Νέα Ιωνία – Λαϊκή Συσπείρωση: “Μη ιατρικό προσωπικό καλείται να δώσει οδηγίες πρόληψης στα ΚΕΠ Υγείας”

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Νέας Ιωνίας

«ΚΕΠ Υγείας»: Υποβάθμιση, εμπορευματοποίηση και παράδοση των υπηρεσιών υγείας σε ΜΚΟ

 Το«Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας», στο οποίο εντάσσονται τα «ΚΕΠ Υγείας», είναι ένας ακόμα μηχανισμός που καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η ΝΔ μαζί με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ώστε στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση για τον κατακερματισμό του δημόσιου συστήματος υγείας και την ιδιωτικοποίησή του, το κράτος να αποποιηθεί την ευθύνη του στην ενημέρωση, την πρόληψη και την περίθαλψη του λαού.

Για να το πετύχουν, αναθέτουν μέρος των υπηρεσιών υγείας σε ΜΚΟ, «κοινωνικούς συνεταιρισμούς» και φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Επιδιώκεται, επίσης, κονδύλια που είναι αναγκαία για την υγεία του λαού να δοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους για τη διασφάλιση των κερδών τους.

Η πρόβλεψη του καταστατικού των «ΚΕΠ Υγείας» να λειτουργούν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (Πρόγραμμα περιορισμένης χρηματοδότησης με ημερομηνία λήξης) και τον Δήμο και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό,θεσμοθετεί την έναρξη της διαδικασίας οι όποιες υπηρεσίες προσφέρονται να πληρώνονται από την τσέπη των εργαζομένων.

Επιπλέον, με τη δημιουργία των «ΚΕΠ Υγείας» προωθείται μια ακόμη επικίνδυνη «καινοτομία»: Μη ιατρικό προσωπικό καλείται να δώσει οδηγίες πρόληψης ή να κατευθύνει ασθενείς στη σωστή ιατρική ειδικότητα, κάτι το οποίο αποτελεί παντελώς αντιεπιστημονική, αναχρονιστική και επικίνδυνη μέθοδος!

Σύγχρονο είναι σήμερα ο λαός μας να απολαμβάνει πλήρη ιατρική κάλυψη με δεδομένο ότι στη χώρα μας υπάρχει η επιστημονική γνώση και το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό για να παράσχει πλήρη ιατρική κάλυψη στο λαό. 

Συγκεκριμένα για την περιοχή της Νέας Ιωνίας σημαίνει:

-Πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου «Αγία Όλγα» με όλες τις ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με μόνιμες σχέσεις εργασίας. Μονιμοποίηση όσων συμβασιούχων εργάζονται στο Νοσοκομείο για να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες της περιοχής. Πλήρη κάλυψη στις βάρδιες του ΕΚΑΒ με προσλήψεις καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί.

-Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σχεδιασμένη ενιαία για όλη τη χώρα με πλήρως στελεχωμένο δίκτυο Κέντρων Υγείας συνδεδεμένα με μεγάλους χώρους δουλειάς, αποκεντρωμένων ιατρείων και κινητών μονάδων χωρίς καμιά εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, ΜΚΟ κλπ με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

-Προληπτική ιατρική από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με έμφαση ιδιαίτερα στον τακτικό έλεγχο του παιδιού από τη γέννησή του έως την ενηλικίωση, με εξασφάλιση των αναγκαίων εμβολιασμών.

-Γιατρούς εργασίας, μελέτη και μέτρα για την πρόληψη από τις επαγγελματικές ασθένειες από τις οποίες ταλαιπωρούνται πάρα πολλοί εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων.

-Την εξασφάλιση στέγασης και παραμονής του Κ.Υ στον Δήμο μας καθώς λήγει η παράταση του ενοικιοστάσιου του χώρου που στεγάζεται, κάτι για το οποίο η δημοτική αρχή αν και το έχουμε θέσει υπόψη της δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε.

-Την πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας με αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων ιατρικών μηχανημάτων .

-Δωρεάν παροχή όλων των εξετάσεων, θεραπειών, υγειονομικού υλικού, φαρμάκων, χωρίς πληρωμές, συμμετοχές, πλαφόν και περικοπές σύμφωνα με τις ανάγκες και με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.

-Κατάργηση όλων των “λιστών” των φαρμάκων, της λεγόμενης “ασφαλιστικής τιμής”, του χαρατσιού του 1 ευρώ ανά συνταγή, των λεγόμενων “πλαφόν”.

Όμως η  Δημοτική Αρχή της κας Θωμαϊδου, σε πλήρη συμφωνία με την κυβερνητική πολιτική και σε αντίθεση με όλες τις παραπάνω διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος για ένα σύστημα υγείας στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, έκανε την επιλογή της και κατέληξε στην εύκολη λύση, φέρνοντας στο δημοτικό συμβούλιο της 5ης Ιουλίου 2021 πρόταση για την ίδρυση ΚΕΠ υγείας.

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, στο πλευρό του λαού της περιοχής μας, να αγωνιζόμαστε για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας άρτια στελεχωμένο με ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και με υποδομές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Ιούλιος 2021

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU