Ηράκλειο Αττικής – Νέα Ιωνία: Ανοικτά 2 ΚΑΠΗ ως οάσεις δροσιάς απέναντι στον καύσωνα

Τα ΚΑΠΗ που θα παραμείνουν ανοικτά με διευρυμένο ωράριο, προκειμένου να λειτουργήσουν ως οάσεις δροσιάς στον καύσωνα, ανακοίνωσαν και αυτήν την εβδομάδα οι δήμοι Ηρακλείου Αττικής και Νέας Ιωνίας. Αναλυτικά:

 

Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Ανοικτό με διευρυμένο ωράριο θα μείνει για το κοινό τις επόμενες ημέρες το κτίριο του ΚΑΠΗ «Ευγενία Ζωγράφου» του Δήμου Ηρακλείου Αττικής ως κλιματιζόμενη αίθουσα για όσες και όσους κατοίκους της πόλης δεν έχουν ίδια μέσα να αντιμετωπίσουν το κύμα καύσωνα αυτής της περιόδου.

Το ΚΑΠΗ βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Πολυτεχνείου και Ελπίδος, θα μείνει δε ανοικτό Παρασκευή 21, Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Ιουλίου από τις 8.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ.

Ανάλογα με την εξέλιξη του καιρού θα καθοριστεί και η περαιτέρω λειτουργία του.

 

Δήμος Νέας Ιωνίας

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας διαθέτει από την Τετάρτη 19 Ιουλίου έως και Κυριακή 23 Ιουλίου κλιματιζόμενο χώρο για την προστασία των πολιτών, λόγω των προβλεπόμενων υψηλών θερμοκρασιών.

Όποιος πολίτης ενδιαφέρεται να παρευρεθεί στον κλιματιζόμενο χώρο για να προστατευτεί από τον καύσωνα που θα επικρατήσει αυτές τις μέρες, μπορεί να απευθυνθεί στο ΚΑΠΗ Δ’ στην οδό Ικαρίας 14 από τις 08:00 έως τις 20:00 τις καθημερινές μέρες και από τις 10:00 έως τις 20:00 το Σαββατοκύριακο (τηλ. 2102770774).

Ακολουθούν βασικές οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα:

 • Αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία και παραμένουμε σε σκιερά και δροσερά μέρη χωρίς συνωστισμό.
 • Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία, το πολύωρο βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας.
 • Κάνουμε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετούμε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
 • Φοράμε ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό, καπέλο και μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
 • Προτιμούμε ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίζουμε τα λιπαρά. Πίνουμε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνουμε πολύ, προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας. Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά.
 • Μεριμνούμε για τα μέλη της οικογένειας μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κ.λπ.). Συμβουλευόμαστε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.

Αν έχουµε βρέφη και παιδιά

 • Τα ντύνουμε όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίζουμε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι

ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.

 • Φροντίζουμε να μη μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
 • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο.
 • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίζουμε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα χορταρικά, φρούτα και λιγότερα λίπη.

Αν έχουµε ηλικιωµένους

 • Τους μετακινούμε σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές, ή φροντίζουμε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών. Ανοίγουμε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και το κρατάμε ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
 • ∆εν εγκαταλείπουμε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας μας από το σπίτι.
Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU