Γειτονιές, Αθήνα – Γιάννης Αντετοκούνμπο, φωτογραφίες, βίντεο: Από τα μπασκετικά «γηπεδάκια» των Σεπολίων, στην κορυφή του NBA

Σήμερα γιορτάζουν όλα τα μπασκετικά «γηπεδάκια» στις γειτονιές της Αθήνας. Αυτά, που κυρίως μετά το eurobasket του 1987 γέμισαν από παιδιά που είχαν ως ίνδαλμά τους παίκτες της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ.

Σήμερα, κάποια άλλα παιδιά, στα ίδια όμως γηπεδάκια, στις ίδιες λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, έχουν ένα άλλο ίνδαλμα: Τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Το αθλητικό μέρος της επιτυχίας του θα το διαβάσετε σε χιλιάδες ρεπορτάζ από σήμερα. Εμείς, θα μείνουμε λίγο, με ένα μικρό οδοιπορικό, στο κομμάτι, της γειτονιάς και τη σχέση της με τον Γιάννη.

Διαβάζουμε από το in.gr:

Mέσα δεκαετίας του ’90 και σ’ ένα μικρό δυάρι στα Σεπόλια ο  Τσαρλς και η Βερόνικα, είχαν αφήσει την πατρίδα τους τη Νιγηρία μαζί με τον τρίχρονο γιο τους τον Φρανσις, ήδη από τις αρχές του 1992 και μετά από μια επίπονη περιπλάνηση που περιελάμβανε τρεις Ηπείρους, είχαν καταλήξει στην Ελλάδα.

Η ζωή δεν ήταν εύκολη καθώς μετά βίας μάζευαν τα 150 χιλιάρικα (τότε) δραχμές του ενοικίου κάθε μήνα και ακόμη πιο δύσκολα είχαν κάθε μεσημέρι φαγητό στο τραπέζι τους.

Ο πατέρας του Γιάννη Αντετοκούνμπο προσπαθούσε να φέρει το μεροκάματο στο σπίτι είτε δουλεύοντας σε οικοδομή, είτε πουλώντας διάφορα μικροπράγματα είτε κάνοντας μικρές χειροτεχνικές δουλειές.

Τα δύσκολα χρόνια

Το λιγοστό εισόδημα που «έμπαινε» κάθε  μέρα στο σπίτι είχε ως αποτέλεσμα η οικογένεια να αλλάξει ουκ ολίγες φορές στέγη.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήρθε στον κόσμο όταν η Βερόνικα και ο Τσαρλς έμεναν σε ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα με δύο δωμάτια στα Σεπόλια, όπου στο ένα δωμάτιο κοιμόντουσαν οι γονείς και στο άλλο τα τρία μέχρι τότε αδέλφια.

Μετά το Γιάννη ήλθε και ο Κώστας και αργότερα ο Αλέξανδρος και παρά τα πολλά προβλήματα, κάθε φορά μόνο ευγνωμοσύνη και ευτυχία ένιωθαν οι γονείς του.

Οι άνθρωποι που τον έκαναν να αγαπήσει την Ελλάδα

Το ethnos.gr αναφέρει:

Ο Γιάννης ξεχώρισε για την αγωνιστικότητά του στη ζωή πριν ακόμα πιάσει στα χέρια του την μπάλα του μπάσκετ. Η αστείρευτη θέληση για επιβίωση και η μεγάλη βοήθεια που δόθηκε στη διαπαιδαγώγησή του οδήγησαν τον «Greek Freak» στο αμερικανικό όνειρο…

Όπως μας είχε εκμυστηρευτεί η διευθύντρια στο 62ο Δημοτικό Αθηνών, Αφροδίτη Πανδή, «ήταν πολύ καλά παιδιά, σεμνά, συνεσταλμένα, αλλά είχαν περισσότερο το μυαλό τους στα αθλήματα. Ποτέ δεν μας δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα. Είμαστε περήφανοι που ξεκίνησαν από το σχολείο μας. Είναι η καλύτερη διαφήμιση για το 62ο. Οι γονείς πάντοτε έδειχναν ενδιαφέρον για τα παιδιά τους».

Εξίσου κολακευτικά ήταν και τα λόγια της κυρίας Ιωάννας Ζαχαροπούλου, δασκάλας στο ίδιο σχολείο, όταν αναφερόταν στον Γιάννη και τα αδέλφια του. «Είχα τον Γιάννη στη Γ’ και τη Δ’ τάξη, όπως και όλα τα υπόλοιπα αδέλφια εκτός από τον Θανάση και τον Φράνσις. Ολα ήταν εξαιρετικά παιδιά. Είχαν καλές αρχές, ιδιαίτερα ο Γιάννης ήταν πολύ φιλότιμο παιδί και μεγαλώνοντας βλέπαμε το ήθος που έχει και τώρα. Οι γονείς είχαν την αγωνία και ήθελαν τα παιδιά τους να μάθουν γράμματα. Ακόμη και σήμερα που μιλάει όλος ο πλανήτης για τον Γιάννη, αυτός παραμένει σεμνός. Τον καμαρώνουμε, αλλά είναι και ένα παράδειγμα για το πόσο πρέπει κανείς να εργάζεται, να προσπαθεί για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα».

«Κάτι σπουδαίο…»

Και πλέον στην τελευταία βαθμίδα υποχρεωτικής εκπαίδευσης το πάθος για το μπάσκετ υπερίσχυε όλων, αλλά στη συντριπτική πλειονότητα του διδακτικού προσωπικού είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι αυτό το παιδί θα κάνει κάτι πραγματικά σπουδαίο…

«Θυμάμαι αυτά τα παιδιά με μια μπάλα μπάσκετ συνέχεια στα χέρια» σημείωνε ο Δημήτρης Νυκτερής, γυμναστής και διευθυντής στο 53ο Λύκειο Αθηνών. «Ο δάσκαλος έχει τη δύναμη να δώσει φτερά σε ένα παιδί. Ο Γιάννης ξεχωρίζει γιατί καλλιέργησε το ταλέντο του. Είμαστε όλοι πολύ περήφανοι γι’ αυτόν».

Είναι εντυπωσιακό πως όλοι οι καθηγητές του θυμόντουσαν τον Γιάννη ως ένα χαμογελαστό, ευχάριστο και με έμφυτη ευγένεια παιδί, που δεν άφηνε τα προσωπικά οικογενειακά προβλήματα να τον καταβάλουν και να σβήσουν την ελπίδα από το βλέμμα του. «Είχε ταλέντο που φαινόταν από τότε, με πολύ σκληρή δουλειά το ανέπτυξε και σήμερα όλοι μιλάνε γι’ αυτόν. Είχε μια έμφυτη χαρά μέσα του» υπογράμμιζε ο Χρήστος Χριστοδουλίδης, καθηγητής Πληροφορικής.

Ανάλογη ήταν και η άποψη του Αλέξανδρου Μιστιλίογλου, φιλόλογου. «Είμαι εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που μιλάει αυτό το παιδί για την Ελλάδα. Νομίζω ότι έχει επτά πτυχία ηθικής. Δεν το περίμενα. Ήταν πάντοτε καλό παιδί, αλλά τώρα που η επιτυχία έχει χτυπήσει την πόρτα του δείχνει ότι έχει μια ωριμότητα ηθικής που με κάνει να ανατριχιάζω. Τον αναφέρω ως παράδειγμα στους σημερινούς μου μαθητές. Πήρε πολλή αγάπη, αλλά είναι και από τους λίγους που το θυμούνται και δεν το ξέχασαν».

«Η σχέση του με την Εκκλησία»

Πολλά έχουν γραφτεί για τον Γιάννη και θα γραφτούν ακόμη περισσότερα. Ο Γιάννης είναι η Ελλάδα και σημαντικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξε η σχέση του με την Εκκλησία.

Ελάχιστοι γνωρίζουν πως ο «Greek Freak» είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον πατέρα Ευάγγελο Γκανά, ιερέα στον ναό του Αγίου Μελετίου στα Σεπόλια, όπου και βαπτίστηκε μαζί με τον αδελφό του Αλέξανδρο στις 28 Οκτωβρίου 2012. Ακόμη και η ημερομηνία της βάπτισης μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι…

Μάλιστα, ο Γιάννης ήταν ο συνδετικός κρίκος της οικογένειας με την ενορία. Τα χρόνια που πέρασε στην Εκκλησία και στο κατηχητικό ήταν χρόνια μιας πορείας προς την ενηλικίωση και μιας διαμόρφωσης του χαρακτήρα του.

Όπως είχε δηλώσει ο πατήρ Ευάγγελος, «ο Γιάννης είναι ο Έλληνας που ενσαρκώνει το απόλυτο success story, ένας έγχρωμος με καταγωγή από τη Νιγηρία που αποτελεί μια ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Η επιστροφή στα Σεπόλια

Σημειώνει το cnn.gr, 29 Ιουνίου 2019:

Ο MVP του NBA, Γιάννης Αντετοκούνμπο, έδωσε το «παρών» στο γηπεδάκι της γειτονιάς που μεγάλωσε, στα Σεπόλια, κι αυτό ήταν αρκετό για να προκληθεί… «σεισμός» στην περιοχή.

Ο «Greek Freak» βρέθηκε, μαζί με τα αδέρφια του, στη δική τους γειτονιά – αφού ο ίδιος ακόμα και στον «μαγικό κόσμο» συστήνεται ως «just a kid from Sepolia». Πήγαν για να δουν τον τελικό του τουρνουά 3on3 που διοργανώνει και όπως ήταν λογικό αποθεώθηκε.

 

 

«Δεν φανταζόμουν πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο εδώ, στα Σεπόλια. Τους ευχαριστώ όλους. Το θέμα είναι να μην ξεχνάς ποτέ από πού ξεκίνησες. Αυτό υποστηρίζει και αυτό το event. Θέλω να ξεκινάω πάντα από τα Σεπόλια. Ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακριβώς τι έχει γίνει. Είμαστε πολύ χαρούμενοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο από το κέντρο του ανοιχτού γηπέδου στα Σεπόλια.

Και το www.gazzetta.gr:

Ο «Same84» συνεργάστηκε με την Nike για την δημιουργία του εκπληκτικού graffiti της οικογένειας Αντετοκούνμπο που κοσμεί την πολυκατοικία στα Σεπόλια και μίλησε στο G – Weekend Journal για όλες τις λεπτομέρειες αυτού του έργου.

Κάνοντας κάποιος μια βόλτα στα Σεπόλια εύκολα κατανοεί ότι ο… αέρας του Γιάννη Αντετοκούνμπο έχει δώσει νέα πνοή στην περιοχή. Ο Έλληνας σταρ έζησε και έκανε τα πρώτα του βήματα στα γήπεδα του Τρίτωνα, πριν φύγει για την Αμερική και κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα. Η ιστορία του «Greek Freak» είναι γνωστή στα πέρατα της γης πλέον και τα παιδιά στα Σεπόλια έχουν ένα νέο κίνητρο. Να μοιάσουν στον Γιάννη.

Η Nike είναι η εταιρεία που συνεργάζεται πλέον με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και το πρώτο παπούτσι με την υπογραφή του MVP του ΝΒΑ είναι γεγονός. Το «Zoom Freak 1» παρουσιάστηκε και όλα όσα έγιναν στα Σεπόλια θα έχουν όσοι πήραν μέρος να το θυμούνται. Σε ένα μεγάλο πάρτι και μια γιορτή ο Γιάννης και όλη η οικογένεια Αντετοκούνμπο, γιόρτασαν μαζί με τους ανθρώπους της παλιάς τους γειτονιάς την επιτυχία του Έλληνα σταρ του ΝΒΑ.

Το στοιχείο που ξεχώρισε και όλοι σχολίασαν ήταν το εκπληκτικό και εντυπωσιακό graffiti που κοσμεί την πολυκατοικία στα Σεπόλια δίπλα από τα γήπεδα που έκανε τα πρώτα του βήματα ο Γιάννης και τα αδέλφια του. Το G – Weekend Journal είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον καλλιτέχνη, τον «Same84», που έκανε με το ταλέντο του το όραμα πράξη. Ο ίδιος καλλιτέχνης ήταν εκείνος που είχε κάνει το πρώτο graffiti στο πάτωμα του γηπέδου.

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU