Νέα Ιωνία – Ηράκλειο Αττικής – Όμορες περιοχές – Κτηματολόγιο: Τι ίσχυε και τι θα ισχύει με τη νέα δομή

Πίνακας Περιεχομένων

Γιώργος Λιάλιος – Σε κάποιες περιοχές ο πολίτης μπορεί να έχει απευθείας πρόσβαση μέσω Ιντερνετ στα στοιχεία της ιδιοκτησίας του. Σε άλλες, πρέπει να τα αιτηθεί ηλεκτρονικά και να εξυπηρετηθεί ίσως με κάποια καθυστέρηση. Σε κάποιες πρέπει να επισκεφθεί ο ίδιος το υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο, για να καταθέσει διά ζώσης έγγραφη αίτηση και θα χρειαστούν έως και ένας δύο μήνες για να εξυπηρετηθεί. Η Αττική, όπου συγκεντρώνεται περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, θα είναι έως το τέλος του 2022 ένα μωσαϊκό από υποθηκοφυλακεία, μεταβατικά και οριστικά κτηματολογικά γραφεία, μέχρι όλα να περάσουν στην οριστική δομή του Ελληνικού Κτηματολογίου. Η μεγαλύτερη καθυστέρηση παρατηρείται στην ενσωμάτωση των στοιχείων του Δήμου Αθηναίων, που θα περάσει στην οριστική δομή στο τέλος του 2023, ενώ αδιευκρίνιστη είναι ακόμα η περίπτωση της Λαυρεωτικής.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου, στην Αττική εκτιμάται ότι υπάρχουν 8 εκατ. ιδιοκτησιακά δικαιώματα, από τα 39,1 εκατ. της χώρας (περίπου το 20,5%). Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος –το 66% ή 5,3 εκατ. δικαιώματα– έχει περάσει στο «εν λειτουργία κτηματολόγιο»: αυτό σημαίνει πως είτε έχει κλείσει το υποθηκοφυλακείο, οπότε ο πολίτης μπορεί να έχει στη διάθεσή του και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (οριστικό κτηματολογικό γραφείο), ή λειτουργεί ακόμα κτηματολογικό γραφείο στο πλαίσιο του υποθηκοφυλακείου, μέχρι αυτό να κλείσει (μεταβατικό κτηματολογικό γραφείο). Σε ακόμα 31% (αντιστοιχεί σε 2,5 εκατ. δικαιώματα) έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση και την περίοδο αυτή ελέγχονται τα στοιχεία ώστε να οριστικοποιηθούν. Τέλος, εκκρεμεί η συλλογή του 3%-4% των δηλώσεων (περίπου 250.000-300.000 δικαιώματα) στα νησιά της Αττικής, στη Μάνδρα και στα Μέγαρα, όπου η κτηματογράφηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Ο «χάρτης»

Ας δούμε ποια είναι η εικόνα ανά περιοχή. Στην οριστική δομή του κτηματολογίου (άρα και στη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών) έχουν περάσει οι περιοχές στις οποίες τα υποθηκοφυλακεία έχουν πλέον κλείσει. Πρόκειται για τα 14 από τα 39 της Αττικής, τα οποία είναι:

Περιστερίου: Αφορούσε μόνο το Περιστέρι (179.674 δικαιώματα ιδιοκτησίας). Με τη νέα δομή μετετράπη σε τοπικό υποκατάστημα του κτηματολογίου.

Χαϊδαρίου: Περιελάμβανε το Χαϊδάρι (58.806 δικαιώματα) και την Αγία Βαρβάρα (30.070 δικαιώματα). Και οι δύο περιοχές υπάγονται πλέον στο υποκατάστημα Περιστερίου.

Αιγάλεω: Εξυπηρετούσε μόνο το Αιγάλεω (89.345 δικαιώματα) και εξυπηρετείται πλέον από το υποκατάστημα Περιστερίου.

Νίκαιας: Λειτουργούσε για τις περιοχές Αγίου Ιωάννη Ρέντη (21.871 δικαιώματα), Κορυδαλλού (88.293 δικαιώματα) και Νίκαιας (122.476 δικαιώματα). Με τη νέα δομή οι τρεις περιοχές υπάγονται απευθείας στο Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιώς και Νήσων με έδρα τον Πειραιά.

Πειραιά: Περιελάμβανε τις περιοχές Πειραιά (267.336 δικαιώματα), Κερατσινίου (112.832 δικαιώματα), Περάματος (31.765 δικαιώματα) και Δραπετσώνας (18.003 δικαιώματα). Και οι τέσσερις περιοχές εξυπηρετούνται πλέον από το Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιώς και Νήσων.

Αγίας Παρασκευής: Περιελάμβανε τις περιοχές Αγίας Παρασκευής (106.276 δικαιώματα) και Χολαργού (52.382 δικαιώματα). Οι περιοχές αυτές υπάγονται πλέον στο υποκατάστημα Χαλανδρίου.

Χαλανδρίου: Περιελάμβανε το Χαλάνδρι (133.778 δικαιώματα), τη Φιλοθέη (10.830 δικαιώματα), τη Νέα Πεντέλη (10.286 δικαιώματα) και την Πεντέλη (7.424 δικαιώματα). Πλέον, όλες αυτές οι περιοχές εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα Χαλανδρίου.

Παπάγου: Περιελάμβανε τις περιοχές Παπάγου (21.493 δικαιώματα), Νέου Ψυχικού (18.499 δικαιώματα) και Παλαιού Ψυχικού (15.452 δικαιώματα). Και οι τρεις περιοχές εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα Χαλανδρίου.

Νέας Ιωνίας: Περιελάμβανε τις περιοχές Νέας Ιωνίας (106.372 δικαιώματα) και Νέου Ηρακλείου (σ.σ. Ηρακλείου Αττικής) (76.544 δικαιώματα). Υποκαταστάθηκε από το υποκατάστημα του κτηματολογίου στη Νέα Ιωνία.

Νέας Φιλαδέλφειας: Περιελάμβανε τις περιοχές Μεταμόρφωσης (52.175), Νέας Φιλαδέλφειας (38.034 δικαιώματα) και Νέας Χαλκηδόνας (14.926 δικαιώματα). Οι περιοχές αυτές πλέον εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα Νέας Ιωνίας.

Καλλιθέας: Περιελάμβανε τις περιοχές Καλλιθέας (164.971 δικαιώματα) και Ταύρου (21.342). Υπάγονται πλέον στο υποκατάστημα Καλλιθέας.

Νέας Σμύρνης: Περιελάμβανε μόνο τη Νέα Σμύρνη (110.229 δικαιώματα) και εξυπηρετείται πλέον από το υποκατάστημα Καλλιθέας.

Ηλιούπολης: Περιελάμβανε τις περιοχές Αγίου Δημητρίου (107.280 δικαιώματα), Ηλιούπολης (106.112 δικαιώματα), Αργυρούπολης (46.312 δικαιώματα) και Δάφνης (36.103 δικαιώματα), που πλέον εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα Ηλιούπολης.

Σπάτων: Περιελάμβανε τις περιοχές Σπάτων (62.089 δικαιώματα), Αρτέμιδας (59.701 δικαιώματα), Παλλήνης (47.909 δικαιώματα), Νέας Μάκρης (41.324 δικαιώματα), Ραφήνας (40.286 δικαιώματα) και Ανθούσας (7.987 δικαιώματα). Ολες οι περιοχές εξυπηρετούνται πλέον από το Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής, με έδρα το Κορωπί.

Η νέα δομή

Υπενθυμίζεται ότι η νέα δομή του ελληνικού κτηματολογίου για την Αττική περιλαμβάνει τρία κτηματολογικά γραφεία και 12 υποκαταστήματα:

• Το Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, το οποίο θα εξυπηρετεί τις περιοχές Αθήνας, Γαλατσίου, Μοσχάτου Ζωγράφου και Καισαριανής. Στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών θα υπάγονται τα τοπικά υποκαταστήματα Ηλιούπολης, Χαλανδρίου, Περιστερίου και Καλλιθέας.

• Το Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής, στο οποίο θα υπαχθούν απευθείας οι περιοχές που σήμερα υπάγονται στα υποθηκοφυλακεία Κρωπίας, Λαυρίου, Κερατέας και Σπάτων. Στο Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής θα υπάγονται τα τοπικά υποκαταστήματα Αμαρουσίου (Μαρούσι, Βριλήσσια, Μελίσσια, Λευκόβρυση και Πεύκη), Νέας Ιωνίας, Κηφισιάς (Κηφισιά, Δροσιά, Εκάλη, Νέα Ερυθραία), Αχαρνών (Ανω Λιόσια, Ασπρόπυργος, Αχαρνές, Ζεφύρι, Θρακομακεδόνες, Καματερό, Κρυονέρι, Φυλή, Αγιοι Ανάργυροι, Ιλιον, Πετρούπολη), Ελευσίνας (Ελευσίνα, Μαγούλα, Μάνδρα, Οινόη, Μέγαρα, Νέα Πέραμος, Βίλια, Ερυθρές), Μαραθώνα (Αγιος Στέφανος, Ανοιξη, Διόνυσος, Μαραθώνας, Ροδόπολη, Σταμάτα, Αφίδνες, Πολυδένδρι, Βαρνάβα, Γραμματικό, Κάλαμος και Καπανδρίτι, Αυλώνα, Μαλακάσα, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Νέα Παλάτια, Σκάλα Ωρωπού, Συκάμινο, Ωρωπός).

• Τέλος, το Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιά και Νήσων θα εξυπηρετεί τις περιοχές των υποθηκοφυλακείων Πειραιά, Νίκαιας, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Υδρας. Στο Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιώς θα υπάγονται δύο τοπικά υποκαταστήματα, της Γλυφάδας (Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη) και του Παλαιού Φαλήρου (Αλιμος, Ελληνικό, Παλαιό Φάληρο).

«Ενα βήμα πριν από το τέλος»

«Στον Δήμο Αθηναίων η ανάρτηση καθυστέρησε μια δεκαετία. Τώρα έχει ολοκληρωθεί και εκτιμάται ότι η διόρθωση των στοιχείων θα γίνει ώς το τέλος του ’22 και η διαδικασία των ενστάσεων θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του ’23. Ομως οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα μπορούν να είναι διαθέσιμες από το τέλος του ’22», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου Δημήτρης Σταθάκης. «Στη Λαυρεωτική, μετά την ανάρτηση η διαδικασία κτηματογράφησης ανεστάλη με δικαστικές αποφάσεις λόγω του γνωστού προβλήματος με τις ιδιοκτησίες του Δημοσίου, οπότε θα αναμένουμε οδηγίες από το Δημόσιο. Στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, η μετάβαση στη νέα δομή του κτηματολογίου εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022. Γενικά η κτηματογράφηση της περιοχής έχει προχωρήσει εξαιρετικά, με ποσοστά συμμετοχής που αγγίζουν το 100%. Οσον αφορά, τέλος, τα παράπονα που ακούγονται κατά καιρούς για τους χρόνους εξυπηρέτησης, θα βελτιωθούν μέσω προσλήψεων προσωπικού (δύο διαγωνισμοί ΑΣΕΠ βρίσκονται σε εξέλιξη) και της προσαρμογής στο νέο σύστημα. Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το τέλος».

Πηγή: Καθημερινή

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU