ΚΚΕ – Βουλή: Παρέμβαση για την απόλυση της καθηγήτριας στη Νέα Ιωνία

Να επαναπροσληφθεί η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής και να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση, απαιτεί με Ερώτησή του προς την Υπουργό Παιδείας το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα,στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Γκιόκας,  Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα  Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, αναφέρονται τα εξής:

«Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής, «Ο ΒΥΡΩΝ», απολύθηκε από φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης στην Νέα Ιωνία, όπου εργαζόταν ως καθηγήτρια. Η απομάκρυνσή της από τον χώρο εργασίας της έγινε επειδή μίλησε στους μαθητές της για την επέτειο του πολυτεχνείου και «τόλμησε» να υπενθυμίσει στην εργοδοσία ότι η 17η Νοεμβρίου είναι αργία και για τα φροντιστήρια. Η απομάκρυνση της εργαζόμενης από τον χώρο δουλειάς συνιστά συνδικαλιστική δίωξη και μάλιστα για έναν λόγο που έχει να κάνει με την ελευθερία έκφρασης και την αυτονομία του εκπαιδευτικού.

Εδώ και χρόνια, με όλες τις κυβερνήσεις διαμορφώνεται μία ασφυκτική κατάσταση για τους εργαζόμενους στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα μελέτης. Είναι πολλά τα περιστατικά που καταγγέλλονται στα πρωτοβάθμια σωματεία, κατά τα οποία οι εργοδότες καταστρατηγούν τις αργίες, δεν δηλώνουν ώρες εργασίας, δεν αποδίδουν δώρα και επιδόματα στους εργαζομένους του κλάδου. Πρόσφατα γενικεύεται η μέθοδος των μηνιαίων ή τρίμηνων συμβάσεων, προκειμένου να έχουν οι εργοδότες την δυνατότητα να ασκούν μεγαλύτερη πίεση στους εργαζομένους. Να φοβούνται οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, αλλά και δικαιώματα που απορρέουν από την εκπαιδευτική τους ιδιότητα, όπως η αυτονομία κατά την άσκηση του εκπαιδευτικού έργου. Οι μηνιαίες ή τρίμηνες συμβάσεις οδηγούν πολλούς εργαζόμενους να χάνουν την δουλειά τους μέσα στην ακαδημαϊκή χρονιά, όπου είναι δύσκολο να καλύψουν τις χαμένες ώρες και συνεπώς το χαμένο εισόδημά τους. Ωστόσο, το σημαντικότερο όλων είναι ότι βλάπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Η αλλαγή καθηγητών, μία ή περισσότερες φορές μέσα στην χρονιά, απορυθμίζει τους μαθητές, διαταράσσει την μαθησιακή διαδικασία.

Ερωτάται η κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου:

– Να επιστρέψει στην εργασία της η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής, που εκδιώχθηκε από τον χώρο εργασίας της επειδή μίλησε στους μαθητές της για το πολυτεχνείο,

– Να καταργηθούν οι συμβάσεις που λήγουν πριν το τέλος της σχολική χρονιάς, στον ευαίσθητο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης,

– Να εξασφαλιστεί η ελευθερία λόγου του εκπαιδευτικού κατά την άσκηση του εκπαιδευτικού έργου,

– Να σταματήσει η υποδηλωμένη εργασία να μαστίζει τον συγκεκριμένο κλάδο,

– Να διασφαλιστεί η απόδοση των δώρων και των επιδομάτων στους εργαζόμενους του κλάδου».

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU