Μαρίνα Γαλανού – Την αποχαιρετά η Δύναμη Ζωής

Μαρίνα Γαλανού – Η Δύναμη Ζωής και η Ρένα Δούρου αποχαιρετούν τη Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρο του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, η οποία τίμησε την παράταξή μας, ως Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, με την πολύτιμη συνεργασία της σε θέματα υλοποίησης πολιτικών απαγόρευσης διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.

Χάρη στις γνώσεις και την καθοδήγησή της, με την υποστήριξη του Συμπαραστάτη του Πολίτη, Βασίλη Σωτηρόπουλου, η Περιφέρεια Αττικής έγινε τότε ο πρώτος φορέας της Ελληνικής Πολιτείας που στη Χάρτα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων Πολιτών, η οποία θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2016, περιέλαβε και άρθρο απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου στις υπηρεσίες της. Με τη δική της συμβολή, η Περιφέρεια Αττικής μετείχε σε εκδηλώσεις για την Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης, σε συμβολικές δράσεις για τα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων, όπως ήταν ανάρτηση μπάνερ στο κτίριο της Περιφέρειας, κ.α..

Μαρίνα Γαλανού

Η Δύναμη Ζωής, με βαθιά οδύνη, αποχαιρετά τη Μαρίνα Γαλανού, μια ανιδιοτελή, σπουδαία ακτιβίστρια, μια ακούραστη αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για όλους, όλες, όλ@. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα της στην Αττική, στην Ελλάδα, στα διεθνή fora, στο πλευρό των θυμάτων του τρανσφοβικού μίσους, τον αγώνα για την καταπολέμηση των διακρίσεων προκαταλήψεων που πηγάζουν από την ομοφοβία, τη λεσβιοφοβία, την αμφιφοβία. την τρανσφοβία.  Τον αγώνα για ισότητα και σεβασμό, για αποδοχή της ετερότητας, για εμπέδωση του δικαιώματος στη διαφορετικότητα. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σε μια ξεχωριστή προσωπικότητα που το παράδειγμά της, η παρακαταθήκη του τεράστιου έργου της, είναι πλέον η πολύτιμη κληρονομιά μας.

Διαβάστε και εδώ

Διαβάστε και εδώ

Δείτε και εδώ:

Αναφέρει το avmag.gr για την Μαρίνα Γαλανού : 

Ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), ιδρύτρια του Πολύχρωμου Πλανήτη και δημιουργός του site t-zine.gr, η Μαρίνα Γαλανού δραστηριοποιούταν από το 1997 στο πεδίο των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας στο ΣΑΤΤΕ, την πρώτη τρανς οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών έως το 2004.

Ήταν, επίσης, εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καθώς επίσης τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ). Διατέλεσε, ακόμη, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καθώς επίσης μέλος της Επιτροπής για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Η ακτιβιστική της δράση ήταν εξαιρετικά έντονη με την ίδια να συμβάλει καθοριστικά στην αναγνώριση και την προώθηση των δικαιωμάτων τόσο της τρανς όσο και της ΛΟΑΤ+ κοινότητας γενικότερα.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στα οικεία της πρόσωπα.

Μαρίνα Γαλανού
Μαρίνα Γαλανού : “Υπάρχουν κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντι στους τρανς ανθρώπους ακόμη και στην ίδια την κοινότητα”

«Η ορατότητα παραμένει ζητούμενο και ασφαλώς πρέπει να επιδιώκεται, παντού. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά συνάμα με την ορατότητα πρέπει να μπαίνει και το θέμα της ασφάλειας και ιδιαίτερα των ασφαλών χώρων. Και πιστέψτε με, ιδιαίτερα για τα τρανς άτομα, αυτό έχει μεγάλη σημασία, οι ασφαλείς χώροι. Γιατί ακόμη και μέσα στην ίδια την LGBTI κοινότητα, οι τρανς άνθρωποι δεν βρίσκουν πάντα την απαιτούμενη ασφάλεια. Υπάρχουν κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντι στους τρανς ανθρώπους ακόμη και στην ίδια την κοινότητα. Γιατί πριν μιλήσουμε για αλληλεγγύη και για να περπατήσουμε μαζί κοινούς δρόμους, πρέπει να μιλήσουμε για ασφαλείς χώρους. Δίχως αυτό είναι κενό γράμμα.» – Μαρίνα Γαλανού, Antivirus, 27/05/20

Αναφέρει η Lifo για την Μαρίνα Γαλανού:

Ο Πολύχρωμος Πλανήτης, ο πρώτος ΛΟΑΤΚΙ+ εκδοτικός οίκος και βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε το 2004 «και η απόφαση για την ίδρυσή του ήρθε την ίδια ημέρα που έφυγα από το ΣΑΤΤΕ», εξηγούσε στην LiFO.

«Θεώρησα ότι άφησα πίσω μου ‒πολύ προσωρινά βέβαια‒ τον ακτιβισμό, αλλά ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η αφετηρία για κάτι εξίσου ουσιαστικό, με ηχηρό πολιτικό μήνυμα: να αναδειχθεί ο πλούτος της κουλτούρας της διαφορετικότητας, ιδιαίτερα της πεζογραφίας και της ποίησης με ΛΟΑΤΚΙ+ θεματική.

Μαρίνα Γαλανού
Μαρίνα Γαλανού : “Στην Ελλάδα έχουμε βαθύ πρόβλημα θεσμοποιημένου ρατσισμού που εκπορεύεται από δημόσια και πολιτικά πρόσωπα, δυστυχώς και μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, και από εκκλησιαστικούς παράγοντες. Εάν δεν το αντιμετωπίσουμε αυτό, θα μας κατατρέχει”

»Αν και οι δυσκολίες στην πορεία ήταν πολλές, ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ο Πολύχρωμος Πλανήτης πέτυχε κάποιους στόχους. Στην αρχή με δυσκολία έμπαιναν τα βιβλία μας στα ράφια, όταν νοικιάσαμε το γραφείο μας είχαμε απειληθεί με έξωση, γιατί κάποιοι ένοικοι ήθελαν να μαζέψουν υπογραφές, ενώ δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε ουσιαστική στήριξη απ’ την κοινότητα. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε εδώ και συνεχίζουμε.»

«Στην Ελλάδα έχουμε βαθύ πρόβλημα θεσμοποιημένου ρατσισμού που εκπορεύεται από δημόσια και πολιτικά πρόσωπα, δυστυχώς και μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, και από εκκλησιαστικούς παράγοντες. Εάν δεν το αντιμετωπίσουμε αυτό, θα μας κατατρέχει.

Η τρανς κοινότητα, βέβαια, είναι από τις κοινωνικές ομάδες που έχουν υποστεί τον περισσότερο ρατσισμό και τα μέλη της υφίστανται καθημερινή κακοποίηση, ακόμα και μέσα στην ίδια τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Αυτό εκφράζεται σε όλες τις εκθέσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών. Δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο όπως πριν από 20 ή 10 χρόνια.

Ασφαλώς η κατάσταση είναι καλύτερη, έχουν γίνει βήματα, αλλά, αν θέλουμε να μιλήσουμε για τρανς ορατότητα, ας αναρωτηθούμε πόσες φορές έχουμε δει ένα τρανς άτομο σε κάποια δημόσια υπηρεσία, σε μια τράπεζα, σε ένα πόστο, κάπου, να μας εξυπηρετεί.»

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU