Η εκδήλωση του ΚΚΕ για την Υγεία στη Νέα Ιωνία

Στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το ΚΚΕ στη Νέα Ιωνία για την κατάσταση των δημόσιων δομών υγείας, αναφέρεται ανακοίνωση του κόμματος. Όπως αναφέρει “ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου η Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ στη Ν. Ιωνία με τίτλο «Η κατάσταση των δημόσιων δομών υγείας στην περιοχή μας εκπέμπει SOS! Επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας του λαού»
Βασικός ομιλητής ήταν ο γιατρός Γιώργος Σιδέρης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν» και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ότι η πανδημία βρήκε το σύστημα υγείας με ήδη μειωμένα νοσοκομεία, γιατρούς και κλίνες. Όπως είπε «Έτσι μας βρήκε η πανδημία και ο τραγικός απολογισμός της. Δίπλα στο σμπαραλιασμένο ΕΣΥ όμως έλαμψε ο μεγάλος κερδισμένος: Ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Δηλαδή στην τάση επέκτασης των ιδιωτικών κλινικών, στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας κατά 25% την τελευταία δεκαετία, στην εγκληματική υποστελέχωση που υπάρχει και συνεχίζεται, στη διαρκή εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας με πολλούς τρόπους, στη μείωση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 63% από το 2016 και μετά.
Αναλυτικά αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας λέγοντας χαρακτηριστικά «Η ΠΦΥ παραμένει διαλυμένη σε δομές, προσωπικό και ιατροτεχνολογικό προσωπικό».
Κατέληξε αναλύοντας την πρόταση του ΚΚΕ για την υγεία. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι έννοιες «αγαθό» και «επιχειρηματικότητα» δεν μπορούν να συνυπάρχουν. Είτε η υγεία θα είναι εμπόρευμα που θα πουλιέται και θα αγοράζεται, είτε θα είναι αγαθό που θα προσφέρεται σε όλους ισότιμα, δωρεάν από το κράτος. (…) Το ΚΚΕ παλεύει για να δυναμώσει η λαϊκή συσπείρωση και πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της παραγωγής και της οικονομίας, με εργατική λαϊκή εξουσία, που στο επίκεντρο θα είναι η καθολική και απολύτως δωρεάν ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας. Γι’ αυτό απαιτείται ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα υγείας, πανελλαδικά ανεπτυγμένο με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Απαιτείται ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων και εμβολίων από τις κρατικές μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του Φαρμάκου. Με την όσο είναι δυνατόν αυτοτέλεια στην παραγωγή όλων όσα απαιτούνται, σε ιατρικά μηχανήματα, φάρμακα, εμβόλια, υγειονομικό υλικό κλπ. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί η υγεία να αποτελέσει ένα, κατοχυρωμένο και διασφαλισμένο από το λαϊκό κράτος, καθολικό λαϊκό δικαίωμα».
Στην εκδήλωση παρέμβαση έγινε και από την Άννα Σεχίδου, εργαζόμενη στο Κέντρο Υγείας Ν. Ιωνίας. Στην παρέμβασή της ανέδειξε τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και πιο ειδικά στο Κέντρο Υγείας Ν. Ιωνίας.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση.”

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU