Ηράκλειο – Κτήμα Φιξ: Επιβεβαιώνει και η Αιμιλία Τζίβα το ότι δεν προβλέπεται άμεση χρηματοδότηση

Με μία ανάρτηση στο facebook, η επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου, Αιμιλία Τζίβα, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του Δημάρχου Ηρακλείου και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ.

Η Αιμιλία Τζίβα, αφού αρχικά βάζει τον προβληματισμό της εάν «θα δώσει  η κυβέρνηση 5 εκ ευρώ για να αποκτήσει το Ηράκλειο το Κτήμα ΦΙΞ και να αποφύγει το δανεισμό η ζήσαμε άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα αποπροσανατολισμού του λαού του Ηρακλείου», σημειώνει τα εξής:

«Συναντηθήκαμε σήμερα (σ.σ. 31/8/2021) ο Δήμαρχος και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη  με θέμα  την αγορά του κτήματος ΦΙΞ από το Δήμο Ηρακλείου μέσω δανείου.

Το ερώτημα ήταν αν μπορεί το ελληνικό κράτος να χρηματοδοτήσει την αγορά αυτού του ιστορικού οικοπέδου προκειμένου ο Δήμος να αποφύγει το δανεισμό.

Η συνάντηση έγινε σαφώς κάτω από την πίεση του παρά πέντε της σύναψης δανείου και της απόκτησης του οικοπέδου από το δήμο.

Ο υπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το κτήμα ΦΙΞ και μας διαβεβαίωσε ότι ως Υπουργείο δεν μπορεί να δώσει χρήματα για την αγορά του οικοπέδου -όπως άλλωστε είχε απαντήσει και σε ερώτηση βουλευτών  -αλλά θα διερευνήσει τη δυνατότητα του αν μπορεί να χρηματοδοτήσει την Περιφέρεια η το Υπουργείο Πολιτισμού για να το πάρουν.

Η κυρία Μενδώνη από την πλευρά της, ως υπουργός πολιτισμού είχε στην ίδια ερώτηση βουλευτών απαντήσει ότι το Υπουργείο  πολιτισμού δεν μπορεί να αγοράσει το οικόπεδο αλλά όταν αποκτηθεί θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την  ανακαίνιση και συντήρηση  του κτηρίου.

 Η μεγάλη διχογνωμία που έχουμε οι παρατάξεις μεταξύ μας -είναι στο αν τελικά η Περιφέρεια μπορεί η όχι να αγοράσει το οικόπεδο και να το δώσει στο Ηράκλειο.

Προσωπικά υποστηρίζω ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν μπορεί- άλλωστε  ποια διοίκηση περιφέρειας αν μπορούσε δεν θα αγόραζε οικόπεδα για να τα παραχωρήσει  στους δημότες τους;

Για πάνω από 40 χρόνια προσπαθεί το Ηράκλειο να αποκτήσει το συγκεκριμένο ιστορικό χώρο  και η ατέρμονη ελληνική γραφειοκρατία όχι μόνο του έχει στερήσει αυτή τη δυνατότητα αλλά με απόφαση της κυρίας Πετραλιά σε προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ το κτήμα ΦΙΞ καταχωρήθηκε στους σημερινούς του ιδιοκτήτες- βάζοντας  ταφόπλακα στη  διεκδίκησή του.

Όπως επεσήμανα και σήμερα στον κύριο Γεωργιάδη – θα ήμασταν θετικοί αν έβρισκε τρόπο να μας δώσει τα 5 εκ ευρώ να αγοράσουμε το οικόπεδο και να αποφύγουμε το δανεισμό .

Επίσης τόνισα πως αν η κυβέρνηση ήθελε να δείξει κοινωνικό πρόσωπο, να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία και να βοηθήσει το δήμο να  αποκτήσει το κτήμα ΦΙΞ  αποφεύγοντας το δανεισμό -θα πίεζε το Παρακαταθηκών και δανείων να δώσει  άτοκο δάνειο η δάνειο με πολύ μικρό επιτόκιο προκειμένου να διευκολύνει  τη διαδικασία απόκτησης του σε αυτό το πολύ λογικό τίμημα όπως μας είπε και ο ίδιος.

Εύχομαι  το σημερινό σκηνικό να μην ήταν άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα αποπροσανατολισμού του λαού του Ηρακλείου.

Ο δανεισμός είναι μια εσχάτη λύση, μας δίνει όμως το δικαίωμα απέναντι σε ένα τόσο αναποτελεσματικό κράτος που « εμπαίζει επί 40 χρόνια τους συμπολίτες μας-  να αποδεσμευτούμε από τα στεγανά που υπάρχουν – και  να αποφασίσουμε  ότι  ο ένας και μοναδικός ιδιοκτήτης του οικοπέδου πρέπει να είναι ο λαός του Ηρακλείου και μόνο αυτός .

Αναμένουμε  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον  την έγγραφη απάντηση του Υπουργού και θα επανέλθουμε

Για το ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ Ηρακλείου Αττικής

Αιμιλία Τζίβα”

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU