντα.

Μίλησαν οι: Γιώργος Ζωγράφος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Γιώργος Λακόπουλος, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας, Γιώργος Σιακαντάρης, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας – Συγγραφέας, Χριστίνα Σταμούλη, Δικηγόρος – Διαχειριστής Αρχείου Ι. Σταμούλη και ο Θανάσης Χρήστου.

Η συγκινητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το χαιρετισμό του Γιώργου Μαστροδήμου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και όσους συνέδραμαν στην έκδοση, καθώς και όλους τους  παρευρισκόμενους που γέμισαν την αίθουσα.

Την παρουσίαση τίμησαν οι πρώην Υπουργοί: Τρύφωνας Αλεξιάδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Κατερίνα Μπατζελή, ο Βουλευτής Παύλος Χρηστίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.

Το βιβλίο

Το βιβλίο του Γιώργου Μαστροδήμου “Φύγετε γιατί έρχονται…” (εκδ. Βιβλιόραμα) αποτελεί έναν συλλογικό τόμο 300 σελίδων στον οποίο συγκεντρώνεται σπάνιο ιστορικό υλικό της θυσίας αυτής και η αξιολόγησή του.

Πρόκειται για ένα βιβλίο αφηγηματικής εξιστόρησης και συνεκτικής τεκμηρίωσης που φέρνει τα δραματικά γεγονότα αυθεντικά στα μάτια των νεότερων, με το συγκινησιακό φορτίο που τα συνοδεύει.

Η πυρπόληση και καταστροφή της Δομβραίνας, της Θίσβης και των Χωστίων από τους Γερμανούς κατέλειπε, όπως σημειώνει ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Χρήστου, που μετέχει στον τόμο, «μια σελίδα γεμάτη δάκρυα, πόνο, αίμα και ξεριζωμό που άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της στη συνείδηση των ανθρώπων που τη βίωσαν».

Η πολυφωνική αφήγηση του πολυήμερου δράματος της περιοχής είναι συγκλονιστική. Αναδεικνύει τις πραγματικές παραμέτρους που διαμόρφωσαν τις συνθήκες για τη δολοφονική επέλαση των Γερμανών σ΄ αυτή την περιοχή του Ελικώνα, που κατοικούσαν ελεύθεροι άνθρωποι, τους οποίους δεν μπόρεσαν να καθυποτάξουν οι κατακτητές και κατέφυγαν στο προσχεδιασμένο έγκλημα.

Οι επίγονοί τους την ξαναβιώνουν σε κάθε επέτειο και οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε ο Γιώργος Μαστροδήμος κάνουν το βίωμα οδυνηρό, αλλά ταυτόχρονα και λυτρωτικό: η βία τελικά δεν επικράτησε. Η ελευθερία αποδείχθηκε υπέρτερο ιδανικό, έστω και αν χρειάσθηκε γι΄ αυτό πόνος, καταστροφή και αίμα.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU