Κομματικές Οργανώσεις Νέας Ιωνίας του ΚΚΕ: Αποχαιρετιστήριο στον Σωτήρη Βάρβογλη

Οι Κομματικές Οργανώσεις Νέας Ιωνίας του ΚΚΕ αποχαιρετούμε με θλίψη τον ζωγράφο-αγιογράφο και ψηφιδογράφο Σωτήρη Βάρβογλη που έφυγε από τη ζωή αναπάντεχα.

Για 25 χρόνια διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) και έφορος του Τμήματος Διακοσμητικής. Ως μέλος για πολλά χρόνια της Επιτροπής Ασφαλιστικού του ΕΕΤΕ, πάλεψε πάντα για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και αγωνίσθηκε για το Ασφαλιστικό και Συνταξιοδοτικό των εικαστικών καλλιτεχνών.

Ο Σωτήρης Βάρβογλης γεννήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς το 1944 στη Αθήνα στον προσφυγικό συνοικισμό Κουντουριώτου Αμπελοκήπων. Είχε την τύχη να μεγαλώσει στο εργαστήρι του πατέρα του Κωνσταντίνου Βάρβογλη, ο οποίος τα χρόνια εκείνα ήταν από τους ελάχιστους ψηφιδογράφους και δάσκαλος στη Σιβιτανίδειο Σχολή. Με τον πατέρα του συνεργάσθηκε ως το 1972, τον οποίο και ακολούθησε στην αποκατάσταση ψηφιδωτών των Βυζαντινών Μνημείων Οσίου Λουκά, Ι. Μ. Δαφνίου, Ν. Μονής Χίου και πολλών ψηφιδωτών δαπέδων σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Για να βιοποριστεί εργάσθηκε στο χώρο της Αγιογραφίας, όπου γρήγορα καταξιώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ψηφιδογράφους του τόπου μας. Ψηφιδωτά του υπάρχουν σε πολλά σπίτια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Ο Σωτήρης Βάρβογλης ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 1968. Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΟΣΔΕΕΤΕ και πάλευε για τα Πνευματικά Δικαιώματα των καλλιτεχνών, από τη θέση του μέλους του ΔΣ και μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου του ΟΣΔΕΕΤΕ. Εκλέχθηκε για πολλά χρόνια μέλος των Επιτροπών Κρίσεων του ΕΕΤΕ και το εκπροσώπησε σε γνωματεύσεις, καθώς και ως κριτής σε διαγωνισμούς. Πήρε μέρος ως εισηγητής σε πολλά συνέδρια και ημερίδες και υπήρξε μέλος οργανωτικών επιτροπών.

Ήταν μαχητής και πάντα στήριζε το ΚΚΕ. Ένιωθε κομμάτι του ΚΚΕ, ανησυχούσε και πάλευε τόσο στον χώρο των εικαστικών καλλιτεχνών και ιδιαίτερα των αγιογράφων, όσο και στη γειτονιά του τη Νέα Ιωνία.

Οι Κομματικές Οργανώσεις Νέας Ιωνίας του ΚΚΕ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του, τον γιο του Δημήτρη και σε όλους τους οικείους του.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU