Νέα Ιωνία: Επιστολή Κανλή σε προέδρους ΟΠΑΝ και ΚΕΒΡΕΦΟ

Ανοιχτή επιστολή  προς τους πρόεδρους των

νομικών πρόσωπων  ΟΠΑΝ και ΚΕΒΡΕΦΟ

Αγαπητή κυρία  και κύριε Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων ΟΠΑΝ και ΚΕΒΡΕΦΟ, ένα χρόνο και πέντε μήνες μετά, την επιβολή της καραντίνας του Μαρτίου του 2020 η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία του κορονοϊού.

Οι νέες συνθήκες απαιτούν πνεύμα συνεργασίας για την λήψη αποφάσεων μεταξύ της δημοτικής αρχής, των δημοτικών παρατάξεων και των συμβούλων των νομικών προσώπων του δήμου.

Στην κατεύθυνση αυτή τον Μάρτιο του 2020, η παράταξη μας “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ” ζήτησε εγγράφως από τη δημοτική αρχή να υλοποιήσει συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων με τηλεδιάσκεψη ή  με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο (δυνατότητα βιντεοκλήσης κλπ.) ώστε να υπάρχει ενεργή συμμετοχή και ανταλλαγή απόψεων στη λήψη αποφάσεων.

Αυτό πραγματοποιήθηκε με αποτέλεσμα το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας να συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη γεγονός που βοήθησε στη συμμετοχή στη δημοτική διοίκηση αλλά και τον έλεγχο  από την αντιπολίτευση όπως θεσμικά και ηθικά επιβάλλεται.

Παρόλα αυτά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώνουμε ότι η δημοτική αρχή δεν προχωρά σε αντίστοιχες ενέργειες για τα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων (ΟΠΑΝ και ΚΕΒΡΕΦΟ) ενώ αυτό έχει τονιστεί από τις δημοτικές παρατάξεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει ούτε μία απλή βιντεοκλήση μεταξύ των μελών των διοικητικών συμβουλίων του ΟΠΑΝ και του ΚΕΒΡΕΦΟ από τον Μάρτιο του 2020.

Η δημοτική αρχή θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ειδική πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης ΖΟΟΜ με την οποία πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής ή ακόμα να προκαλέσει απλή βιντεοκλήση (με χρήση πληθώρας δωρεάν εφαρμογών, Messenger, Skype, Viber, Jitsi κ.α.) όπως προκαλούν χιλιάδες μαθητές και ενήλικες, με χρήση απλού ηλεκτρονικού εξοπλισμού (κινητά τηλέφωνα μικρού κόστους) για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

Το έλλειμμα δημοκρατίας, συμμετοχής αλλά και ελέγχου που έχει προκαλέσει η δημοτική αρχή με την άρνηση της να ασχοληθεί με την εύρυθμη λειτουργία των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων του Δήμου πρέπει να αποκατασταθεί.

Επιπλέον γεννιούνται ερωτήματα.

1)Γιατί η δημοτική αρχή αρνείται στην αντιπολίτευση το θεσμικό δικαίωμα της συμμετοχής και του ελέγχου με την άρνηση πραγματοποίησης διοικητικών συμβουλίων με τηλεδιάσκεψη;

2)Υπάρχουν διαδικασίες ή ερωτήσεις που προσπαθούν να κρύψουν ή να αποφύγουν οι Πρόεδροι των νομικών προσώπων και αποφεύγουν τα διοικητικά συμβούλια με τηλεδιάσκεψη;

Αν οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης του Δήμου άκουγαν τις συστάσεις των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης θα είχαμε αποφύγει το σκάνδαλο του εργολάβου με τα έργα στο Δημαρχείο και κάποια σχολεία.

Η απάντηση της Δημάρχου ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για τηλεδιασκέψεις κρίνεται παιδαριώδης, όταν με ένα απλό κινητό τηλέφωνο, μαθητές δημοτικού  είναι ικανοί να εκτελούν βιντεοκλήσεις.

Η δημοτική αρχή και ειδικά οι  Πρόεδροι των νομικών προσώπων δεν θα πρέπει να αποφεύγουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και δεν θα πρέπει να κρύβουν στοιχεία από τα διοικητικά τους συμβούλια. Επιβάλλεται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διαφυλάξουν τη δημοκρατική λειτουργία και το κύρος των νομικών προσώπων.

Χρήστος Κανλής

επικεφαλής δημοτικής ομάδας

“ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU