Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς, η απάντησή μας ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε « Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ » και η αρνητική μας ψήφος απέναντι στην εισήγηση του αντιδημάρχου παιδείας στη τελευταία συνεδρίαση της ΔΕΠ του Δήμου Ηρακλείου για την ίδρυση και τη λειτουργία ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) για ΑΜΕΑ και συγκεκριμένα στο σχολικό κτήριο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας, με το ΦΕΚ 2332/2-6-21, προχωρούν σε ένα ακόμα χτύπημα του ολοήμερου σχολείου, καθώς δίνεται η δυνατότητα, με τη λήξη του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος (13.15) να λειτουργούν δομές ΚΔΑΠ με ευθύνη των Δήμων για την απασχόληση των μαθητών.
Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη η οποία έρχεται να προστεθεί στη διαχρονική υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, με τη συνεχή έλλειψη υποδομών και την υποστελέχωσή του. Η απόφαση αυτή δεν είναι κεραυνός εν’ αιθρία. Πατάει πάνω στους σχεδιασμούς όλων των κυβερνήσεων για την ολοένα και πιο ενεργητική εμπλοκή της Τοπικής Διοίκησης στην Εκπαίδευση.
Υπενθυμίζουμε ότι τόσο το πόρισμα της Επιτροπής «Κοντιάδη» όσο και η «Έκθεση Πισσαρίδη» έχουν στρώσει το έδαφος. Στις οδηγίες τους μεταξύ άλλων υποστήριζαν την εκχώρηση στην Τοπική Διοίκηση, όχι μόνο μια σειρά αρμοδιότητες διαχείρισης των σχολικών μονάδων, αλλά και αρμοδιότητες σχετικά με την εκπαιδευτική λειτουργία των σχολείων! Ακόμα και συμμετοχή τους στα σχολικά προγράμματα κατά 20%! Φυσικά ο δρόμος ανοίχτηκε με την απαράδεκτη απόφαση να χαρακτηριστεί το ολοήμερο, προαιρετικό (από τον Υπουργό Παιδείας Φίλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και να δοθεί έτσι το πράσινο φως για την περαιτέρω απαξίωση του ολοήμερου.
Εμείς ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε « Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ » επιμένουμε για άλλη μια φορά ότι :
- Το κτήριο του Ειδικού σχολείου Ηρακλείου είναι αποκλειστικά για σχολική χρήση, τη στιγμή που δυο δημοτικά της πόλης αντιμετωπίζουν σοβαρό κτηριακό πρόβλημα, όπως επίσης και η σωστή λειτουργία της Προσχολικής Αγωγής αφού αρκετά νήπια και προνήπια είναι στοιβαγμένα σε προκάτ και κοντέινερς.
- Τα ΚΔΑΠ θα πρέπει να λειτουργούν αποκλειστικά με δομές του δήμου, με μόνιμο προσωπικό και αναβαθμισμένες υπηρεσίες και όχι κάτω από την εργολαβία κάποιου ιδιωτικού φορέα (ανώνυμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση) ή κάποιας ΜΚΟ.
- Το νομοθετικό πλαίσιο ορίζει ότι ο οποιοσδήποτε φορέας για να πάρει άδεια λειτουργίας ΚΔΑΠ πρέπει να αναφέρει ότι δεσμεύει έναν χώρο για 3 χρόνια (απαιτείται από το ΕΣΠΑ). Συνεπώς όσοι βεβαιώνουν ότι το σχολείο θα παραδοθεί στον Δήμο αν ο φορέας δεν το χρειάζεται δεν ευσταθούν. Το κτήριο θα δεσμευτεί και δε θα δίνεται πίσω ούτε για σχολική χρήση!!!
- Η αρνητική μας ψήφος απέναντι στην ίδρυση του συγκεκριμένου ΚΔΑΠ δεν έρχεται σε αντιδιαστολή με την ανάγκη των γονιών για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους εκτός του σχολικού προγράμματος, αλλά απέναντι στη λειτουργία του την ίδια ώρα με το ολοήμερο σχολείο. Και αν στο Ειδικό Σχολείο Ηρακλείου δε λειτουργεί ολοήμερο πρόγραμμα αυτό πρέπει εκπαιδευτικοί και γονείς να το διεκδικήσουμε.
- Η λειτουργία των ΚΔΑΠ πρέπει να ξεκινάει μετά τις 4μ.μ.και όχι την ίδια ώρα που θα βρίσκεται σε λειτουργία το Ολοήμερο Πρόγραμμα των Δημόσιων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της πόλης, και δεν μας βρίσκει σύμφωνους σε καμία περίπτωση ένας ιδιωτικός φορέας ή ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο να απασχολεί τα παιδιά με τις ευλογίες του Δήμου, φορτώνοντας και επιπλέον έξοδα τους γονείς (δωρεάν συμμετοχή μεν αλλά ποιος πληρώνει τα αναλώσιμα των εργαστηρίων;).
Η νέα ρύθμιση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας είναι αιτία πολέμου για μαθητές εκπαιδευτικούς και γονείς! Να το πάρουν τώρα πίσω!
Εδώ και τώρα να πάρουν μέτρα ώστε να σταματήσει η συνεχής υποβάθμιση του ολοήμερου.