Νέα Ιωνία: Παρουσίαση του Βιβλίου Πρακτικών του 10ου Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Πρακτικά του 10ου Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Από τη Συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λωζάνης», έγινε την περασμένη Τετάρτη 12 Ιουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας.

Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία του Προέδρου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκά Χριστοδούλου που καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους που αψήφησαν τους 40 βαθμούς θερμοκρασία και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ παρουσίασε (video και φωτογραφίες) στιγμιότυπα από την έναρξη του 10ου Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. που πραγματοποιήθηκε στις 4, 5 και 6 Μαΐου 2022, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας.

Στο συμπόσιο είχε παραβρεθεί και κήρυξε την έναρξή του η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Προβλήθηκε μάλιστα η ομιλία της.

Στη συνέχεια την παρουσίαση των πρακτικών ανέλαβαν τα μέλη του Διοικ. Συμβουλίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., όπου περιληπτικά αναφέρθηκαν στους εισηγητές και την θεματολογία τους:

– Σταύρος Παπαγερασίμου: Παρασκευή Ευσταθιάδου “Η ασκηθείσα πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις πόλεις της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης πριν από τη Συνθήκη των Σεβρών”, Δημήτρης Σταματόπουλος “Ερμηνευτικά σχήματα Θεωρητικές Προσεγγίσεις στη Μικρασιατική Καταστροφή” και Κων/νος Κολιόπουλος ”Από τις Σέβρες στη Λωζάνη: Η στρατιωτική διάσταση”.

– Καλλιόπη Στεριάδου: Φωτεινή Τομαή “Το διπλωματικό βαλς των μεγάλων της εποχής, η νεκρανάσταση του Μεγάλου Ασθενή και η τύχη του Ελληνισμού της Ανατολίας”, Αθανάσιος Χρήστου “Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή”, Κων/νος Υφαντής “Από τις Σέβρες στη Λωζάνη: Η διπλωματική διάσταση”

– Γιώργος Νουβέλογλου: Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος “Ανεξέταστες όψεις της Λωζάνης: Οι εξαιρέσεις από την Ανταλλαγή και οι πολεμικές αποζημιώσεις”, Ιάκωβος Μιχαηλίδης “Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από τις πηγές” Αρχάγγελος Γαβριήλ “Η ίδρυση της Τουρκο-ορθόδοξης εκκλησίας και η εμπλοκή της στην Ανταλλαγή των Ελληνο-ορθόδοξων Πληθυσμών στην Καππαδοκία (1919-1923) ”

– Χρυσάνθη Αθηνάκη: Αντώνης Κλάψης “Εύθραυστη σαν πορσελάνη. Η Συνθήκη των Σεβρών”, Ειρήνη Σαρίογλου “Οι επιπτώσεις της Συνθήκης της Λωζάνης στην ελληνική εκπαίδευση της Πόλης”, Θεοδόσης Κυριακίδης “Οι Δίκαιοι Τούρκοι. Ένα αποσιωπημένο κεφάλαιο της γενοκτονίας”.

– Λουκάς Χριστοδούλου: Έλσα Κοντογιώργη “Fridtjof Nansen και η υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας” και Σία Αναγνωστοπούλου “Σμύρνη. Από τη Συνθήκη των Σεβρών στην Καταστροφή”.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κέρασμα και αναψυκτικά στο αίθριο του Συνεδριακού Κέντρου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους του Μητροπολίτη Ν.Ι.Φ.Η.Χ. κ. Γαβριήλ, ο π. Νήφων Βλυσίδης,  οι Αντιδήμαρχοι Γκέλυ Σακκαλόγλου και Αντώνης Καρβουνιάρης, εκ μέρους της Δημοτικής Παράταξης «Δημιουργία-Αλληλεγγύη» ο δημοτικός σύμβουλος Μιλτ. Καναβός, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ενότητα για τη Ν. Ιωνία» Χρ. Κανλής, ο επίτιμος Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου Τάκης Κωστιδάκης και η Αντιπρόεδρος Δέσπ. Γεωργαντζή, οι Αντιπρόεδροι της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας Κοσμάς Χατόγλου και Νίκος Παντελίδης, η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας «Η Καππαδοκία» Κούλα Μπρόλιου και ο Αντιπρόεδρος Αρχ. Γαβριήλ, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων Ν. Ιωνίας Έλσα Ανθρακίδου κ.α.

Την εκδήλωση κάλυψε η δημοσιογράφος Γιώτα Σούγια από το Pyrra News.

Σας γνωρίζουμε επίσης ότι το εν λόγω βιβλίο θα διατίθεται από τα γραφεία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. μέχρι εξαντλήσεως και ότι ηλεκτρονικά  θα το βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. www.kemipo-neaionia.gr όπου έχουν αναρτηθεί τα Πρακτικά του 10ου Συμποσίου και συγκεκριμένα:

  1. Στο κανάλι YouTube

https://www.youtube.com/playlist?list=PLMH5H37bdJB-6si3POwa6iN1Jt5nwOj5L

  1. Αναλυτική σελίδα για το 10ο Συμπόσιο (προσθήκη πρακτικών και video)

https://kemipo-neaionia.gr/10-symposio-kemipo/

  1. Ενημέρωση σελίδας Ιστορικό Συμποσίων (με καταφόρτωση πρακτικών)

https://kemipo-neaionia.gr/symposia-archives/

  1. Προσθήκη πρακτικών στη σελίδα Εκδόσεις

https://kemipo-neaionia.gr/publications/

  1. Στο κάτω μέρος της σελίδας (footer) στην ενότητα Χρήσιμα > NEΑ στο YouTube Channel

 

 

 

 

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU