Γ.Σ. Ανατολή Νέας Ιωνίας: Παρουσίαση των παραδοσιακών παιχνιδιών σε δυο δημοτικά σχολεία

Το πρωί της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων: Ιωνικού Συνδέσμου, Ένωσης Μικρασιατών «Η Καππαδοκία», Αθλητικού Συλλόγου Στίβου «ΑΝΑΤΟΛΗ» και Ένωσης Παλαιών Προσκόπων, με τη βοήθεια και τη συνεργασία των εκπαιδευτικών του 11ΟΥκαι 15ΟΥ Δημοτικών σχολείων, παρουσίασαν τα παλιά παραδοσιακά παιχνίδια, στους μαθητές και τις μαθήτριες της ΕΚΤΗΣ τάξης των δύο σχολείων.

Η αυλή των σχολείων αυτό το πρωινό γέμισε από τα παραδοσιακά παιχνίδια, τα οποία με σειρά και τάξη επέδειξαν τα μέλη της ομάδας των παρουσιαστών, αλλά και από το ενδιαφέρον των παιδιών, τα οποία επωφελήθηκαν αυτής της ευκαιρίας να δουν, να περιεργαστούν και να παίξουν με αρκετά από τα επιδειχθέντα παιχνίδια.

Δύο συνολικά διδακτικές ώρες διήρκεσαν τα παιχνίδια. Την πρώτη ώρα αναλύθηκαν αρκετά στοιχεία εκείνων των παιχνιδιών, τα οποία κατασκεύαζαν τα ίδια τα παιδιά, ή οι γονείς και οι παππούδες τους. Δόθηκε η εξήγηση της ανάγκης τα παιδιά εκείνης της παλιάς εποχής να εφευρίσκουν κατασκευές παιχνιδιών με τα υλικά της φύσης, ή του σπιτιού. Δόθηκε έμφαση στη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τη συνεργασία, την άμιλλα και την τήρηση των κανόνων στο παίξιμο των παιχνιδιών. Τη δεύτερη ώρα τα παιδιά έπαιξαν με τα παιχνίδια και απέδωσαν πολύ ικανοποιητικά, αν και τους ήταν πρωτόγνωρα. Οι τσουβαλοδρομίες, ο κρυφτοτενεκές, τα καλάμια, ο βεζίρης, τα γηπεδάκια, οι χειροπέδες, τα φυσοκάλαμα, ο έλικας, τα κρόταλα, τα τακουνάκια, τα ξυλοπόδαρα, τα συρμάτινα αυτοκινητάκια, οι χάρτινες κατασκευές, τα πατίνια, τα τσέρκια, οι σβούρες, τα σχοινάκια, οι μπάλες από κουρέλια και αρκετά ακόμη παιχνίδια έδωσαν μεγάλη ικανοποίηση και ευχαρίστηση στα παιδιά, που δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι υπήρχαν τέτοια παιχνίδια, τα οποία ανέθρεψαν πολλές γενιές.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες που αντάλλαξαν τα μέλη της ομάδας των παρουσιαστών με τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των δύο σχολείων και την υπόσχεση ότι η συνεργασία θα επαναληφθεί.

Οι σύλλογοι εκπροσωπήθηκαν από: τον κ. Κωστιδάκη και τον κ. Καλμπούρο (Ιωνικού Συνδέσμου), κυρία Μπρόλιου και κυρία Παπαδημητρίου (Ένωσης Καππαδοκών), κ. Καρακίτσο και κ. Τσαγκαράκη (Αθλητικού Συλλόγου Στίβου «ΑΝΑΤΟΛΗ») και κ. Χατζηκυριάκο (Ένωσης Παλαιών Προσκόπων).

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU