Για δικαίωση στην υπόθεση του Κτήματος Φιξ «37 χρόνια μετά» κάνουν λόγο στελέχη της Αριστεράς στο Ηράκλειο Αττικής, που υπογράφουν ένα κείμενο – ιστορικό για την συγκεκριμένη υπόθεση.
Οι υπογραφές που συνοδεύουν το κείμενο δεν είναι καθόλου τυχαίες και είναι άκρως συμβολικές: Πρόκειται για Ηρακλειώτισσες και Ηρακλειώτες, που
είτε συμμετείχαν στην δημοτική αρχή Γρηγοριάδη την 1η περίοδο της διεκδίκησης του Κτήματος Φιξ (1986 – 1990),
είτε στην Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Κτήματος Φιξ με αγώνες δεκαετιών,
είτε είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν και οργάνωναν κινητοποιήσεις για το ίδιο θέμα,
είτε είναι μέλη του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου που με την καθοριστική ψήφο τους πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνέβαλαν στην απόκτηση και διάσωση της περιοχής.
Μάλιστα κάποιοι έχουν και πέραν της μίας ιδιότητας από τις προαναφερόμενες, αλλά το σημαντικό είναι το συμβολικό μήνυμα που θέλουν να εκπέμψουν.
Συγκεκριμένα υπογράφουν οι Φανή Βελλίδου, Πέτρος Βερνάδος, Άρης Βρούστης, Χάρης Λευκιμμιάτης, Αρετή Σελμπέση, Αιμιλία Τζίβα, Ανθή Χαρώνη.
Το πολυσέλιδο ιστορικό περιγράφει με απίστευτες λεπτομέρειες την πορεία των γεγονότων στην υπόθεση του Κτήματος Φιξ και όποιος το διαβάσει έχει μία πλήρη και σαφέστατη εικόνα του τι έχει συμβεί.
Πολύ μεγάλη έμφαση δίνεται στην διαχρονική συμπεριφορά του κράτους και των κυβερνήσεων, με τη φράση ότι «οι προσπάθειες της Κεντρικής Διοίκησης να σαμποτάρει και να υπονομεύσει την απόκτηση του κτήματος Φιξ, για μικροκομματικά οφέλη και σχεδιασμούς, συνεχίστηκαν μέχρι και πρόσφατα».
Το δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι «η απόκτησή του από τον Δήμο Ηρακλείου, με τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης, ήταν μονόδρομος».
Φυσικά ήταν αδύνατον να λείψει και η καταγραφή γεγονότων που η αναφορά τους και μόνο και χωρίς κανένα άλλο απολύτως σχόλιο, προφανώς εκθέτουν όσους στο πρόσφατο παρελθόν υποστήριζαν ψευδώς ότι ο Δήμος Ηρακλείου δεν είχε συζητήσει ποτέ τη περίπτωση λήψης δανείου για την απόκτηση του Κτήματος ή δεν είχε πάρει σχετική απόφαση.
Όπως αναφέρεται «2001: Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής συνάπτεται δάνειο 3 δισ. Δρχ., (8.804.108 Ευρώ) για την αγορά του κτήματος Φιξ. Τα χρήματα αυτά δεν διατέθηκαν ποτέ για την απόκτηση του κτήματος».
Ακολουθεί το κείμενο και το ιστορικό:
Ηράκλειο Αττικής, 28.1.2023
Κτήμα Φιξ:
Δικαίωση 37 χρόνια μετά
Μετά από 37 χρόνια αγώνων και διεκδικήσεων, μετά από δεκαετίες παλινωδιών της Κεντρικής Διοίκησης, που στην πράξη απεμπόλησε το συμφέρον του Δημοσίου, επιτέλους το κτήμα Φιξ ανήκει στον Δήμο μας, ανήκει στο Ηράκλειο Αττικής.
Οι προσπάθειες της Κεντρικής Διοίκησης να σαμποτάρει και να υπονομεύσει την απόκτηση του κτήματος Φιξ, για μικροκομματικά οφέλη και σχεδιασμούς, συνεχίστηκαν μέχρι και πρόσφατα. Αυτή τη φορά όμως, ήταν η σειρά της πόλης, η σειρά των πολιτών να κερδίσουν τη μάχη του κτήματος Φιξ.
Η εμπειρία αυτών των χρόνων απέδειξε ότι η κεντρική διοίκηση ηθελημένα – αθέλητα δεν ήταν σε θέση να αποκτήσει τον χώρο. Το ιστορικό που επισυνάπτεται καταγράφει και αποδεικνύει τα παραπάνω.
Έτσι, η απόκτησή του από τον Δήμο Ηρακλείου, με τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης, ήταν μονόδρομος. Προκειμένου να υλοποιηθεί η απαλλοτρίωση, απαιτείτο αυξημένη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Για την ιστορία, υπέρ της απαλλοτρίωσης ψήφισαν οι 15 σύμβουλοι της δημοτικής πλειοψηφίας, το ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Τσουλουχάς.
Ιστορικό διεκδίκησης του κτήματος Φιξ
1937: Εντάσσεται η περιοχή του κτήματος Φιξ (27 στρέμματα) στο σχέδιο πόλης ως οικοδομικό τετράγωνο.
1985: Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων, γνωμοδοτεί ότι μόνο 13 στρέμματα ανήκουν στους κληρονόμους Φιξ (το γένος Γαρουφαλιά) από χρησικτησία (Καταπάτηση σε βάρος του Δημοσίου), ενώ τα άλλα 14 στρέμματα ανήκουν στο Δημόσιο.
- Ακολούθως, εκδόθηκε η Α.8557/706/04.09.1985 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία κλήθηκε το Δημόσιο να καταλάβει το ακίνητο. (Δηλαδή τα 14 στρέμματα τα οποία του ανήκαν).
1987: Οι κληρονόμοι Φιξ ασκούν αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, για αναγνώριση της κυριότητάς τους για το σύνολο του ακινήτου (για τα 27 στρέμματα).
1990: Καταλαμβάνεται το κτήμα από δημότες, οι οποίοι αποβάλλονται, μετά από απόφαση Εισαγγελικής Αρχής. Οι κληρονόμοι Φιξ έχουν τη νομή αφού μέχρι τότε το Δημόσιο δεν είχε προβεί σε καμιά ενέργεια.
- Ασκείται αγωγή των κληρονόμων Φιξ κατά του Δήμου Ηρακλείου Αττικής (Γρηγοριάδη, Βρούστη κ.λπ..). Για διατάραξη της νομής σε όλο το κτήμα.
1997: Εγκρίνεται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ηρακλείου Αττικής, με το οποίο προβλέπονται 17 στρέμματα κοινόχρηστου πράσινου, με αντάλλαγμα τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης στα υπόλοιπα στρέμματα.
2001: Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής συνάπτεται δάνειο 3 δισ. Δρχ., (8.804.108 Ευρώ) για την αγορά του κτήματος Φιξ. Τα χρήματα αυτά δεν διατέθηκαν ποτέ για την απόκτηση του κτήματος.
18.01.2002: Εκδίδεται κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. & Πολιτισμού, για την κατεπείγουσα απαλλοτρίωση του κτήματος (αποκατάσταση κτιρίων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, για τις ανάγκες της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας).
- Περιέργως, ως εικαζόμενοι ιδιοκτήτες ολόκληρου του κτήματος αναφέρονται, στην απόφαση απαλλοτρίωσης, οι κληρονόμοι Φιξ, αν και δεν είχε ακόμη εκδοθεί καμία απόφαση, επί της αγωγής τους κατά του Δημοσίου.
2002: Με την απόφαση 1816 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ορίζεται η αποζημίωση, για την απαλλοτρίωση του κτήματος, στο ποσό των €13.065.087
- Οι αρμόδιοι (o Υπουργός Πολιτισμού και ο Υπουργός Οικονομικών) γνωρίζουν ότι, πρέπει να καταθέσουν την αποζημίωση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, υπέρ των δικαιούχων, εντός 18 μηνών, από την ημερομηνία έκδοσης (05-09-2002), δηλαδή μέχρι 05.03.2004, διαφορετικά η απαλλοτρίωση αίρεται, αυτοδικαίως.
28.06.2002: Δημοσιεύεται (ΦΕΚ Β 211/02) η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, με την οποία κηρύσσεται το κτήμα Φιξ διατηρητέο μνημείο (κτίσμα και περιβάλλων χώρος).
- Σε αυτήν την απόφαση, αναφέρεται ότι ιδιοκτήτης του κτήματος είναι το Δημόσιο (αν και είχε τότε εκδοθεί αρνητική για το Δημόσιο απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) αντιφάσκοντας, ανεξήγητα, με την προηγηθείσα αναφορά στην απαλλοτρίωση.
28.06.2002: Δημοσιεύεται (ΦΕΚ Α 153/02) ο Νόμος 3028 για την προστασία των αρχαιοτήτων, αρμοδιότητας του ίδιου Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον οποίο ο χαρακτηρισμός ακινήτου είναι δυνατόν να αφορά όχι μόνο κτίρια, όπως μέχρι τότε (28.6.2002), αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο ή στοιχεία αυτού.
Η ισχύς του νόμου, άρχισε από την επομένη της δημοσίευσης, δηλαδή την 29.06.2002.
- Μία ημέρα δηλαδή μετά την δημοσίευση του χαρακτηρισμού του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου του κτήματος Φιξ ως διατηρητέου, από τον ίδιο αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού.
- Γιατί άραγε δεν περιμένανε μία ημέρα; (άρθρο 6 § 2 του Ν. 3028/02).
07.10.2002: Ασκείται η αναμενόμενη (ως λογική απάντηση στο προηγηθέν ερώτημα;) με αριθμό 540/02 αίτηση ακύρωσης του χαρακτηρισμού του κτήματος Φιξ ως διατηρητέου.
Οι κληρονόμοι Φιξ, επικαλούνται την αντίφαση του Δημοσίου, όσον αφορά την ιδιοκτησία. Βασικό επιχείρημά τους είναι η μη νόμιμη δυνατότητα χαρακτηρισμού του περιβάλλοντος χώρου, κατά τον χρόνο χαρακτηρισμού (28.06.2002), επειδή ο νόμος ίσχυσε από την 29.06.2002.
- Για να είναι όμως παραδεκτή η αίτηση ακύρωσης του χαρακτηρισμού, θα έπρεπε, να καταστούν κύριοι οι κληρονόμοι Φιξ αμετακλήτως, έναντι του Δημοσίου. Γεγονός που δεν συνέτρεχε, διότι υφίστατο εκκρεμής σχετική τακτική δικαστική διαδικασία, επί της αγωγής των κληρονόμων Φιξ κατά του Δημοσίου από το 1987, με συνέπεια, η δίκη, στο Συμβούλιο Επικρατείας, να αναβάλλεται. (Αναβολές: 20.10.2004, 30.03.2005, 07.12.2005).
31.12.2003: Kατατίθεται με αριθμό 68/03 η 1351/03 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία το Β΄ Τμήμα του Ν.Σ.Κ. γνωμοδοτεί υπέρ του παραδεκτού και βάσιμου των λόγων αναίρεσης, που είχε ασκήσει το Δημόσιο, κατά της με αριθμό 3696/2003 απόφασης του Εφετείου Αθηνών.
- Με την απόφαση αυτή αναγνωρίζονταν κύριοι, από χρησικτησία στο κτήμα, οι κληρονόμοι Φιξ.
Με το δεδομένο αυτό, η συζήτηση της αίτησης αποχαρακτηρισμού, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν ήταν παραδεκτή, όπως προκύπτει από το κείμενο της σχετικής Εισήγησης. Η εκδίκαση της αναίρεσης για την ιδιοκτησία στον Άρειο Πάγο ορίσθηκε για την 01.02.2006.
05.03.2004: Αίρεται αυτοδικαίως η (παρ’ όλα αυτά, δήθεν, κατεπείγουσα) απαλλοτρίωση του κτήματος Φιξ, διότι το Δημόσιο παραλείπει την καταβολή αποζημίωσης.
- Αν και οι αρμόδιοι Υπουργοί της απερχόμενης Κυβέρνησης τελούσαν σε πλήρη γνώση.
25.06.2004: Η νέα αναπληρωτής Υπουργός (του Υπουργού Πολιτισμού και Πρωθυπουργού) κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά προχωρεί στην ανάκληση της απαλλοτρίωσης, «διότι το εν λόγω ακίνητο δεν είναι πλέον αναγκαίο, για τους σκοπούς της απαλλοτρίωσης…» δηλαδή την εξυπηρέτηση της Ολυμπιάδας 2004, η οποία ακόμα, δεν είχε ξεκινήσει.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ : ΕΤΣΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.
22.08.2005: Με το με αριθμό 32/05 έγγραφό του, το Υπουργείο Πολιτισμού απευθύνεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και απαιτεί την παραίτηση του Δημοσίου από την αναίρεσή του για την ιδιοκτησία προκειμένου να αγοράσει το κτήμα για να το αποδώσει στην τοπική κοινωνία. Ζητά επίσης να καθορισθεί, από την Ολομέλεια, η τηρητέα πορεία.
- Το Ν.Σ.Κ. είναι ως γνωστόν ο δικηγόρος του Δημοσίου. Παρά ταύτα, με την πλειοψηφία της Ολομέλειάς του και με το 5515/4.11.2005 πρακτικό, συνιστά να παραιτηθεί το Δημόσιο της αναίρεσής του για την ιδιοκτησία, προκειμένου να αγορασθεί το κτήμα, από τους εμφανιζόμενους ιδιοκτήτες του.
- Μια ισχυρή μειοψηφία 10 μελών του Ν.Σ.Κ., μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι, επέμειναν στην βασιμότητα της αναίρεσης και την ανάγκη να κριθεί η αναίρεση αυτή, από τον Άρειο Πάγο.
25.11.2005: Το 5515/4.11.2005 πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους γίνεται αμέσως δεκτό, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, Γεώργιο Κουρή.
- Το πρακτικό αυτό επιδόθηκε στους κληρονόμους Φιξ, στις 22.12.2005 (δηλαδή πολύ πριν την 01.02.2006, που επρόκειτο να συζητηθεί η αναίρεση για την ιδιοκτησία, στον Άρειο Πάγο).
24.05.2006: Νομίμως, πλέον και παραδεκτά, αφού δεν επιτράπηκε ουσιαστικά στον Άρειο Πάγο να κρίνει την υπόθεση αυτή, οι κληρονόμοι Φιξ αναγνωρίσθηκαν, χωρίς την γνώμη του Αρείου Πάγου, ως «ιδιοκτήτες» (ίσως διότι, δεν κατέστη δυνατόν να είναι έτοιμο το πρακτικό, στις 07.12.2005, που είχε προσδιορισθεί η δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας).
- Η αίτηση στο Σ.τ.Ε., ήταν να συζητηθεί για το διατηρητέο του περιβάλλοντος χώρου, αλλά για άγνωστους, προς το παρόν, λόγους, η δίκη αναβλήθηκε, για τις 21.02.2007.
Με την παρέμβαση του Δήμου, της νέας διοίκησής του και των δημοτών, που για πρώτη φορά πληροφορούνται την εκκρεμότητα αυτή που επί σειρά πέντε ετών, είχε παραλείψει (;) να αναφέρει, σε συμβούλους και δημότες η προηγούμενη διοίκηση, αναβάλλεται η δίκη για τις 14.03.2007.
Στη δίκη αυτή, παρεμβαίνουν, νομίμως, υπέρ του χαρακτηρισμού, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής και η Επιτροπή Δημοτών η οποία συγκροτήθηκε εκείνη την περίοδο αποτελούμενη από τους:
- Ανθή Χαρώνη, Αντώνιο Βόμβα, Γρηγόρη Κότσαρη, Νίκο Τσαουσάκη, Γιώργο Γρηγοριάδη, Αριστείδη Βρούστη, Αλεξάνδρα Μέγγουλα, Αρετή Σελμπέση, Κων/νο Μιχελή, Πέτρο Βερνάδο και Ανδρέα Χριστοδουλίδη.
Νομικός σύμβουλος και ερευνητής της υπόθεσης ο δικηγόρος Μιχάλης Βόμβας.
Σημείωνε τότε η Επιτροπή Κατοίκων:
«Μέχρι σήμερα, το Δημόσιο, όπως εκπροσωπήθηκε,
- υπονόμευσε τα δικαιώματά του, δεν υλοποίησε την πρόθεσή του για την αγορά, δεν απέδωσε το κτήμα στην τοπική κοινωνία, δύο χρόνια μετά την βιαστική εκδήλωσή της «πρόθεσής» του.
- Διευκόλυνε, εκ των πραγμάτων, τους «ιδιοκτήτες», αποτρέποντας την κρίση του Αρείου Πάγου και καθιστώντας παραδεκτή την αίτησή τους, για ακύρωση του χαρακτηρισμού.
- Έδωσε, επίσης και δίνει τροφή σε θεωρίες συνωμοσίας, περί οικοδόμησης του πράσινου με κέντρα τύπου Mall, καταστημάτων Μαρινόπουλου (συνώνυμου με μια από τους κληρονόμους Φιξ) και για άλλες συγγένειες προσώπων, εταιρειών και υπόνοιες μεθοδεύσεων».
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
Η τοπική κοινωνία εύλογα διερωτάται:
- Υπήρχε όντως πρόθεση του Δημοσίου να αγοράσει το κτήμα και πώς αποδεικνύεται η πρόθεση αυτή;
- Με ποιο τρόπο το Δημόσιο διασφάλισε την αγορά του κτήματος πριν παραιτηθεί από την αναίρεση του;
- Η Κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τον «κοινωνικό σχεδιασμό» της απόδοσης του κτήματος στην τοπική κοινωνία, όπως ισχυρίστηκε για λογαριασμό της το Υπουργείο Πολιτισμού;
- Μήπως παραπλανήθηκε το Ν.Σ.Κ. όσον αφορά την πρόθεση αγοράς;
Εύλογο ερώτημα:
Ποια κυβέρνηση θα τολμήσει να εξακολουθεί να κάνει τα «στραβά μάτια» στην ορατή πραγματικότητα του ενός και αδιαιρέτου μνημείου και να παραδώσει τον χώρο, βορά σε επιχειρηματικά συμφέροντα για την οικοδόμηση τις οίδε ποιων εμπορικών κέντρων;
Ας ξεκινήσουμε μία εκστρατεία για να ενημερώσουμε τους πολίτες και να πείσουμε εχθρούς και φίλους ότι δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε αυτή την ανίερη απόπειρα.
Ένα κίνημα πολιτών δεν μπορεί να αγνοηθεί ακόμα και σε μία τέτοια εποχή χλιαρών αντιδράσεων και καταναλωτικών εφησυχασμών.
2007: Συνεδριάζει το Σ.τ.Ε. για να εξετάσει το αίτημα των κληρονόμων Φιξ να αποχαρακτηριστεί ο χώρος από διατηρητέο μνημείο. Υπάρχει παρέμβαση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και της Επιτροπής Κατοίκων, με δικηγόρο τον Μιχάλη Βόμβα, ο οποίος είχε μελετήσει διεξοδικά όλο το νομικό πλαίσιο της υπόθεσης.
- Σε απόφασή του το Σ.τ.Ε. απορρίπτει το αίτημα των κληρονόμων Φιξ για αποχαρακτηρισμό του χώρου και δικαιώνει τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής και την Επιτροπή Κατοίκων.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Σ.τ.Ε., αποκαλύφθηκαν και άλλες πτυχές του θέματος και συγκεκριμένα η παραίτηση του Δημοσίου από τη διεκδίκηση των 14 στρεμμάτων του Κτήματος.
- Η Επιτροπή Κατοίκων, κατόπιν έρευνας του Μιχάλη Βόμβα, αποκάλυψε ότι ουσιαστικά η παραίτηση του Δημοσίου έγινε δήθεν, ενόψει της αγοράς του κτήματος από το Δημόσιο, αλλά, στην πραγματικότητα, ενόψει της συζήτησης, στις 07.12.05, στο Σ.τ.Ε., της απαράδεκτης (γιατί δεν είχε λυθεί το ιδιοκτησιακό ζήτημα) αίτησης αποχαρακτηρισμού του Κτήματος, προκειμένου αυτή, τότε ή οποτεδήποτε να καταστεί παραδεκτή.
- Δηλαδή το Δημόσιο παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση των 14 στρεμμάτων που επρόκειτο να συζητηθεί στο Σ.τ.Ε., έτσι ώστε να μην απορριφθεί η αίτηση αποχαρακτηρισμού του Κτήματος Φιξ, από τους κληρονόμους Φιξ!
18.01.2008: Κατόπιν όλων αυτών, η Επιτροπή και ακόμα διακόσιοι πολίτες του Ηρακλείου, υπέβαλαν αναφορά κατά παντός υπευθύνου (Ιατρίδης, Κλαδάς, Κουρής κ.α.) στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, για την υπόθεση του Κτήματος Φιξ.
- Απευθύνθηκε επίσης, όμοια αναφορά-καταγγελία, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την αξιολόγηση πράξεων και παραλείψεων, αντίθετων στις πολιτικές της Κοινότητας, για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον.
Μετά από άμεση ενέργεια του κ. Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και του Εισαγγελέα, που μελέτησε τα έγγραφα, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για παράβαση καθήκοντος.
Από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της επιτροπής, Μιχάλη Βόμβα υποβλήθηκε «Σημείωμα Παρατηρήσεων», στο οποίο αναπτύσσονται:
- Οι, κατά την γνώμη του, ευθύνες του πρώην Γενικού Γραμματέα Ολυμπιακής Αξιοποίησης.
- Οι τυχόν ευθύνες Κυβερνητικών οργάνων.
- Το ενδεχόμενο αναψηλάφησης της δίκης, για το ακίνητο, στον Άρειο Πάγο, εάν υπάρξει καταδίκη, για εγκλήματα, που την δικαιολογούν.
Θέματα που αφορούσαν την εγκυρότητα ή μη του ερωτήματος για την παραίτηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Αναπτύσσει επίσης, την πρότασή του (στην περίπτωση που, τελεσιδίκως, δεν ήθελε αποδοθεί το ακίνητο, στην Τοπική Κοινωνία),
- για άσκηση μαζικών αγωγών, κατά των υπεύθυνων (Δημοσίου, ή επικουρικά, κατά προσώπων),
- για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης, λόγω προσβολής της προσωπικότητας των πολιτών της περιοχής.
Επίσης, αναφέρονται
- ευθύνες προσώπων και οργάνων του Δημοσίου, για προηγηθείσες, της παραίτησης, ενέργειες, στις οποίες «εμπεριέχονταν πολύ συγκροτημένος συνδυασμός ανατροπής τους».
Τέλος, επιφυλάσσεται,
- για τον βαθμό επηρεασμού των πράξεων και παραλείψεων δημοσίων οργάνων, από τις σχέσεις και τις ιδιότητες των εμπλεκόμενων, στην υπόθεση του κτήματος Φιξ, προσώπων.
Ο Εισαγγελέας παραπέμπει τους εμπλεκόμενους για κακούργημα, ωστόσο το Συμβούλιο Εφετών βάζει την υπόθεση στο αρχείο.
2018: Οι κληρονόμοι Φιξ, ιδιοκτήτες πλέον της συνολικής έκτασης, καταθέτουν αίτηση αποχαρακτηρισμού η οποία απορρίπτεται. Δηλαδή ο χώρος είναι ιδιωτικός και διατηρητέος.
Και ερχόμαστε στις τελευταίες εξελίξεις.
Φεβρουάριος 2021: Τριάντα επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή για το εάν προτίθεται το Ελληνικό Δημόσιο να συνεισφέρει, να βοηθήσει, στην απόκτηση του κτήματος Φιξ.
- Τέσσερις υπουργοί, με πρώτο τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, απαντούν αρνητικά. «Σας γνωρίζουμε ότι τα διαλαμβανόμενα σε αυτήν (σ.σ. ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ) εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων», η ξερή απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη.
Απρίλιος 2021: Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής ψηφίζει για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των 27 στρεμμάτων του κτήματος Φιξ.
- Προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση της δημοτικής αρχής, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην ιστορική αυτή συνεδρίαση, ψηφίζουν υπέρ η δημοτική πλειοψηφία, το ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ και ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Τσουλουχάς.
- Η ψήφος του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου ήταν και απαραίτητη και καθοριστική για να προχωρήσει η υπόθεση, καθώς η δημοτική αρχή είχε μόνο 15 στους 31 δημοτικούς συμβούλους.
Ιούλιος 2021: Μετά τις εξελίξεις στον Δήμο Ηρακλείου και την απόφασή του να αποκτήσει το κτήμα Φιξ, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κάνει στροφή 180 μοιρών και τώρα δηλώνει ότι… μπορεί να συμβάλει στην απόκτηση του κτήματος Φιξ.
- Μια ακόμη προσπάθεια της Κεντρικής Διοίκησης να σαμποτάρει την υπόθεση του κτήματος Φιξ για μικροκομματικούς λόγους έχει ξεκινήσει.
Σεπτέμβριος 2021: Από το παρασκήνιο και τις διαβουλεύσεις αποδεικνύεται ότι η Κεντρική Διοίκηση δεν έχει ουσιαστικά καμία πρόθεση να συμβάλει στην απόκτηση του κτήματος Φιξ και αυτό που επιθυμεί είναι να υπάρξει ένα ακόμη επεισόδιο καθυστέρησης στη διαδικασία, προκειμένου για μία ακόμη φορά να βαλτώσει η υπόθεση.
Δεκέμβριος 2022: Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής αποκτά το κτήμα Φιξ.
Μια ιστορία αγώνων 37 χρόνων, έχει επιτέλους θετική κατάληξη.
Βελλίδου Φάνη
Βερνάδος Πέτρος
Βρούστης Άρης
Λευκιμμιάτης Χάρης
Σελμπέση Αρετή
Τζίβα Αιμιλία
Χαρώνη Ανθή
3 Comments