ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Νέας Ιωνίας: Η έκθεση φωτογραφίας του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. ταξιδεύει…

Μετά τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφιών με θέμα την Μικρασία και την περίοδο 1919-1922 που πραγματοποιήθηκε στο Παναιτώλιο της Ν. Ιωνίας αρχές Φεβρουαρίου, δεχθήκαμε αιτήματα από φορείς για τον «δανεισμό» της έκθεσης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Ανταποκριθήκαμε σε αιτήματα σχολείων και αποστείλαμε σε ηλεκτρονική μορφή όχι μόνο φωτογραφίες αλλά και κείμενα –υλικό χρήσιμο για τις διάφορες εκδηλώσει-παρουσιάσεις που ετοίμασαν οι μαθητές. Παράλληλα τον Αύγουστο η Έκθεση φωτογραφιών ταξίδεψε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς σε φυσική μορφή και εκτέθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κουρκουμελάτων. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί:

Α. Από την Κεφαλονιά ταξίδεψε στη Λέσβο, όπου ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» και ο Σύλλογος Συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι» την παρουσίασαν στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 στους χώρους της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, στο Κάτω Κάστρο στη Μυτιλήνη.

Β. Από την Λέσβο στη συνέχεια η έκθεσή μας ταξίδεψε στα Γιαννιτσά (νομός Πέλλας), όπου  στις 17 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα ” Μικρασία. Αλησμόνητες πατρίδες – Από την Μεγάλη Ιδέα στην καταστροφή”, που οργάνωσε στο Φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ». Στα εγκαίνια της έκθεσης και κατά την ξενάγηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος, ο Βουλευτής τ. Υπουργός κ. Γεώργιος Καρασμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α Πέλλας κ. Απόστολος Φάκκας, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος κ. Ευστάθιος Καστερίδης και πλήθος κόσμου. Ο κ. Κωνσταντίνος Νίγδελης, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας πλειάδας βιβλίων, βαθύς γνώστης της ιστορίας του προσφυγικού ελληνισμού, άριστος αφηγητής και ξεναγός, ανέλαβε την παρουσίαση των φωτογραφιών από τις αλησμόνητες πατρίδες, την Μικρασιατική εκστρατεία, την καταστροφή και την προσφυγιά, με αναφορές σε πολλές  λεπτομέρειες ιστορικών γεγονότων.

Γ. Η μεγάλη όμως χαρά που μοιραζόμαστε μαζί σας είναι ότι έκθεση έφτασε και στο Μπουένες Άιρες. Θα αναρωτιέστε πώς; Ο πρόξενός μας στην Αργεντινή κ. Φώτης Φιλέντας που μας γνώρισε μέσω της ιστοσελίδας μας, ζήτησε την βοήθειά μας για να γίνει η έκθεση σε αυτή την μακρινή χώρα. Του αποστείλαμε το υλικό ηλεκτρονικά. Έτσι μετά από συνεννοήσεις επετεύχθη αυτό το οποίο θεωρούμε ότι αποτελεί τιμή για το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και την πρεσβεία μας στην Αργεντινή, αφού με οργάνωση της Πρεσβείας και στους χώρους της Ένωσης Πελοποννησίων Νοτίου Αμερικής στην αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” στήθηκε η έκθεση φωτογραφίας του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Η κοπή της κορδέλας πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2022 από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ανδρ. Κατσανιώτη, παρουσία της Πρέσβεως κας Φωτιάδου, του Επισκόπου κ. Γρηγόριου, του Προέδρου της Ένωσης Πελοποννησίων κ. Μελετίου και του Προξένου κ. Φώτη Φιλέντα. Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τις Ελληνικές Κοινότητες από όλη την Αργεντινή.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU